Su sugyventine baisogalietis mušėsi ir taikėsi, bet viešuosius darbus atlikti turės

Prieš 1 metus 82

Baisogalietis Vidas Tamošiūnas šventėms gavo ne šampano ar torto, bet teismo baudžiamąjį įsakymą, kuriuo jam paskirta bausmė už du nusikaltimus, sukėlus sugyventinei fizinį skausmą. Kartu gyvenančią 42-iejų metų moterį Vidas T. sumušė 2022 m. gegužės 10 d. ir 2022 m. lapkričio 12 d. Abu kartus jis buvo girtas ir į pareigūnų paduotą alkotesterį įpūtė apie 3 promiles alkoholio. Lapkričio 12 d. smūgius sugyventiniui sudavė ir jo moteris, kuri tą vakarą kartu su juo atsidūrė areštinėje. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir moters atžvilgiu, tačiau kol kas duomenų apie baudžiamosios bylos išnagrinėjimą nėra.

Norėjo „pagražinti“ veidą?

Gegužės mėnesį Vidas T. namuose ėmė mušti sugyventinę ir du kartus kumščiu sudavė nukentėjusiajai į veidą, dėl ko atsirado patinimas po kaire akimi. Lapkričio 12 d. abu sugyventiniai gerokai susipliekė, bet kaltinimai Vidui T. pareikšti tik dėl gyvenimo draugei suduotų trijų smūgių į veidą. Konflikto priežastis kaltinamasis paaiškino, duodamas parodymus policijos pareigūnams.

Nenorėjo išleisti į Palangą

Iš byloje esančių įrodymų aiškėja, kad gegužės 10 d. poros namuose buvo girtaujama – alkoholį gėrė ne tik Vidas T. ir jo sugyventinė, bet ir jų kaimynė. Šiai išėjus namo, po kelių valandų įsiplieskė konfliktas dėl to, kad nukentėjusiąja tapusi R. P. pranešė, kad vasarą vyks uždarbiauti į Palangą. Vyras atsistojo ir du kartus kumščiu trenkė sėdinčiai ant fotelio sugyventinei į akį. Mušeika tuoj pat pamatė, kad akis patino, buvo paraudusi, be to, moteris verkė, todėl vyriškis sakė, kad verkė su ja kartu ir atsiklaupęs atsiprašė. Tąkart jis prieš savo moterį smurtavo pirmą kartą. Sugyventiniai buvo susitaikę.

Supyko, apipiltas vandeniu

Deja, praėjus maždaug pusei metų, lapkričio 12 d. poros namuose ir vėl kilo konfliktas. Jie tuo metu ir vėl girtavo – ragavo alų. Galbūt žodis „ragavo“ čia per švelnus, nes atvykus policijos pareigūnams, vyrui buvo nustatytas 2,95 promilių girtumas, o moteriai – netgi 3,41. Konfliktas, pasak kaltinamojo, kilo dėl to, kad jis netyčia ant žemės išmetė mobilųjį telefoną ir dėl to suskilo jo ekranas. Jo žodžiais, sugyventinė tada paėmė kibirą su vandeniu ir jį, sėdintį ant lovos, apipylė. Tada Vidas T. atsistojo ir moteriai du kartus sudavė delnu į veidą. Nukentėjusioji pripažino, kad tuo metu ir ji delnu trankė vyrui per veidą. Po to jie susitaikė ir vėl draugiškai išgėrinėjo, buvo netgi užsukęs ir prie stalo prisėdęs kaimynas. Sugyventiniai ėmė vėl pyktis. Nė vienas negalėjo nurodyti, dėl kokių priežasčių. Kaimynas, pamatęs, kad atmosfera kaista, išėjo namo. Pora dalino vienas kitam antausius, apsistumdė, vėliau R. P., paėmusi nuo stalo peleninę, ją metė sugyventiniui į nugarą, pataikydama į viršugalvį. Molinė peleninė sudužo. Pasak Vido T., jam nuo smūgio skaudėjo. Matyt, norėdamas atsilyginti, jis dar kartą trenkė nukentėjusiajai į veidą. Ji iškvietė policiją ir net nebeprisiminė, ką jiems nurodė, dėl kokių priežasčių kvietė pareigūnus. Rezultatas – abu sugyventiniai atsidūrė areštinėje. Praėjus labai nedaug laiko, jie ir vėl susitaikė, bet bylos nutraukti nebuvo galimybės.

Norėjo dirbti viešuosius darbus

Kaltinamasis Vidas T. pats prašė bylą užbaigti, priimant teismo baudžiamąjį įsakymą, skirti jam viešųjų darbų bausmę. Prokuroras į teismą kreipėsi su prašymu skirti baisogaliečiui būtent viešųjų darbų bausmę, nes jis pats to prašė, yra neteistas, administracine tvarka nebaustas, nedirbantis, registruotas Užimtumo tarnyboje. Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėja Vilma Šiukštienė tenkino prokuroro prašymą ir Vidą Tamošiūną pripažino kaltu pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 2 dalį dėl dviejų nusikalstamų veikų. Subendrinta už abu nusikaltimus bausmė – 6 mėnesiai viešųjų darbų. Ši bausmė buvo sumažinta trečdaliu ir Vidas Tamošiūnas turėtų atlikti 4 mėnesių viešųjų darbų bausmę. Jis per mėnesį neatlygintinai dirbti turės po 40 valandų visuomenės labui. Kad tokie konfliktai nebesikartotų, nuspręsta, kad nuteistasis per 9 mėnesius privalės sudalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose.

2022 m. gruodžio 23 d. priimtas teismo baudžiamasis įsakymas išsiųstas Vidui T. Gavęs šį dokumentą, nuteistasis turi teisę per 14 dienų nuo jo gavimo pareikšti prašymą surengti bylos nagrinėjimą teisme žodžiu. Tokio prašymo nepareiškus, baudžiamais įsakymas įsiteisėja ir pradedamas vykdyti probacijos tarnyboje.

Rita Grigalienė

Asociatyvus nuotraukų koliažas

Skaityti visą pranešimą