Nei poliklinikoje, nei ligoninėje radviliškietė pagalbos nesulaukė

Prieš 1 metus 79

Dažno lietuvio, ne tik radviliškiečio, gyvenimą apkartina ligos ir nemalonūs susidūrimai su gydytojais. Jauna radviliškietė, tepraėjus dešimčiai dienų po gimdymo, pasijuto blogai – kūno temperatūra pakilo iki 37-38℃. Lina (vardas pakeistas pacientės prašymu) nuėjo į polikliniką pas savo šeimos gydytoją. Tas pasakė, kad reikia tik gerti arbatų, paracetamolį ir viskas praeis. Kitą dieną temperatūra jau siekė 38-39℃. Pacientė kreipėsi į Radviliškio ligoninės Priėmimo – skubios pagalbos skyrių. Čia jos niekas neapžiūrėjo ir sergančiai, su aukšta temperatūra ir krūtimi maitinančiai moteriai liepė eiti į polikliniką. Ten ir vėl gauti pagalbos nepavyko, todėl Linos gyvenimo draugas paprašė jų istoriją paviešinti.

Varinėjo nuo vieno prie kito

Lina papasakojo, kad nuėjus į polikliniką, šeimos gydytojas nebedirbo, o budinti gydytoja nepriėmė. Tada moteris vėl nuėjo į ligoninę. Pasak pacientės, ji labai prašė nors kažką daryti, ištirti kraują. Deja, ir vėl niekas nieko nesirengė daryti – atėjusi gydytoja pasakė, kad ji negali skirti gydymo, ir liepė važiuoti į Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką. Lina sakė, kad jau buvo išsiaiškinusi, kad ten jos be siuntimo nepriims, todėl prašė jį išrašyti. Jai Radviliškio ligoninės Priėmimo – skubios pagalbos skyriuje siuntimą išrašyti atsisakė ir liepė arba laukti rytojaus, arba važiuoti į Šiaulius be siuntimo. Lina sakė, kad tuo metu ligoninės personalas buvo užsiėmęs paslaugų teikimu neblaiviam asmeniui. Prisiprašius, kad priimtų ligoninės budintis gydytojas, šis moteriai atsakė, kad ji serga gripu ir jokio siuntimo esą nereikia. Grįžusi namo, tą patį vakarą Lina išsikvietė greitąją pagalbą ir nuvažiavo į Šiaulius, Moters ir vaiko kliniką. Ten jai buvo nustatytas gimdos uždegimas, kuris buvo tiek pažengęs, kad susidarė pūliai gimdoje. Moters ir vaiko klinikoje Linai buvo suleisti vaistai, išrašyti antibiotikai ir ji vėl grįžo namo. Kitą dieną pacientei nuėjus į polikliniką, jos gydytojas net nežvilgtelėjo į tai, ką surašė Šiaulių gydytojai, pasiūlė darytis kraujo tyrimus iš naujo ir paskambinti kitą dieną tam, kad sužinotų atsakymus.

Pagelbėjo direktorė

Kai Lina susinervino dėl nuolatinio varinėjimo nuo vieno prie kito gydytojo, šeimos gydytojas jai tiesiog liepė pagerti raminamųjų. Šeimos gydytoją pacientė pakeitė tą pačią dieną. Lina džiaugėsi, kad jai padėjo poliklinikos direktorė, į kurią ji kreipėsi. Esą tik tada problemos imtos spręsti.

Poliklinikoje atliekamas auditas

Nors pacientė poliklinikos vadovę gyrė, vis tik kilo klausimų, ar tinkamai elgėsi šios įstaigos gydytojai, todėl VŠĮ Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorės Irenos Janušonienės 2023 m. kovo 24 d. įsakymu „Dėl neplaninio audito atlikimo“ medicininio audito padalinio grupei buvo pavesta įvertinti, kaip buvo suteiktos paslaugos minėtai pacientei. Poliklinikos vadovė apie patikrinimo rezultatus pažadėjo pranešti papildomai. Paskutiniais duomenimis, auditas vis dar atliekamas.

Nepriklausė skubi pagalba?

Tuo tarpu VŠĮ Radviliškio ligoninės direktorius Vaidas Smalinskas nieko konkretaus į redakcijos paklausimą negalėjo atsakyti. Gautame iš ligoninės administracijos rašte teigiama, kad „nepavyko identifikuoti asmens“. Toliau šiuo raštu informuojama, kad Priėmimo – skubiosios pagalbos skyriuje būtinoji pagalba teikiama vadovaujantis Būtinosios medicinos pagalbos teikimo tvarkos ir masto aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. balandžio 8 d. įsakymu Nr. V-208 „Dėl Būtinosios medicinos pagalbos teikimo tvarkos ir masto aprašo patvirtinimo“. Pasak ligoninės vadovo bei administracijos, jeigu minėtos pacientės sveikatos būklės nebuvo galima priskirti skubiosios medicinos pagalbos kategorijoms, todėl jai galėjo būti rekomenduota kreiptis į šeimos gydytoją ar VŠĮ Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką, ką ši ir padarė.

Laukiama išvadų

Vis tik liko neaišku, kaip buvo įvertinta Linos sveikatos būklė ir dėl ko ji (turbūt) nebuvo priskirta prie tokių būklių, kai reikalinga skubi pagalba. Juk laiku nesiimant gydyti bet kokio uždegimo, gresia ligos komplikacijos. Apie poliklinikoje atliekamo audito išvadas informuosime kituose savaitraščio „Radviliškio kraštas“ numeriuose.

Rita Grigalienė

Tik su greitosios pagalbos automobiliu nuvežta į Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką, Lina gavo gydymą
Skaityti visą pranešimą