Už mestą į veidą puodelį – laisvės apribojimas radviliškietei

Prieš 1 metus 96

Kaskart, kai nusikaltimą padaro moteris,šis faktas sukelia nuostabą. Vis dar neįprasta moteris vaizduoti kaip smurtautojas ar vagiles. Bet… būna. Moterų rietenų pasekmės kartais būna niekuo ne prastesnės už patirtas vyrų muštynėse. Štai radviliškietė 29-erių Erika T. 2022 m. rugsėjo 30 d., vykstant konfliktui, apie vidurnaktį, metė stiklinį puodelį į 23-ejų moterį ir jai ne tik sukėlė fizinį skausmą, bet ir subjaurojo veidą. Erika T. įvykio metu buvo neblaivi. Į Radviliškį, Gražinos gatvę, iškviesti medikai ir policija.

Pradėjo nuo riksmų ir gestų

Nukentėjusioji A. T. buvo apklausta policijos pareigūnų ikiteisminio tyrimo metu. Jauna moteris papasakojo, kad minėtą rugsėjo 30 d. į namus atėjo jos netikra sesuo ir pasakė, kad ji eitų pas kaimynus, kur yra neblaivus jos tėtis, ir parsivestų jį namo. Pasak viešnios, išgertuvėse vyko konfliktas. Nukentėjusiajai nuėjus pas kaimynus ir bandant išprašyti savo tėtį eiti namo, prasidėjo konfliktas su Erika T. Pasak nukentėjusiosios, ši moteris ant jos šaukė, rodė nešvankius gestus, vadino ją necenzūriniais žodžiais. Paprašyta nusiraminti, neblaivi moteris tik dar labiau suagresyvėjo. Ji ėmė artintis, atrodė, kad nori suduoti, tačiau Erikos T. sugyventinis bandė nuraminti savo moterį, stojo į tarpą tarp konflikto dalyvių.

Žaizdas teko siūti

Nors ir raminama, moteris ir toliau įžeidinėjo atvykėlę į išgertuves bei pasiėmė stiklinį puodelį iš prieškambario, kurį metė į nukentėjusiąją. Puodukas nuskriejo tiesiai į moters veidą. Nukentėjusioji susiėmė už vietos, į kurią kliuvo smūgis, o per rankas gana gausiai pradėjo tekėti kraujas. Nukentėjusioji sakė, kad tuo momentu jai pasidarė silpna. Išgertuvių dalyviai išsigando, o ten buvusi netikra sesuo A. S. išbėgo skambinti bendruoju pagalbos telefonu. Atvykę policijos pareigūnai iškvietė greitosios medicinos pagalbos darbuotojus. Šie apžiūrėjo sužeistą moterį ir ją išsivežė į Radviliškio ligoninės Priėmimo skyrių. Veide padarytas kirstines žaizdas teko siūti. Vėliau nukentėjusioji išleista gydytis ambulatoriškai.

Įvertintas kaip nežymus sveikatos sutrikdymas

Apžiūrint nukentėjusiąją, nustatyta, kad jai padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas. Vis tik, nors ir vadinamas nežymiu, šis sužalojimas dar gali būti kurį laiką matomas, kadangi siūtos žaizdos veide, kurias padarė į veidą mesto puodelio šukės. Nustatyta, kad nukentėjusiajai A. T. buvo padaryta poodinė kraujosruva kairės akies-nosies-kairio skruosto srityje, odos nubrozdinimai dešinėje alkūnėje, pjautinės žaizdos kairėje veido pusėje – kaktoje, skruoste ir virš kairės šnervės. Nustatytas ir galvos smegenų sukrėtimas. Konstatuota, kad sužalojimų visuma nėra būdinga griuviminei traumai.

