Brolių peštynės išspręstos teisme – vienas jų keliaus į kalėjimą

Prieš 1 metus 115

Šių metų vasario 19 d., apie 22.20 val., policijos ekipažas vyko į Šiaulių rajoną, Stonaičių kaimą (11 km nuo Kuršėnų), kur sukonfliktavo du neblaivūs broliai. Vyresniajam nustatytas 2,11 promilių girtumas, o jaunesnysis buvo šiek tiek blaivesnis – 1,93 promilės. Abu mušeikos buvo sulaikyti ir uždaryti į areštinę. Abiejų atžvilgiu pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Tris kartus sudavė kumščiu

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėja 2022 m. spalio 6 d. priėmė nuosprendį dėl Aivaro Ostapenkos veiksmų. Jam buvo pareikšti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 2 dalį dėl to, kad jis smurtaudamas sukėlė fizinį skausmą ir nežymiai sužalojo savo artimą giminaitį – brolį R. O. Nustatyta, kad jis 2022 m. vasario 19 d. vakare, savo namų, esančių Stonaičių kaime, virtuvėje, ne mažiau kaip tris kartus kumščiu sudavė broliui į veidą, dėl ko nukentėjusiajam buvo  padaryti sužalojimai – odos nubrozdinimas nosyje ir poodinė kraujosruva kaktoje.

Suerzino priekaištai

Iš didelės šeimos kilęs (turi penkis brolius ir šešias seseris) Aivaras Ostapenka teistas 8 kartus. Paskutinis nuosprendis netgi nespėjo įsiteisėti, kai jau buvo nagrinėjama ši byla. Teisme jis savo kaltę pripažino, sakė, kad viskas įvyko per girtumą. Alkoholį tą vakarą jis vartojo ne vienas, bet su giminaičiais. Jis pripažino, kad tris kartus sudavė broliui į veidą, o brolis nuo jo gynėsi ir taip pat sudavė. Aivaras Ostapenka nebuvo linkęs atvirauti, dėl ko liko konfliktas, tačiau ikiteisminio tyrimo metu nukentėjusysis paaiškino, kad begirtaujant su broliu ir pusbroliu, jis pats ėmė priekaištauti Aivarui dėl jo gyvenimo būdo, o būtent dėl jo elgesio su buvusia sugyventine. Tai broliui nepatiko ir jis puolė muštis. Du besipešančius brolius išskyrė kiti kambaryje buvę giminaičiai.

Gelbėjimo darbų ėmėsi visa giminė

Apie įvykį daugiau papasakojo liudytojai, matę, kaip įvyko konfliktas. Kaltinamojo Aivaro Ostapenkos sesuo sakė, kad kaltinamasis tik retkarčiais atvyksta pagyventi pas kitą jos brolį, o ji gyvenanti kitame namo gale su dukryte. Tąkart dėl kilusių muštynių ji su vaiku turėjo išeiti į lauką, kad mergaitė nematytų vaikui netinkamų dalykų. Išsigandusi moteris pirmiausia paskambino mamai, kuri patarė kviesti policiją. Į įvykio vietą atvyko ir „pastiprinimas“ – broliai, gyvenantys kitame kaime, už kilometro. Netrukus prisistatė ir pareigūnai. Juos iškvietė nukentėjusysis su kito brolio pagalba. Broliai išvedė į kiemą agresyviai nusiteikusį Aivarą. Nukentėjusįjį išsivežė greitoji medicinos pagalba, o Aivarą Ostapenką – policijos pareigūnai.

Buvo ką tik grįžęs iš kalėjimo

Skirdamas bausmę kaltinamajam Aivarui Ostapenkai, teismas atsižvelgė į tai, jog jis padarė nesunkų nusikaltimą, tačiau jo atsakomybę sunkina tai, jog nusikalto, būdamas girtas ir tai turėjo įtakos jo neteisėtiems veiksmams, taip pat ir tai, kad smurtauti pradėjo ir nusikaltimą padarė, būdamas recidyvistu, tai yra, būdamas teistas ir neišnykus teistumui. Be to, kaltinamasis ne kartą baustas administracine tvarka, daug kartų teistas, nedirba, nusikaltimą padarė, praėjus nedaug laiko nuo paleidimo iš pataisos įstaigos, kurioje atliko laisvės atėmimo bausmę. Tai įvertinęs, teismas nusprendė, kad kitais būdais padaryti įtakos Aivarui Ostapenkai nebeįmanoma, kaip tik skiriant realią laisvės atėmimo bausmę, mat akivaizdu, kad kaltinamasis išvadų nedaro ir savo gyvenimo būdo nekeičia.

Už grotų praleis 4 mėnesius

Baudžiamąją bylą išnagrinėjo Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėja Astra Karpytė. Ji pripažino Aivarą Ostapenką kaltu pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 2 dalį ir galutinę bausmę jam skyrė laisvės atėmimą 4 mėnesiams. Ši bausmė atrodo maža, tačiau, kadangi byla buvo išnagrinėta sutrumpinto proceso tvarka, teisme apklausiant tik kaltinamąjį, paskirtą bausmė buvo sumažinta trečdaliu. Aivarui Ostapenkai buvo paskirtos kardomosios priemonės – įpareigojimas gyventi skyrium nuo nukentėjusiojo ir nesiartinti prie jo arčiau nei 100 metrų atstumu, taip pat –  rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Šios kardomosios priemonės paliktos galioti iki bausmės vykdymo pradžios. Teismas tenkino Šiaulių teritorinės ligonių kasos civilinį ieškinį ir priteisė iš kaltinamojo 92,79 Eur Privalomajam sveikatos draudimo fondo biudžetui už nukentėjusiajam suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas. Tuo tikslu, kad ši suma būtų išieškota, Aivarui Ostapenkai skirtas laikinas nuosavybės teisės apribojimas į pinigines lėšas bako sąskaitoje, leidžiant disponuoti pragyvenimui reikalinga suma.

Nuteistasis, prokuroras ar nukentėjusysis turi teisę nuosprendį skųsti – per 20 dienų nuo paskelbimo dienos teismo sprendimas gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui, skundą paduodant per Šiaulių apylinkės teismą.

Rita Grigalienė

Asociatyvus koliažas

Skaityti visą pranešimą