Dėl muštynių  Pakiršinyje atsakys vienas kaltininkas – atliks viešuosius darbus

Prieš 1 metus 83

Pakiršinio kaime (Radviliškio rajonas) vykstant Joninių šventei, dėl menkavertės dingsties kilo muštynės. Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinėje užfiksuota, kad birželio 25 d., po vidurnakčio, apie 0.35 val., Amatų ir kultūros centro parke, viešoje vietoje, nenustatyti asmenys sumušė neblaivų (jam nustatytas 1,75 promilių girtumas) ir moterį 31-erių metų moterį. Įtariamųjų po įvykio pareigūnams teko ieškoti.

Atsakomybę prisiėmė vienas

Teismą pasiekė baudžiamoji byla, kurioje – tik vienas kaltinamasis, Elijus Kniška. Jam buvo pareikštas įtarimas sutrikdžius visuomenės rimtį ir tvarką, kadangi 40-mečiui vyrui Elijus K. kumščiais sudavė ne mažiau nei porą kartų į nugarą, dėl ko nukentėjusysis nugriuvo. Nors buvo liudytojų, kurie teigė, kad tamsoje prie nugriuvusio nukentėjusiojo būriavosi daug žmonių ir kad smūgius sudavė ne vienas asmuo, galimai pareigūnams nepavyko išsiaiškinti kitų smurtavusiųjų. Elijus K. pripažino savo kaltę.

Jautėsi įžeistas

Kaltinamasis papasakojo, kad į Joninių šventę atėjo kartu su drauge birželio 24 d. vakare, apie 21.00 val. Kadangi gurkšnojo alų, Elijas K. sakė jautęsis apsvaigęs. Grojant muzikai vyriškis vaikščiojo po parką. Pagal kaltinamojo pasakojimą, jis savo draugei pasakė, kad eis išsimaudyti į tvenkinį. Tą pokalbį galėjo girdėti netoliese prie suolelio buvę nepažįstami žmonės. Esą prie suolelio stovėjęs nepažįstamas vyriškis, kaip vėliau paaiškėjo, nukentėjusysis A. V., jam pasakė, kad atiduotų draugę, jeigu ji jam nereikalinga. Tarp abiejų vyrų įvyko žodinis konfliktas, kurio metu A. V. Elijų įžeidė. Pasak pastarojo, jis nieko nebeatsakė ir kartu su drauge namo.

Surado sąjungininkų

Eidamas link namų, Elijus K. sutiko savo seseris ir keletą pažįstamų. Jiems vaikinas papasakojo, kad A. V. jį įžeidė. Kažkas pasiūlė nueiti išsiaiškinti santykius su įžūliu vyru. Pasak Elijaus K., jie neturėjo tikslo vyrą sumušti. Visa kompanija nuėjo į parką, Elijus K. priėjo prie suoliuko, kur stovėjo nukentėjusysis. Šis ėmė bėgti. Elijus K. pripažino, kad bėgančiam nukentėjusiajam sudavė du smūgius kumščiu į nugarą. Nuo smūgių bėgantysis pargriuvo ant žemės. Esą toliau kaltinamasis A. V. nebemušė.

Ar draugai mušė, nematė

Elijus V. ikiteisminio tyrimo metu pareigūnus įtikinėjo, kad nematė, ar jo draugai smūgiavo nukentėjusiajam, ar atliko kokius nors smurtinius veiksmus. Neva toje vietoje buvo tamsu ir dėl to sunku buvo įžiūrėti. Taip pat kaltinamasis tvirtino, kad dėl savo elgesio labai gailisi.