Įrodė patyrusi beveik 1,5 tūkst. eurų išlaidas

Kadangi nuo vienintelio smūgio stikliniu puoduku nukentėjusiajai buvo sukeltos tam tikros pasekmės, dėl kurių ji patyrė pinigines išlaidas, moteris pareiškė civilinį ieškinį. Ji pateikė kvitus, kad dėl padarytų sužalojimų pirko vaistus, kurie kainavo 61,81 Eur. Finansinių išlaidų nukentėjusioji patyrė ir vykdama privačiai gydytojo neurologo konsultacijai, į ligoninę, pas teismo medicinos specialistą apžiūrai, o kelionėms samdėsi žmogų, kuris ją nuvežtų. Jam nukentėjusioji atlygino išlaidas kurui. Buvo pateikti kuro užpylimo kvitai. Išlaidos minėtoms kelionėms kainavo 54,42 Eur. Dėl sužalojimo turėtas nedarbingumas moteriai taip pat kainavo, nes negalėdama dirbti, ji neteko pajamų. Pasak A. T., nors veide žaizdos sugijo, tačiau atsirado psichologinių problemų, kurias iššaukė šis įvykis. Teko registruotis pas psichiatrą ir psichologą poliklinikoje. Ilgą laiką turėtą nedarbingumą nukentėjusioji įvertino kaip 1348 Eur turtinę žalą. Byloje pareikštas 1464,23 Eur dydžio civilinis ieškinys dėl turtinės žalos atlyginimo.

Užrūstino arbatinukas?

Erika B. apie tą rugsėjo 30-ąją teisme kalbėjo mažai, tik pripažino savo kaltę. Ji sakė, kad puoduką į nukentėjusiąją paleido dėl to, kad konflikto metu į ją pačią atskriejo arbatinukas. Esą ji nesitikėjo, kad puoduku kam nors pataikysianti. Nors 29-erių moteris turi du mažamečius vaikus ir šeimos pajamas sudaro tik vaikų pinigai bei gaunamas išlaikymas vienam vaikui, ji sutiko atlyginti žalą ir sudarė susitarimą su nukentėjusiąja, kaip bus mokami pinigai. Be to, kaltinamoji nukentėjusiosios atsiprašė.

Ne visi virdulį matė

Liudytojai gana skirtingai nurodė apie neva į kaltinamąją atskriejusį arbatinuką. Netikra nukentėjusiosios sesuo tvirtino, kad konfliktuojant žodžiu, niekas į kaltinamąją jokių daiktų nemetė. Gavusi smūgį puoduku į veidą, nukentėjusioji esą nugriuvo ant grindų, susiėmė už veido ir per rankas pradėjo smarkiai bėgti kraujas. Kaltinamosios sugyventinis sakė, kad matė į jo bei Erikos T. pusę atskriejantį virdulį, kuris atsitrenkė į sieną. Trečias liudytojas, nukentėjusiosios sugyventinis, patvirtino, kad matė, kaip Erika T. paėmė ir metė puodelį, kuris sužalojo nukentėjusiajai veidą. Vyriškis išsigando iškruvinto sugyventinės veido ir padėjo jai atsikelti, nusivedė namo.

Teisiama ne pirmą kartą

Erikos T. padaryti veiksmai – nusikaltimas, numatytas Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 1 dalyje. Ji teista, teistumas neišnykęs (paskutinį kartą teista 2019 metais), administracine tvarka nebausta, esanti vaiko priežiūros atostogose. Tai, kad ji prisipažino padariusi nusikalstamą veiką, gailėjosi, pripažinta jos atsakomybę lengvinančia aplinkybe, o tai, kad smurtinius veiksmus įtakojo alkoholis – atsakomybę sunkinančia aplinkybe.

Bausmė – 8 mėnesiai laisvės apribojimo

Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėja Edita Jusevičienė 2023 m. sausio 4 d. priėmė nuosprendį, kuriuo Eriką T. pripažino kalta pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 1 dalį. Skirta 1-erių metų laisvės apribojimo bausmė sumažinta trečdaliu ir galutinė bausmė – 8 mėnesiai laisvės apribojimo. Nuteistoji įpareigota per 6 mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dalyvauti elgesio pataisos programoje bei atlyginti nusikalstama veika padarytą turtinę žalą. Iš Erikos T. priteistas 1464,23 Eur civilinis ieškinys dėl turtinės žalos atlyginimo.

Gali skųsti

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmus. Teismo sprendimas įsiteisėja, jeigu per šį laiką nepateikiamas apeliacinis skundas.

Rita Grigalienė

Asociatyvus nuotraukų koliažas

Skaityti visą pranešimą