Kaip pasirinkti ilgaamžiškas ir ekologiškas priemones naujiems mokslo metams?

Prieš 7 mėnesius 89

Daugeliui tėvelių artėjantys nauji mokslo metai – pasiruošimo ir naujų pirkinių metas. Artėjant Rugsėjo 1-ajai , akcentą norėtųsi skirti tvarumo aspektui. Kaip tvariau pasiruošti naujiems mokslo metams, prisidėti prie aplinkosaugos ir tuo pačiu net ir sutaupyti? Siūlome keletą praktinių patarimų.

1. Planuokite ir apgalvokite mokyklos prekių pirkinius

Prieš pradedant mokyklinių prekių įsigijimą, svarbu atidžiai apsvarstyti ir susiplanuoti reikalingų mokyklinių priemonių sąrašą. Be sąrašo lengva įsigyti nereikalingų, besidubliuojančių prekių, tad atidžiai peržiūrėję namuose turimas prekes, galėsite priimti sprendimus, kas iš tikrųjų yra būtina ruošiantis mokslo metams.

2. Rinkitės ilgaamžiškumą ir kokybę

Verta ne tik žinoti, kokių mokyklinių priemonių reikia, bet kaip jas išsirinkti, kai asortimentas toks didelis. Stenkitės įvertinti priemonių kokybę ir ilgaamžiškumą. Pavyzdžiui, pirkdami kuprines, rinkitės kokybiškas, tvaresnes kuprines, kurios išlaikytų ilgiau nei vienerius metus. Tokiu būdu ne tik sumažinsite išlaidas, bet ir prisidėsite prie mažesnio vartojimo ir atliekų susidarymo.

3. Dovanokite naudotus, bet geros būklės daiktus

Ruošdamiesi naujiems mokslo metams, ir įsigydami mokyklines priemones, galite savo namuose rasti daiktų, kurie jau nenaudojami, bet vis dar geros būklės. Pavyzdžiui, vaiko išaugti rūbai, kuprinė, pratybų aplankalai ar spalvotos kreidelės. Šiuos daiktus galite pasiūlyti pažįstamiems, socialiniuose tinkluose arba perduoti labdaros organizacijoms. Tokiu būdu galite sumažinti šiukšlių ir atliekų kiekį ir padaryti gerą darbą ne tik aplinkai, bet ir mažiau turintiems žmonėms.

4. Rūšiuokite mokyklines ir kanceliarines atliekas

Perdirbimas yra pagrindinė tvarumo strategijos dalis. Nuo ankstesnių mokyklinių metų likusias nenaudojamas prekes – senus sąsiuvinius, rašiklius, flomasterius – galima ir vertėtų rūšiuoti. Nors kai kurie daiktai, pavyzdžiui, seni rašikliai ar flomasteriai, gali kelti iššūkių rūšiuojant dėl jų sudėties, svarbu atsiminti, kad dauguma šių prekių yra perdirbamos ir taip prisideda prie mažesnio aplinkos teršimo.

5. Venkite vienkartinių daiktų

Vienas didžiausių aplinkos taršos šaltinių – tai vienkartinių daiktų, pavyzdžiui, plastikinių buteliukų, indų ir maišelių, naudojimas. Gera žinia, kad norint prisidėti prie tvarumo galima vienkartinių daiktų atsisakyti ir lengvai pakeisti juos tvaresniais sprendimais! Pavyzdžiui, jei ruošiate vaikui priešpiečius įsidėti į mokyklą, įsigykite tvarią ir ilgaamžę pietų dėžutę. Taip nereikės naudoti vienkartinio plastiko, maistą galėsite ilgiau ir saugiau išlaikyti geromis sąlygomis ir sutaupyti, atsisakant greito maisto užkandžių. Taip pat  rekomenduojame įsigyti gertuvę. Tai ne tik ekologiškesnė, pigesnė, bet ir sveikesnė alternatyva, nes iš plastikinių buteliukų į vandenį, o po to ir į jūsų organizmą, gali patekti mikroplastiko.

Pritaikyti šiuos penkis patarimus visai nesunku – naudos jie atneš ir Žemei, ir jums patiems. Savo vaiką skatinkite mąstyti ekologiškiau, rūpintis ne tik savimi, bet ir aplinka, kurioje gyvename.  

Skaityti visą pranešimą