Nuo balandžio mėnesio  pirties malonumai pinga, o socialiai remtiniems žmonėms – nemokami

Prieš 1 metus 86

Padaryti pigesnes arba visai nemokamas pirties paslaugas socialiai remtiniems žmonėms Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys Gediminas Lipnevičius valdantiems dar 2021-aisiais teikė pasiūlymus, tačiau valdantieji jiems nepritardavo. Netikėtai viskas pasikeitė paskutiniame Tarybos posėdyje.

Netikėtas pasiūlymas

Radviliškio rajono savivaldybės administracija teikė sprendimo projektą, kad pusantros valandos pirties malonumus reikia pabranginti iki 5,50 Eur, o vaikams iki 12 metų, neįgaliesiems ir pensininkams būtų tekę mokėti 3,00 Eur. Buvo motyvuojama, kad ženkliai išaugus energijos išteklių kainoms, pirties, dušo ir skalbimo paslaugų teikimo nuostoliai padidėjo. Komitetų posėdžiuose šis siūlymas smarkiai neužkliuvo. Buvo tikėtasi, kad Taryboje viskas įvyks „sklandžiai“, tačiau, deja, šis sumanymas buvo nurungtas kito sumanymo. „Darbiečiai“ Zita  Žvikienė ir Jurgis Baublys pasistengė pateikti patrauklesnį pasiūlymą. Jame galima įžvelgti ir G. Lipnevičiaus minčių iš jo ankstesnio pasiūlymo. Alternatyvus sprendimo projektas pristatytas 2023 m. kovo 16 d. savivaldybės Tarybos posėdyje.

Per brangu?

Nauju projektu pasiūlyta kainas už pirties paslaugas seniūnijose suvienodinti. Suaugusiems, neturintiems lengvatų, mokant po 4,00 Eur, vaikams nuo 7 iki 18 metų ir pensininkams – po 2,50 Eur, o vaikams iki 7 m. bei neįgaliesiems sudaryti galimybę maudytis nemokamai. Toks pasiūlymas sukėlė įvairių diskusijų. Labai nenorėjo alternatyvaus sprendimo projekto palaikyti meras V. Simelis. Jis balsavo už savivaldybės administracijos pateiktą siūlymą, o prieš tai replikavo, kad esą per brangiai atsieina rajono gyventojų pirties maudynės. Meras teigė, kad vieno žmogaus maudymasis pirtyje biudžetui kainuoja apie 85 eurus, su kuo dalis Tarybos narių nenorėjo sutikti. Juk šitokią didelę paslaugų savikainą gali lemti ir neekonomiškas pirčių valdymas, per didelės patalpos. Siūlyta netgi atlikti eksperimentą ir įsitikinti, kiek iš tiesų pirtis kainuotų vienam žmogui.

Balsavo du kartus

Tuo tarpu Tarybos narys G. Lipnevičius pasiūlė alternatyvų sprendimo projektą papildyti, nurodant, kad ir socialiai remtiniems gyventojams pirtis turėtų nieko nekainuoti. Tam pritarė ir „darbietė“ Z. Žvikienė. Meras šį kartą nesiginčydamas tokį siūlymą prie projekto pridėjo ir pasiūlė balsuoti. Ginčai privedė iki aklavietės, kai nė vienas (nei savivaldybės administracijos rengtas, nei alternatyvusis) sprendimų projektai nesurinko balsų daugumos. Iš 22 dalyvavusių balsavime politikų už administracijos projektą balsavo 10, o už alternatyvųjį „darbiečių“ bei G. Lipnevičiaus siūlymą – 11 Tarybos narių. Buvo tariamasi, ką daryti toliau. V. Simelis netgi bandė šį patvirtintos darbotvarkės klausimą numesti į pastalę, sakydamas: „Ai, gal šiandien nesvarstykime“. Tik gavęs savivaldybės juristo A. Matuzevičiaus niuksą, kad Tarybos reglamentas tokios galimybės nenumato, meras pasiūlė už sprendimo projektus balsuoti pakartotinai.

Lėmė nedidelė persvara

Pakartotinis balsavimas parodė, kad Taryba palankesnė naujajam siūlymui. Tiesa, už alternatyvų sprendimo projektą, kuriuo buvo siūloma pirtį atpiginti, nubalsuota labai nedidele persvara. Už savivaldybės administracijos siūlymą balsavo 10, o už tai, kad pirtis seniūnijose kainuotų 4,00 Eur, vaikams nuo 7 iki 18 metų ir pensininkams – po 2,50 Eur,  vaikams iki 7 m., neįgaliesiems bei socialiai remtiniems būtų galima maudytis nemokamai, –12 Tarybos narių.

Naujos kainos „nesikandžioja“

Naujuoju savivaldybės tarybos sprendimu nustatyta, kad UAB „Radviliškio šiluma“, UAB „Saulės kometa“ (Šeduvoje),  Aukštelkų ir Baisogalos seniūnijų teikiamų 1,5 val. pirties paslaugų įkainiai yra: suaugusiesiems – 4,00 Eur, vaikams nuo 7 iki 18 metų  ir pensininkams – 2,50 Eur, vaikams iki 7 metų, neįgaliesiems ir socialiai remtiniems asmenims – nemokamai. UAB „Saulės kometa“ bus skiriama iki 7 300 Eur per metus pirties paslaugų teikimo nuostoliams iš dalies kompensuoti, atsižvelgus į pateiktas faktines išlaidas. Kitose seniūnijose 1,5 val. pirties paslaugų kainuos suaugusiesiems – 4,00 Eur, vaikams nuo 7  iki 18 metų ir pensininkams – 2,50 Eur, vaikams iki 7 metų, neįgaliesiems ir socialiai remtiniems asmenims – nemokamai. Nustatyti dušo ir skalbimo paslaugų įkainiai Šv. Jokūbo piligrimų kelio Sidabravo seniūnijos, Vadaktų miestelio nakvynės patalpose. Kaip visada, piligrimams jos bus nemokamas, o vietiniams gyventojams 1 val. pasinaudoti dušu suaugusiesiems kainuos 2,00 Eur, vaikams  nuo 7 iki 18 metų ir pensininkams – 1,50 Eur, o  vaikams iki 7 metų, neįgaliesiems bei socialiai remtiniems asmenims – nemokamai. Čia skalbimo paslauga įkainota 2,50 Eur, kaip ir Šaukoto seniūnijoje.

Tarybos narys neslėpė džiugesio

Po Tarybos balsavimo Lietuvos regionų partijos Radviliškio skyriaus pirmininkas, Tarybos narys G. Lipnevičius pasidalino emocijomis: „Džiaugiuosi, kad nuo šiol miesto ir kaimo pirtyse Radviliškio krašto gyventojai galės nusiprausti pigiau, o neįgalieji, vaikai iki 7 metų bei socialiai remtini radviliškiečiai nemokamai. Šį siūlymą buvau teikęs dar 2021 metais, bet tuomet jam nebuvo pritarta. Džiaugiuosi, kad kolegos Tarybos nariai pagaliau suprato, kad reikia sudaryti sąlygas nusiprausti ir likimo nuskriaustiems žmonėms“.

Rita Grigalienė

Skaityti visą pranešimą