Dokumentai, kurių jums tikrai prireiks versle

Prieš 7 mėnesius 146

Naujo verslo kūrimas gali būti tiek džiuginanti, tiek varginanti patirtis. Žinoma, pagaliau galite įgyvendinti turimą viziją ir tikslus, daugiau uždirbti bei vadovauti kitiems. Visgi, dažniausiai tenka neskaičiuoti darbo valandų bei nemažai laiko praleisti verslo vystymui. Tai ypatingai aktualu pačioje pradžioje. Be to, tenka susipažinti su nemažai skirtingų dokumentų ir sąvokų, tvarkyti įvairius reikalus, apie kuriuos dauguma nė nesusimąsto. Tad labai svarbu tam nusiteikti iš anksto. Visgi, šį kartą aptarsime pagrindinius dokumentus, kurių Jums tikrai prireiks versle. Tad ką žinoti svarbiausia?

Dokumentai, reikalingi įmonės steigimui

Steigiant naują įmonę svarbu žinoti, kokie UAB dokumentai yra reikalingi. Vienas iš jų – tai pavadinimo registracijos pažymėjimas. Norint šį gauti reikia užpildyti Registrų centro formą. Pažyma apie įmonės įtraukimą į juridinių asmenų sąrašą dažniausiai yra išrašoma per 1 darbo dieną. Tai taip pat garantuoja ir pavadinimo rezervavimą. Kitas dokumentas, apie kurį turėtumėte žinoti yra UAB steigimo sutartis. Ji sudaroma po to, kai rezervuojate įmonės pavadinimą. Steigimui taip pat prireiks banko išrašo apie įstatinį kapitalą. Ten atidarysite ir įmonės sąskaitą. Be to, svarbu turėti UAB įstatus. Tai dokumentas, nusakantis bendrovės veiklą, atsakomybę, valdymą ir panašiai. Jeigu nuomosite patalpas, taip pat turėsite gauti raštišką savininko sutikimą. Taigi kaip matote, steigiant įmonę svarbių dokumentų gausu. Tad atidžiai apžiūrėkite ar tikrai turite viską, ko reikia. 

Ką reikėtų žinoti apie vekselį?

Vekselis – tai skolos vertybinis popierius. Jį išrašęs asmuo įsipareigoja sumokėti tam tikrą pinigų sumą vekselyje nurodytam asmeniui. Greičiausiai kyla klausimas – kaip šis susijęs su verslu? Vekseliai gali būti skirstomi į prekybinius ir finansinius. Pirmuoju atveju, prekių tiekėjai pirkėjams suteikia trumpalaikį kreditą. Prekybinius vekselius beveik visuomet išduoda stambios bendrovės. Teigiama, jog šie yra kiek mažiau rizikingi nei bankų teikiami kreditai. Be to, vekseliai taip pat gali būti skirstomi į įsakomuosius arba paprastuosius. Įsakomieji vekseliai dažniausiai yra naudojami tarptautinėje prekyboje. Tad su šiais susipažinti pravartu daugeliui verslų savininkų. 

Pardavimo ir pirkimų dokumentai

Pagrindinis pardavimo dokumentas, apie kurį žinoti reikėtų kiekvienam – tai sąskaita faktūra. Ši išrašoma tuomet, kai įmonė pristato prekes ar suteikia paslaugas. Faktūroje įrašoma visa pagrindinė informacija. Ten galima rasti prekes, pirkėjo ir pardavėjo pavadinimus, adresus, mokėjimo sumą, apmokėjimo datą bei laikotarpį. 

Greičiausiai kyla klausimas – o kokie yra pirkimų dokumentai? Jeigu verslas smulkus ir atsiskaitoma tik grynaisiais pinigais, dažniausiai naudojami kasos kvitai arba kasos išlaidų orderiai. Kita vertus, didesnėms įmonėms reikia oficialios sistemos, kurioje pirkimą patvirtintų reikiamas asmuo. 

Ką dar reikėtų žinoti prieš pradedant verslą?

Prieš pradedant verslą reikėtų apsispręsti dėl to, kokia veiklos forma Jums yra tinkamiausia. Tai gali būti verslo liudijimas, mažoji bendrija (MB) arba uždaroji akcinė bendrovė (UAB). Pastarasis variantas labiausiai tinka smulkiajam ir vidutiniam verslui, jei planuojama didesnės rizikos veikla. Tuo tarpu, MB geriausiai pasirinkti tiems, kurie svarsto apie mažesnės įmonės kūrimą. Individualios veiklos forma labiausiai tinka smulkaus verslo savininkams. Tai gana patogus pasirinkimas, turintis nemažai privalumų. Pirmiausiai, tokio verslo buhalterinė apskaita yra itin paprasta. Be to, veikloje nurodytas turtas lieka pačiam asmeniui. Taipogi, norint užbaigti verslą nesusiduriama su jokiomis specialiomis procedūromis. Svarbu paminėti ir tai, jog prieš steigiant įmonę reikia pasidomėti visais reikalavimais. Atsižvelgiant į verslo tipą, Jums gali būti reikalingi įvairūs leidimai ir licencijos. Tad būkite atidūs. 

Skaityti visą pranešimą