Suskaičiuota, kaip 2022 metais keitėsi demografinė situacija rajone

Prieš 1 metus 124

Kaip ir kasmet, Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvo skyrius sausio mėnesį pateikia informaciją apie demografinę padėtį Šiaulių rajone.

„Mūsų skyrius jau atliko visas ataskaitas ir suskaičiavome visus gimusius Šiaulių rajono gyventojus, susituokusius, išsituokusius ir, deja, išėjusius į amžiną poilsį“, – pažymėjo skyriaus vedėja Diana Greičė ir apžvelgdama 2022 metų duomenis, pastebėjo, jog jie nedaug skiriasi nuo 2021 metų duomenų.

Per 2022 metus Šiaulių rajone buvo užregistruoti 332 gimimo akto įrašai, gimė 172 mergaitės ir 160 berniukų, buvo gautas vienas teismo sprendimas įvaikinimui. Palyginus su 2021 metais, gimimų skaičius šiek tiek mažėja, į šį pasaulį atėjo 20 naujagimių mažiau.

Populiariausi praeitų metų mergaičių vardai buvo – Ema, Luknė, Gabija, Amelija, berniukų populiariausi vardai – Beno, Marko, Jono, Domo. Taip pat buvo suteikiami ir retesni vardai, kuriuos parinko vaikų tėvai – Gizelė, Devina, Aja, Daugmintas, Deinara.

Kalbant apie santuokas, Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriaus vedėja Diana Greičė pastebėjo, jog, deja, vestuvių skaičius neauga, jauni žmonės dažnu atveju renkasi gyvenimą kartu, todėl dažnai registruojami tėvystės pripažinimo aktai, kad kartu gyvenantys tėveliai ateina suteikti kūdikiui pavardę. Palyginus su 2021 metais santuokų sumažėjo dešimčia ir ši tendencija jau tęsiasi keletą metų. Pernai Šiaulių rajone savo santuokas įregistravo 202 poros, iš jų 14 santuokų buvo sudaryta užsienio valstybėse. Lietuvos piliečiai tuokėsi Baltarusijoje, Italijoje, JAV, Kazachstane, Norvegijoje, Pakistane, Rusijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Jungtinėje Karalystėje.

91 santuoka buvo registruota Šiaulių vyskupijos bažnyčiose. Dažniausiai jaunavedžiai rinkosi Gruzdžių ir Kurtuvėnų bažnyčias. 9 jaunavedžių poros rinkosi santuokos įregistravimo iškilmes ne skyriaus patalpose – Kurtuvėnų dvaro sodyboje, kaimo turizmo sodybose „Buliai“,  „Milkintynė“ ir kitur…

Ištuokų skaičius tendencingai didėja, šiais metais buvo įregistruotos 133 ištuokos, 6 santuokos buvo nutrauktos užsienyje.

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriaus vedėja Diana Greičė pažymėjo, kad nuo šių metų atsirado gana reikšminga naujovė, jog registruojant gimimą dėl tėvystės pripažinimo nebebūtina kreiptis į notarą – tai galima atlikti visiškai nemokamai bet kuriame Civilinės metrikacijos skyriuje. Gyventojai, jaunos poros kviečiami kreiptis į Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvo skyrių, kur bus suteikta pilna informacija apie dokumentų pateikimą ir teikiamas paslaugas.

Kultūros skyriaus specialistas Zigmas Ripinskis

Autoriaus nuotrauka

Skaityti visą pranešimą