Prisiragavę alaus, vyriškiai susiruošė „pas drauges“, bet kelionė baigėsi Pakiršinyje

Prieš 1 metus 92

Radviliškio rajono gyventojas Remigijus Bložė, iš kurio teisė vairuoti transporto priemones buvo atimta 2019 metais, šiemet, rugpjūčio 26 d., apie 23.25 val. Radviliškio rajone, Pakiršinio kaime, įkliuvo policijos pareigūnams, vairuodamas automobilį „VW Golf“ neblaivus (nustatytas 2,62 promilių girtumas). Šalia jo keleivio vietoje sėdėjo taip pat neblaivus draugas. Jam nustatytas kur kas mažesnis girtumas – 1,56 promilės. Faktas – nė vienas kelionės dalyvis tokios būklės vairuoti negalėjo sau leisti. Bet… girtam juk jūra iki kelių, ar ne?

Nuvažiavo tik 7 km

Teisme kaltinamasis Remigijus B. neturėjo, ką daugiau papasakoti. Jis savo kaltę pripažino. Pasak ne tokio ir jauno vyro, prie vairo jis išdrįso sėsti, nes kartu buvusiam vyriškiui paskambino jo draugė ir pakvietė atvykti. Galvodamas, kad automobilis priklauso draugui, kuris įsėdo į automobilį, tikėdamasis, jog vėlų vakarą sėkmingai nuvyks aplankyti draugės, Remigijus B. nuvažiavo tik 7 km ir pastebėjo gatvėje patruliuojančius pareigūnus. Netrukus jie atkreipė dėmesį į neblaivaus vyriškio vairuojamą automobilį. Apie tai, kuo visa tai baigėsi – vėliau.

Pigaus automobilio gaila nebuvo

Apklausus automobilyje greta vairuotojo sėdėjusį keleivį, paaiškėjo, kad automobilis „VW Golf“ yra registruotas ne jo, bet motinos vardu. Oficiali automobilio savininkė pati tuo automobiliu niekada nesinaudojo, nes neturi ir niekada neturėjo „teisių“, vairuoti nemoka. Tad mašina naudodavosi D. D., neblaivus keleivis, važiavęs rugpjūčio 26 d. pas draugę. Jis teisę vairuoti transporto priemones turėjo, praradęs nebuvo. Automobiliui yra pasibaigusi techninė apžiūra, todėl jis 2 metus esą nenaudojamas stovėjo kieme. D. D. sakė neva ketinęs suremontuoti automobilį, bet tai ir liko tik kalbomis. Apklausta oficiali automobilio savininkė paaiškino, kad savo lėšų į automobilį nėra įdėjusi ir juo nesinaudojo. Ji teigė neturėjusi galimybės vyrų sustabdyti nuo kelionės bei sutiko, kad automobilis būtų konfiskuotas. D. D. automobilį įvertino tik 400 eurų, o VšĮ „Emprekis“ duomenimis, tokio modelio automobilio „VW Golf“ vidutinė vertė su PVM yra 1100 Eur. Galimai automobilio būklė buvo tokia prasta, kad automobilio savininkei bei naudotojui nebuvo gaila jo atiduoti valstybei.

Buvo įsitikinę, kad elgiasi gerai

Pasak D. D., jis su savo kaimynu Remigijumi B. rugpjūčio 26 d. vakare pradėjo gerti alkoholį. Išgertuvės vyko pas D. D. kieme. Vyrai išgėrė apie 3 litrus 6 proc. stiprumo alaus. Po valandos alkoholis pasibaigė. Jie puotą baigė apie 22 val., nes daugiau alkoholio nebeturėjo. Dar po valandos vyrai sugalvojo nuvykti „pas drauges“. Nors jie abu jautėsi šiek tiek apsvaigę, tačiau save įtikino, jog girtumas yra leistinos normos, t.y. neviršija 0,4 promilės. Remigijus B. sėdo už vairo, nes pats sau ir draugui atrodė blaivus, esą jautėsi gerai, o jo draugas prisėdo saugesnėje vietoje – šalia, keleivio sėdynėje. D. D. atsargumas gali būti susiję su tuo, kad jis dar nebuvo spėjęs prarasti vairuotojo pažymėjimo ir jį brangino. Automobilio keleivis sakė, jog nežinojo, kad Remigijus B. neturi „teisių“. Apie 23.25 val. Pakiršinio kaime vyrai priekyje pastebėjo stovintį policijos automobilį, todėl išsigandęs vairuotojas pasuko į aikštelę. Kadangi policijai šis  manevras sukėlė įtarimų, jie atvažiavo iš paskos ir pradėjo tikrinti dokumentus bei blaivumą. Vairuotojas buvo girtesnis už keleivį, vairavo, neturėdamas tam teisės, ir automobilis buvo be techninės apžiūros.

Neliko nenubaustas

Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėja Edita Jusevičienė 2022 m. lapkričio 16 d. paskelbė nuosprendį, kuriuo Remigijų Bložę pripažino kaltu, padarius nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 281¹ straipsnio 1 dalyje, ir paskyrė jam galutinę 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Šios bausmės vykdymas atidėtas 1 metų laikotarpiui, nustatant pareigas: per visą bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį nevartoti psichiką veikiančių medžiagų (taip pat ir alkoholio), pradėti dirbti arba būti registruotam Užimtumo tarnyboje, neišeiti iš namų nuo 23.00 val. iki 6.00 val., jeigu tai nesusiję su darbu arba mokymusi ir neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Skirtos ir įprastos tokiais atvejais baudžiamojo poveikio priemonės: uždrausta įgyti teisę vairuoti kelių transporto priemones 3 metams bei nuspręsta konfiskuoti automobilį „VW Golf“ valstybės nuosavybėn.

Nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs ir per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Rita Grigalienė

Asociatyvus nuotraukų koliažas

Skaityti visą pranešimą