Po rinkimų balsavimai už sprendimus su aferos kvapeliu?

Prieš 1 metus 113

Paskutiniame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje, vykusiame 2023 m. kovo 16 d., buvo priimtas sprendimas „Dėl susisiekimo komunikacijų ir jų inžinerinių tinklų statybos, rekonstravimo ir kapitalinio remonto, dalyvaujant fiziniams ir juridiniams asmenims objektų sąrašų 2023 m. patvirtinimo“. Ruošiamasi didžiąja dalimi iš savivaldybės biudžeto lėšų asfaltuoti ne tik gatves bei kelius, bet ir pasiturinčiojo kiemą, kelią link milijonieriaus sodybos ir netgi automobilių stovėjimo aikštelę prie parduotuvės.

Trūksta pinigų?

Pirmiausia Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje pastebėta, kad, sprendžiant iš pateiktų sąrašų, šiais metais reiks atlikti darbų už daugiau nei 900 tūkst. eurų, o savivaldybės biudžete tam skirta tik 320 tūkstančių. „Labai daug pinigų trūksta“, – sumurmėjo posėdžiui tuo metu pirmininkavęs Investicijų ir kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Luščikas.

Keliukas ir milijonieriui?

Nors pinigų ir trūksta, tvarkytinų kelių sąraše atsidūrė vietinės reikšmės kelias Rūkaičiai – Birjočiai, esantis Aukštelkų seniūnijoje. Kalbama, kad šis kelias veda link vicemero Vytauto Krikščiūno sodybos. Krikščiūnų šeima ūkininkauja. Šiais metais kandidatuodamas į savivaldybės tarybą, V. Krikščiūnas deklaravo turto už daugiau nei 4 milijonus eurų, jo pajamas per 2021-uosius metus siekė apie 4,5 milijono eurų, bet nevengė pasinaudoti radviliškiečių mokesčių mokėtojų pinigais, išsiasfaltuojant kelią link savo namų. Numatoma, kad šiam keliui prireiks 70 800 Eur savivaldybės biudžeto lėšų, dar 47 200 Eur žada prisidėti patys pareiškėjai, tad iš viso šio kelio sutvarkymas link milijonieriaus namų kainuos 118 tūkstančių. Ar tai pasinaudojimas tarnybine padėtimi, paliekame spręsti Jums, mieli radviliškiečiai.

Pigiai „prasisukti” nori ir kiti

Matydamas tai, Lietuvos regionų partijos Radviliškio skyriaus pirmininkas, Tarybos narys Gediminas Lipnevičius sakė: „Jeigu tvarkysime kelio atkarpą link „valstiečio“ V. Krikščiūno sodybos, dar galima suprasti (juk žmonės tuo keliu važiuoja link Birjočių ir panašiai), bet kad mes už valdiškus pinigus tvarkysime turtingų asmenų kiemus arba automobilių stovėjimo aikštelę prie rusiško kapitalo įmonei priklausančios parduotuvės „Mere“, negaliu pritarti.“ Dabartinio savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojo Justino Pranio dėdei priklausančio namo Dariaus ir Girėno gatvėje, Radviliškyje, kiemo remontui reikia 17 600 Eur. Pats pareiškėjas prisidės tik 5 280 Eur, o savivaldybei šie darbai kainuos 12 320 Eur. Parduotuvės „Mere“ atstovai taip pat kreipėsi į savivaldybės administraciją su paraiška, nurodydami, kad automobilių stovėjimo aikštelės išplėtimui reikia 40 000 Eur, ketvirtadalį – 10 000 Eur – žada sumokėti pati įmonė, o savivaldybės biudžetą šis pareiškėjų noras patuštins 30 000 Eur. Šis valdininkų noras tvarkyti šalia parduotuvės esančią automobilių stovėjimo aikštelę „už valdiškus“ itin nustebino kai kuriuos Tarybos narius.

