Gyventojai skundžiasi Nuo kapo pavogtos gėlės padidina netekties skausmą, bet išeitis yra

Prieš 1 metus 84

Į savaitraščio „Radviliškio kraštas“ redakciją kreipėsi radviliškietė. Sakykime, jos vardas Milda. Vardą dėl suprantamų priežasčių pakeitėme – moteris sako nenorinti viešintis, tačiau redakcijai jos anketiniai duomenys žinomi. Galbūt yra ir daugiau panašiai nukentėjusių žmonių. Nuo ką tik palaidoto žmogaus kapo buvo pavogtos gyvos gėlės – rožės. Liko tik rožių kotai. Panašu, kad taip pasielgti su rožių žiedais galėjo tie, kurie gamina krepšelius, puokštes ir vainikus vėlgi… laidotuvėms. Kaži, kiek laidotuvių šie žiedai gali atlaikyti? Greičiausiai žiedai buvo nukirpti vos tik iš kapinių išėjo artimieji… Kitaip jie būtų nušalę.

Nuoskaudos kupinas laiškas

Štai ką rašo sielvarto dėl artimo žmogaus mirties prislėgta Milda: „Sielvarto kupina širdimi rašau jums, nes, manau, reikia paviešinti labai negražų poelgį. Kovo 10 d. palaidojau savo mamytę, kuri tikrai sulaukė garbingo amžiaus (96 m.). Laidojome Radviliškio kapinėse Vingėliškio gatvėje. Vakar nuvažiavau uždegti žvakučių ir negalėjau patikėt savo akimis – iš vainikų iškarpytos gėlės (rožės), puokščių taip pat nelikę. Kas vyksta? Naujas verslas? Vagystė?… Netelpa galvoje, kaip taip gali būti! Nespėji palaidot žmogų ir kažkas susirenka gyvas gėles. Koks turi būt antžmogis, kad darytų tokį verslą… Nieko nebeliko švento.“

Siūlė skambinti telefonu 112

Radviliškio miesto seniūnas Ernestas Mončauskas, paklaustas, ar yra koks už kapines atsakingas žmogus, kuris stebėtų, ar nuo kapų nėra vagiama, atsakė neigiamai. Pasak jo, „Radviliškio miesto seniūnija neturi žmogiškųjų išteklių, kad būtų atliekama nuolatinė ir nepertraukiama kapaviečių stebėsena“. Pasirodo, apie vaizdo kamerų įrengimą taip pat negali būti nė kalbos – jas statyti neplanuojama. E. Mončauskas informavo, kad dėl nuniokotų ar apvogtų kapų į Radviliškio miesto seniūniją šiemet niekas nesikreipė. Jo manymu, tokių vagysčių tikrai gali būti, tačiau tikriausiai žmonės tiesiog neieško kaltininkų ir į seniūniją nesikreipia. Paklaustas, ką patartų žmonėms, kurių kapai buvo apvogti, seniūnas pasiūlė tokiais atvejais netylėti ir, pasigedus vieno ar kito daikto kapinėse, kreiptis bendruoju pagalbos numeriu 112.

To dar nebuvo

Tuo tarpu Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Gailutė Smagriūnienė informavo, kad niekada šiame policijos komisariate nėra buvęs pradėtas tyrimas dėl gėlių nuo kapų vagysčių. Paklausus, kaip elgtųsi pareigūnai tuo atveju, jeigu gėlės nuo kapų būtų pavogtos ir dėl to kapą tvarkantis asmuo kreiptųsi į policiją, G. Smagriūnienė atsakė, jog policija pradėtų tyrimą.

Svarbu netylėti

Taigi, tiems, kurie pastebėjote, kad nuo Jūsų artimųjų kapų dingsta ką tik padėtos gyvos (o galbūt ir ne tik) gėlės, primename, kad tai – vagystė. Tam tikrais atvejais nepagarbus elgesys kapinėse užtraukia netgi baudžiamąją atsakomybę. Baudžiamojo kodekso 312 straipsnis numato, kad tas, kas suardė ar kitaip išniekino kapą arba suniokojo paminklą, arba išniekino kitą viešosios pagarbos vietą, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Na, šis atvejis turbūt nesiekia šio lygmens, bet į tai geriau atsakytų teisininkai. Svarbu tik netylėti ir nebūti abejingiems, kai kažkas sugalvoja gėles iš kapinių naudoti ne vieną vienintelį kartą arba daro kitokias šunybes amžinojo poilsio vietoje.

Rita Grigalienė

Vagys kėsinasi net į kapinėse pasodintas gėles
Skaityti visą pranešimą