Nukentėjusysis: Kažkas atbėgo ir pradėjo mušti

Nukentėjusysis konflikto priežastį nurodė šiek tiek kitokią. Jis papasakojo į Joninių šventę Pakiršinyje atvykęs kartu su žmona. Švente susidomėjęs, nes ji vyko netoli gimtojo miestelio, kur gyvena tėvai. Kadangi abu su žmona yra kilę iš to krašto, šventėje jie sutiko daug pažįstamų. Šventei einant į pabaigą, vyriškis kartu su žmona ir dviem jos draugėmis liko laukti, kol kažkas atvyks jų parvežti. Pasak nukentėjusiojo, jam bestovint šalia suoliuko, kažkas atbėgo ir pradėjo mušti. Kas tokie mušė, kaip jie atrodė, kokio jie amžiaus, vyras nurodyti negalėjo dėl esą išgerto nemažo kiekio alkoholio. Pasak A. V., jis mušamas netgi nejuto fizinio skausmo. Galų gale jis nurodė, kad pretenzijų niekam neturi ir nenori būti pripažintas nukentėjusiuoju.

Gynė skriaudžiamą merginą?

Nukentėjusiojo žmona buvo apklausta kaip liudytoja. Ji taip pat nepageidavo būti pripažinta nukentėjusiąja, tvirtino, kad jos niekas nemušė. Pretenzijų taip pat neturėjo. Kai ji su vyru bei draugėmis sėdėjo ant suoliuko, pro šalį ėjo vaikinas ir mergina. Pasak liudytojos, mergina šaukė: „Paleisk, paleisk!“ Kaip teigė nukentėjusiojo žmona, iš šalies atrodė, kad vaikinas tempia merginą į tvenkinį. Užstodama savo vyrą, ji paliudijo, kad A. V. tam vaikinukui šūktelėjo, kad paleistų tą paną. Vaikinukas kažką atsakė ir nuėjo. Po keleto minučių iš tamsos išniro daug žmonių. Nukentėjusiojo žmona sakė, jog matė, kaip tie žmonės puolė ant jos vyro, jį pargriovė. Išgirdusi, kad kviečiama policija, kompanija išsilakstė.

Sužalojimai buvo akivaizdūs

Parke vykusias muštynes matė daug žmonių, todėl buvo apklausta nemažai liudytojų. Nors nukentėjusysis teigė, kad fizinio skausmo nejuto, nustatyta, kad jam padaryti sužalojimai: kraujosruva veide, po kaire akimi, nubrozdinimas ant dešinės rankos, o ant kito – įdrėskimas, nubrozdinta ir blauzda.

Pusę metų nemokamai darbuosis

Kad procesas būtų paprastesnis, prokuroras kreipėsi į teismą su pareiškimu dėl baudžiamosios bylos užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu. Siūlyta skirti viešųjų darbų bausmę. Kaltinamasis Elijus Kniška sutiko su prokuroro pasiūlymu dėl baudžiamojo įsakymo ir siūlomos bausmės. Juk bylą išnagrinėjus tokiu būdu, bausmė paprastai sumažinama trečdaliu. Teismas prokuroro pareiškimą tenkino, pripažino Elijų Knišką kaltu, padarius nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 284 straipsnyje. Paskirtą 9 mėnesių viešųjų darbų bausmę, teismas sumažino trečdaliu, tad jam teks dirbti tik 6 mėnesius viešųjų darbų. Nuteistasis įpareigotas neatlygintinai dirbti po 30 val. per mėnesį visuomenės labui. Vaikinui teks sudalyvauti ir smurtinį elgesį keičiančioje programoje.

Laukiama įsiteisėjimo

Teismo baudžiamasis įsakymas buvo priimtas 2023 m. sausio 3 d. Jis įsiteisės tada, kai praeis 14 dienų nuo šio dokumento įteikimo nuteistajam, su sąlyga, kad šis per nustatytą laikotarpį nepareikš teismui prašymo surengti bylos nagrinėjimą žodžiu. Įsiteisėjęs baudžiamasis įsakymas perduodamas vykdymui Probacijos tarnybai.

Rita Grigalienė

Asociatyvus nuotraukų koliažas

Skaityti visą pranešimą