Gydymo įstaigos Radviliškio rajone pakibo ant plauko

Prieš 1 metus 151

Artimiausiu metu Radviliškio rajono tarybai greičiausiai bus teikiamas sprendimas Aukštelkuose, Miežaičiuose, Kutiškiuose ir Kunigiškėse panaikinti fizinius medicinos punktus. Rajono savivaldybės administracijos atstovai ramina, kad esą čia nieko blogo, nes gyventojus aptarnaus bendrosios praktikos slaugytojos, kurias bus galima išsikviesti į namus.

Pakibo septynių medicinos punktų likimas

Kaip savivaldybė rašo savo pranešime, Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centras savivaldybei pateikė siūlymus dėl medicinos punktų Radviliškio rajone optimizavimo. Sprendžiasi Aukštelkų, Kalnelio Gražionių, Karčemų, Daugėlaičių, Kutiškių, Šniūraičių, Minaičių, Žeimių, Miežaičių ir Kunigiškių medicinos punktų likimas. Prašoma leidimo uždaryti septynis medicinos punktus. Savivaldybės administracijos atstovai įtikinėja ieškantys geriausio sprendimo gyventojams.

„Savivaldybės vadovai ir vyriausioji savivaldybės gydytoja Irmina Ruškienė skubotų sprendimų priimti neketina, todėl patys su Sveikatos komiteto nariais aplankė visus medicinos punktus, vertino jų būklę, pacientų poreikį pirminės sveikatos priežiūros paslaugoms, kalbėjosi su dirbančiomis slaugytojomis ir bendruomenės atstovais. Svarų žodį tarė Sveikatos komiteto nariai, po vizitų Radviliškio rajono medicinos punktuose pateikę savo rekomendacijas“, – minima savivaldybės pranešime. Kokios tos rekomendacijos, nutylima.

Radviliškio rajono savivaldybės meras Vytautas Simelis viešai teigė, kad diskutuota buvo išties ilgai, tačiau dabar jau ieškoma optimalaus ir visiems priimtino sprendimo, kuris galėtų būti teikiamas tarybai. V. Simelis posėdžio metu „pasigyrė“, kad per šią trumpą savo kadenciją jau spėjo uždaryti du punktus. Tai buvo padaryta su valdančiųjų – konservatorių ir valstiečių pritarimu.

Dengiamasi pastatų būkle

Anot savivaldybės pranešimo, Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė taip pat palaiko mero poziciją – uždaryti medicinos punktus, paliekant į namus vykstančių slaugytojų paslaugą. Esą jos ir dabar dažniausiai vyksta pas pacientus į namus, todėl fizinė darbo vieta neva nėra būtina. Apie valdžios užmojus paklausti gyventojai jaučiasi šokiruoti. Žmonės nemano, kad tai pakankama alternatyva kaimui.

Medicinos punktų uždarymą vadovai bando pateisinti tuo, kad neva pastatų būklė ir taip jau yra bloga. „Juolab, kad dalis siūlomų uždaryti medicinos punktų patalpos yra apverktinos būklės. „Vienur vos neįlūžome, kitur surūdijusios kriauklės, kaip tas turtas galėjo taip nusidėvėti?!“ – viešai stebėjosi rajono valdžios atstovai. Medicinos punktų išsaugojimu susirūpinę gyventojams atrodo keistai, kai patys šeimininkai stebisi bloga savo patalpų priežiūra.

Pozicijos skiriasi

Įdomu tai, kad savivaldybės vadovų ir Radviliškio rajono savivaldybės vyriausiosios gydytojos nuomonė dėl medicinos punktų likimo itin skiriasi – ji priminė paskutinio susitikimo metu teiktą siūlymą palikti visus medicinos punktus, o reorganizuoti jų darbą ir krūvio paskirstymą. Teigiama, kad pusmetį atidžiai stebint, kas mėnesį apsilankant ir vertinant situaciją būtų galima rasti geriausią sprendimą. Pasak savivaldybės vyriausiosios gydytojos, uždarius visus siūlomus punktus, situacija dėl gydymo įstaigų rajone atrodytų keistai. Tokiu atveju Šeduva ir Baisogala turės daugiau veikiančių medicinos punktų nei Radviliškis.

Vis dėlto nuspręsta, kad tarybai greičiausiai bus teikiamas sprendimas Aukštelkuose, Miežaičiuose, Kutiškiuose ir Kunigiškėse panaikinti fizinius medicinos punktus, tačiau palikti bendrosios praktikos slaugytojas, kurios vyks pas pacientus į namus. Bandėme išgirsti Aukštelkų, Miežaičių ir Kutiškių bendruomenės vadovų nuomonę dėl uždaromų medicinos punktų, bet nė vieno atsakymo nebuvo sulaukta. Ar jiems nerūpi medicinos paslaugų prieinamumas rajone? O gal jie tiesiog šoka pagal valdžios dūdelę?

Sutapimai

Įdomus sutapimas – minėtas pranešimas savivaldybės interneto svetainėje buvo patalpintas tą pačią dieną, kai medicinos punktų likimu pradėjo domėtis savaitraščio „Radviliškio kraštas“ redakcijos žurnalistai. Radviliškio rajono savivaldybės mero V. Simelio bei administracijos direktorės J. Margaitienės klausėme, kuriose gyvenvietėse artimiausiu metu bus uždaromi medicinos punktai, taip pat buvo užduota ir daugiau klausimų.

Gautuose savivaldybės mero ir administracijos direktorės atsakymuose minima, kad medicinos punktų uždarymas nebėra svarstomas. „Svarstomas jų veiklos modelis ir prieinamumas gyventojams“, – pažymi atsiųstame atsakyme. Anot jų, bus stengiamasi išklausyti ir gyventojų nuomonę. Birželio 14 dieną vyks pirmieji susitikimai su Miežaičių ir Kutiškių bendruomenėmis. Iš jos pateiktų skaičių akivaizdu, kad minėtų punktų poreikis – nemenkas.

Savivaldybės pateiktais duomenimis, skirtinguose med. punktuose yra registruota nuo 54 iki 534 žmonių. Kiek lėšų pavyko sutaupyti uždarius medicinos punktus neatskleidžiama, neva apie galimai sutaupytas lėšas niekas nediskutuoja. Tiesa, nors viešai pradėta deklaruoti, kad Kalnelio Gražionių, Daugėlaičių, Šniūraičių, Žeimių, Karčemų, Minaičių medicinos punktų kol kas uždaryti nebus svarstoma, lėšų pastaruoju metu med. punktams nebuvo skirta.

Vadovaujantis prieš kurį laiką priimtu sveikatos apsaugos ministro sprendimu, tokių sveikatos punktų nebegalima akredituoti. Jei anksčiau juose žmonės galėdavo įsigyti vaistų, dabar tokia prekyba „iš stalčiaus“ draudžiama. Norint prekiauti medikamentais, būtina įrengti specialias patalpas su šarvuotomis durimis, saugyklomis ir pan.

Jolita Žeknytė

Radviliškio rajono savivaldybės nuotr.

Jau uždaryti du medicinos punktai, koks likimas laukia kitų medicinos punktų
Skaityti visą pranešimą