Kai alaus negana ir išnyksta stabdžiai, gelbėja tik „siuntimas“ į belangę

Prieš 1 metus 90

Nors praeitais metais teismo sprendimu Vitalijui Kirjanovui buvo atimta teisė vairuoti transporto priemones trejiems metams, šiemet lapkričio 14 d., 20.14 val. Radviliškio rajone, Pociūnų kaime, prie parduotuvės, šis vyras buvo nutvertas už vairo visiškai girtas. Alkotesteris tuo metu parodė net 3,47 promiles. Už tokį įžūlų elgesį Vitalijus K. buvo nuteistas pagal Baudžiamojo kodekso 2811 straipsnio 1 dalį bei 243 straipsnį, tai yra, už vairavimą girtam, kai girtumas viršija 1,51 promilę, ir už vengimą atlikti baudžiamojo poveikio priemonę.

Gėrė namie ir mašinoje

Kadangi byla teisme išnagrinėta rašytinio proceso tvarka, priimant teismo baudžiamąjį įsakymą, vertinti ikiteisminio tyrimo metu byloje surinkti įrodymai. Apklausiamas policijos pareigūnų, Vitalijus K. papasakojo, jog 2022 m. lapkričio 13 d. pas jį į svečius atvažiavo sesuo su sugyventiniu. Kaip ir pridera, svečiai buvo pasitikti su vaišėmis – visi gėrė alų. Kitą dieną išgertuvės tęsėsi, bet kompanija pritrūko alaus. Vienbalsiai nutarta vykti nusipirkti gėrimų į kitą kaimą. Neblaivi trijulė sulipo į automobilį, kurį vairavo Vitalijus K. Sėkmingai pasiekę parduotuvę, šie žmonės nusipirko pakuotę, tai yra, šešis vieno litro talpos, 6 laipsnių stiprumo, „Švogerių” alaus butelius. Tada visi nusprendė nusipirktą alų gerti mašinoje ir niekur nebevažiuoti. Vienos alaus pakuotės neužteko, todėl kompanija nusipirko dar dvi pakuotes tokio paties alaus. Prie išgertuvių prisijungė dar vienas Vitalijaus K pažįstamas. Pasak Vitalijaus K., kadangi gerti automobilyje pasidarė šalta, visi nusprendė, kad geriau bus, jeigu jie nueis pas naujai prie „baliaus“ prisijungusį vyrą į namus ir toliau ten gers alų.

Nors Vitalijus K. policijai sakė, kad automobilį siekė tik patraukti į netoliese esančią patogesnę vietą, jo sugėrovai papasakojo šiek tiek kitaip. Pasak jų, jie visi susiruošė grįžti į Vitalijaus K. namus, esančius kitame kaime, vienkiemyje.

Apgadino kitą automobilį

Vitalijaus K. automobilis stovėjo nepatogioje jam vietoje, todėl vyriškis nusprendė jį perstatyti arčiau namų, kur bus geriama. Norėdamas išvaryti automobilį iš stovėjimo vietos, Vitalijus K. įjungė atbulinę pavarą, pajudėjo ir tuoj pat išgirdo bumbtelėjimą. Tada suprato, jog į kažką atsitrenkė. Pasirodo, už „baliauninkų“ mašinos stovėjo kitas automobilis, kurio Vitalijus K., prieš pajudėdamas, net nepastebėjo. Netrukus prisistatė apgadinto automobilio savininkas su savo draugu. Kažkuris iš jų ištraukė iš Vitalijaus K. automobilio „Hyunday Getz“ užvedimo spynelės raktelius ir iškvietė policijos pareigūnus. Atvykę policininkai patikrino visų alaus mėgėjų girtumus. Vitalijui K., prisipažinusiam, kad vairavo automobilį, nustatytas sunkus girtumo laipsnis. Kaltinamasis pripažino, kad apie tai, jog jam atimta teisė vairuoti, jis žinojo, suprato pasekmes, apie tai pasirašytinai buvo įspėtas, bet nepaisydamas to, lapkričio 14 d. vairavo automobilį, būdamas girtas.

Paskirtos 60 parų arešto

Prokuroras siūlė Vitalijui Kirjanovui skirti arešto bausmę, kadangi šis nusikalto, neišnykus teistumui, turėdamas administracinių nuobaudų už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, nedirba. Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėja Vilma Šiukštienė tenkino prokuroro pareiškimą ir už dvi nusikalstamas veikas paskyrė 60 parų arešto bausmę. Tai trečdaliu sumažinta bausmė. Bylą išnagrinėjus supaprastinto proceso tvarka, bausmė mažinama. Jeigu nebūtų pritaikyta atitinkama įstatymo nuostata dėl bausmės sumažinimo, Vitalijus Kirjanovas belangėje turėtų praleisti net 90 parų. Dabar, kai teismo baudžiamasis įsakymas įsiteisės, dėl dviejų mėnesių arešto atlikimo jis pats turės nuvykti į Šiaulių tardymo izoliatorių. Teisė „legaliai“ vairuoti transporto priemones Radviliškio rajono gyventojui šįkart atimta ilgesniam, 5 metų, laikotarpiui. Nuspręsta konfiskuoti valstybės nuosavybėn ir nusikaltimo padarymo priemonę – automobilį „Hyunday Getz“, kurio rinkos kaina su PVM preliminariai galėtų būti 970,00 Eur.

Turi teisę persigalvoti

Vitalijus K. ikiteisminio tyrimo metu su prokuroro pasiūlyta bausme sutiko, tačiau, jeigu persigalvotų, per 14 dienų nuo teismo baudžiamojo įsakymo įteikimo jis turi teisę pareikšti prašymą, kad byla teisme būtų išnagrinėta teismo posėdyje žodžiu, kad galėtų pats jame dalyvauti ir išreikšti savo nepasitenkinimą. Jeigu per šį laikotarpį toks prašymas nebus pateiktas, teismo baudžiamasis įsakymas įsiteisės ir bus pradėtas vykdyti.

Rita Grigalienė

Asociatyvus nuotraukų koliažas

Skaityti visą pranešimą