Abejonių kelianti tvarka

Tarybos narys G. Lipnevičius siūlė peržiūrėti tokią sąrašų sudarymo tvarką, kad valdiškais pinigais nebūtų tvarkomi privatūs kiemai ar įmonių aikštelės. Be to, jis pasiūlė sutvarkyti prioriteto tvarka automobilių stovėjimo aikštelę prie daugiabučio namo Laisvės al. 36A, Radviliškyje, kurią, klodama vamzdyną, sugadino UAB „Radviliškio vanduo“. Pasak šio Tarybos nario, toks objektas turėtų būti įrašytas pirmoje, o ne septynioliktoje vietoje, kaip yra dabar. Į tai savivaldybės Statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintautas Vičas atsakė, kad išimčių esančioje tvarkoje nenumatyta, gaunamos paraiškos ir tada jos rikiuojamos nustatyta prioriteto tvarka. Vis tik klausimo svarstymo pabaigoje net posėdžiui tuo metu pirmininkavęs S. Luščikas atsidūsėjo, kad tai, kas sugadinta, sutvarkyti reikia, o netrukus pats balsavo už šį tikrai  abejotiną sprendimo projektą.

Naujieji koalicijos partneriai laikėsi išvien

Už šią (galimai) aferą kartu su konservatoriais balsavo ir naujai pasiskelbę  koalicijos partneriai: socialdemokratai su šiuo metu išrinktu meru K. Račkauskiu, vicemero V. Krikščiūno vadovaujami „valstiečiai“ bei „darbiečiai“ J. Baublys ir Z. Žvikienė. Sprendimui nepritarė tik Lietuvos regionų partijos nariai Vilma Aleknienė ir Gediminas Lipnevičius. Apie tai, ką mano apie tokį savo balsavimą, raštu buvo užklausti išvardintų partijų lyderiai bei naujasis meras, bet atsakymo raštu nė vienas nepateikė.

Paprašė pasidžiaugti už asfaltuojamą kelią jo sodybos link

Nesulaukę atsakymo raštu, paskambinome „valstiečiui“ V. Krikščiūnui telefonu. Jis informavo, kad už sprendimo projektą nebalsavo, nes, kaip ir prideda, buvo nusišalinęs nuo šio klausimo svarstymo. Apie savo kolegų balsavimą už keliuko link jo sodybos asfaltavimą jis neužsiminė. Vis dar vicemero pareigas užimantis ūkininkas paaiškino, kad sąraše minimas kelias neveda į jo sodybą, bet jungia du kelius: Radviliškis – Stačiūnai ir Gražionys – Voskoniai. Šiuo bendro naudojimo keliu važinėja ūkininkai ir kaimų gyventojai. Dar jis kaip teigiamą dalyką paminėjo, kad prie kelio tvarkymo privačiomis lėšomis prisidedama net 40 proc. reikalingos sumos. „Reikia tik džiaugtis, kad žmonės patys prisideda prie kelių tvarkymo, nes vis tiek tuos kiemus ar kelius reiks asfaltuoti. Prieš keletą metų apskritai neatsirasdavo norinčių savo lėšomis prisidėti prie kelių tvarkymo“, – sakė V. Krikščiūnas. Kodėl prioritetu tapo jo kelias, o ne po remonto darbų išdarkytas kiemas prie daugiabučio, jis neatsakė.

Skirtingos nuomonės

„Darbietis“ J. Baublys trumpai užsiminė, kad pritarė šiam sprendimo projektui, nes dauguma sąraše esančių objektų jam abejonių nesukėlė, na, o dėl paminėtų kelių bei aikštelių jis susimąstė, kad visgi gal ir nereikėtų čia „valdiškų“ lėšų. Naujasis meras K. Račkauskis, taip pat balsavęs už abejotiną sprendimo projektą, sakė, kad jokių išimčių jis nemato, nurodytos sumos, skaičiuoti pirmumo balai, tad jokios aferos čia nėra. Kaip yra iš tikrųjų, paliekame spręsti Jums, mūsų skaitytojai.

Rita Grigalienė

Valdininkai nusprendė: pirmiausia – jie, o išraustas namo Laisvės al. 36A kiemas dar gali palaukti
Sprendimui nepritarė tik Lietuvos regionų partijos nariai Vilma Aleknienė ir Gediminas Lipnevičius
Skaityti visą pranešimą