Girtos raseiniškės kelionė pas seserį baigėsi Grinkiškyje, apvirtus ratais į viršų

Prieš 1 metus 93

Įdomiausių maršrutų prigalvoja išgėrę vairuotojai – kas pas draugus, kas į autoservisą, kas mamą ar seserį prisimena. Raseinių rajone gyvenanti Ilona Peleckytė išgėrusi sugalvojo, kad gilią naktį jai būtina nuvykti pas seserį, gyvenančią Panevėžio rajone. Deja, be nuotykių nepavyko. Vairuotojo pažymėjimo neturinti moteris bevažiuodama apsivertė ir tokioje situacijoje, be abejo, sulaukė specialiųjų tarnybų dėmesio. Tai įvyko 2022 m. lapkričio 2 d. 1.48 val., Radviliškio rajone, Grinkiškio miestelyje, Tilto gatvėje. Alkotesteris parodė 1,57 promilių girtumą. Apdaužytas automobilis „Seat Alhambra“ buvo nuvežtas į saugomą aikštelę.

Miego nenorėjo

Ilona P. – netekėjusi, gyvenanti su A. S. neįregistravusi santuokos, nedirbanti, bet šiuo metu esanti vaiko priežiūros atostogose, prieš keliolika metų teista, tačiau teistumas išnykęs. Duodama parodymus ikiteisminio tyrimo pareigūnams, kai promilės jau buvo išgaravusios, savo kaltę pripažino visiškai, tik bėda, kad ne viską prisiminė. Ji paaiškino, kad automobilis „Seat Alhambra“ yra pirktas A. S. vardu, tačiau įsigytas už jų abiejų pinigus. Savo kelionės išvakarėse, lapkričio 1 d. vakare, Ilona P. gėrė šampaną ir alų pas draugę. Po vidurnakčio moteris grįžo namo. Sugyventinis jai liepė eiti miegoti, bet ji nepaklausė – pasiėmė automobilio raktelius ir išsiruošė pas vyresnę savo seserį į Panevėžio rajoną.

Paklaidino rūkas ir lietus

Išsiruošusi naktį į svečius, Ilona P. savo sesei nepranešė, kad pas ją atvažiuoja. Ji bandė iki sesers gyvenamosios vietos nusigauti, pasitelkusi navigaciją. Oro sąlygos pasitaikė nepalankios. Ilona P. pasakojo, kad kažkokiame miestelyje, kaip paaiškėjo, Grinkiškyje, esant dideliam rūkui ir lietui, ji akimirką kelio nebematė. Pabandžiusi pasukti vairą, neįgudusi ir neblaivi vairuotoja pajuto, kad mašina verčiasi. Automobilį pagalbos tarnybos rado apsivertusį ant stogo. Toliau rūkas apėmė ne tik miestelį ir kelią, bet ir moters atmintį – ji nebeprisiminė, nei kaip išlipo iš automobilio, nei ką sakė policijos pareigūnams. Prisiminimuose tik šmėkščiojo greitosios bei gaisrinės automobiliai. Bylos duomenimis, ji policijos pareigūnams prisistatė savo sesers, pas kurią vyko, vardu. Ilona P. aiškino, kad taip nutiko galbūt dėl to, kad jai užsifiksavo, pas ką važiuoja, o dėl girtumo nebesuprato, ko jos klausiama.

Į teismą kreipėsi prokuroras

Prokuroras į teismą kreipėsi su pareiškimu dėl teismo baudžiamojo įsakymo priėmimo. Siūlyta Ilonai P. skirti baudą, uždrausti įgyti ir naudotis teise vairuoti transporto priemones 3 metus, konfiskuoti įvykio metu vairuoto automobilio „Seat Alhambra“ vertę atitinkančią pinigų sumą. VšĮ „Emprekis“ duomenimis, preliminari šio automobilio kaina Lietuvoje su PVM yra 1710,00 Eur.

Turės susimokėti

Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėja Edita Jusevičienė tenkino prokuroro prašymą ir 2022 m. gruodžio 27 d. priėmė teismo baudžiamąjį įsakymą, pripažindama Iloną Peleckytę kalta pagal Baudžiamojo kodekso 2811 straipsnio 1 dalį. Už vairavimą, gerokai apsvaigus nuo alkoholio, skirta 75 MGL (3750 Eur) bauda sumažinta trečdaliu ir galutinė bausmė – 50 MGL (2500 Eur) bauda, kurią nuteistoji įpareigota sumokėti per 4 mėnesius nuo baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimo dienos. Jeigu Ilona Peleckytė baudos savanoriškai laiku nesumokės, bus pradėtas priverstinis baudos išieškojimas pas antstolį, todėl išieškoma suma gali būti gerokai didesnė nei nurodyta teismo sprendime. Nuteistajai neturint lėšų baudai sumokėti arba vengiant sumokėti, antstolis su tekimu gali kreiptis į teismą dėl baudos pakeitimo viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu.

Ilonai Peleckytei skirtos dvi baudžiamojo poveikio priemonės – uždraudimas vairuoti transporto priemones trims metams bei nusikalstamos veikos padarymo priemonės, automobilio „Seat Alhambra“ vertę atitinkančios pinigų sumos, t. y. 1710 Eur, konfiskavimas valstybės nuosavybėn.

Jeigu persigalvotų

Ikiteisminio tyrimo metu Ilona P. sutiko su jai siūloma bausme ir jos dydžiu, tačiau per 14 dienų nuo teismo baudžiamojo įsakymo įteikimo jai dienos turi teisę pareikšti teismui prašymą surengti žodinį bylos nagrinėjimą teisme. Jai to nustatytu laiku nepadarius, teismo baudžiamasis įsakymas įsiteisėja ir pradedamas vykdyti.

Rita Grigalienė

Asociatyvus nuotraukų koliažas

Skaityti visą pranešimą