Naujosios technologijos, kurias regėjome tik filmuose

Prieš 7 mėnesius 107

Fantastiniai filmai žmones itin traukia galimybe atsitraukti nuo kasdienybės. Dažnai tokiuose filmuose pamatome visiškai fantastines arba moksliškai neįmanomas technologijas, kurios realybėje negali egzistuoti. Tačiau tokios, fantastinės technologijos kartais gali būti tapti įkvėpimu technologijų kūrėjams, ieškantiems naujų sprendimų savo kūriniams.

Dalinamės keletu įkvepiančių pavyzdžių:

Kelionės laiku. Daugybė mokslinės fantastikos filmų ir knygų aprašo keliones laiku specialiomis mašinomis/kabinomis, kurios leidžia žmonėms keliauti atgal ar į priekį laiku. Vienas geriausiai žinomų tokio stiliaus filmų – „Atgal į ateitį“. Kol kas kelionės laiku nėra įmanomos, bet tai vis dar labai įdomi mokslinės fantastikos tema.

Telepatija ir minčių skaitymas. Filmuose gan dažnai galime sutikti telepatinių galių turinčius herojus, kurie gali komunikuoti su kitais mintimis ar skaityti kitų žmonių mintis. Tokios technologijos realiame gyvenime kol kas nėra egzistuojančios.

Hologramos ir holo-ekranai. Tai viena iš technologijų, kurią galima buvo sutikti pirmuosiuose fantastiniuose filmuose, o dabar jau randame ir realybėje. Hologramos gali atvaizduoti objektus erdvėje be fizinio ryšio su ekrano paviršiumi. Šiuo metu galime rasti hologramas rodančias reklamas prekybos centruose ir panašiai. Lazeriniai/šviesos kardai „Žvaigždžių karų“ filmuose yra visiškai fantastinis elementas, kol kas neturintis analogo realybėje.

Autonominiai robotai su dirbtiniu intelektu. Filmuose galime pamatyti visiškai autonominius robotus, kurie pasižymi žmogišku intelektu ir gali atlikti įvairius darbus be žmogaus įsikišimo. Nors robotai labai stipriai tobulėja, dirbtinis intelektas taip pat, kol kas visiškai autonominių ir savarankiškų robotų nėra.

Kosminės stotys ir kelionės tarp planetų. Filmai dažnai vaizduoja kosmines stotis ir erdvėlaivius, kurie leidžia žmonėms keliauti tarp planetų ir žvaigždžių. Šiuo metu kosminės kelionės yra ribotos Žemės orbitoje, ir nors kosminiai skrydžiai teoriškai tampa vis prieinamesni atsiradus komercinėms kosminėms kelionėms, realiai tokios kelionės yra labai retos, brangios, sunkiai prieinamos ir ribotos.

Teleportacija. Daug fantastinių filmų vaizduoja teleportacijos technologiją, kuri leidžia žmonėms akimirksniu persikelti iš vieno taško į kitą. Tokios teleportacijos technologijos šiuo metu nėra įgyvendintos.

Antigravitaciniai prietaisai. Fantastiniuose filmuose galime pamatyti antigravitacinius prietaisus ar laivus, kurie gali levituoti ar skristi visiškai be fizinio ryšio su žeme. Tokios technologijos nėra įgyvendinamos.

Kokias technologijas iš fantastinių filmų galime sutikti savo kasdienybėje?
Fantastiniai filmai daugiausia įtakos padarė mūsų buities prietaisams. Dalinamės keletu technologinių pavyzdžių, kuriems didelę įtaką padarė filmai.

Rūkymas filmuose yra nemažai ginčų kelianti tema. Tačiau net ir čia filmai turėjo nemažai įtakos rūkančių įpročių pokyčiams. Rūkymas dažnai vaizduojamas kuriant personažo charakterį, stiprinant vieną ar kitą emociją. Tačiau vis garsiau kalbant apie rūkymo žalą, cigaretei tapus neigiamu simboliu, filmuose ima rastis modernūs sprendimai, kaitinamojo tabako įrenginiai.

Daug futuristinių elementų į kasdienybę atkeliavo iš fantastinių filmų… virtuvių ir namų ruošos prietaisų! Tai dulkių siurbliai, virtuvės įranga, apšviestos drabužinės, nuo judesio įsijungianti šviesa ar automatiškai nuo saulės šviesos, užsiveriančios žaliuzės. Visa tai matėme futuristiniuose filmuose, o dabar tai kiekvieno įsirenginėjančio išmaniuosius namus realybė.

Skaityti visą pranešimą