Zuokas apsisprendė – sieks ketvirtosios kadencijos Vilniaus mero poste

Prieš 1 metus 86

Buvęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas vėl bandys užimti sostinės vadovo kėdę. Partijos „Laisvė ir teisingumas“ iškeltas kandidatas LRT TELEVIZIJOS laidoje „Savaitė“ patvirtino, kad dalyvaus 2023-ųjų pavasarį vyksiančiuose merų ir savivaldybių tarybų rinkimuose.

Apsisprendė kandidatuoti į merus

„Tikrai daug mąsčiau, svarsčiau ir labai atsakingai šiandien galiu pareikšti, taip aš apsisprendžiau – kandidatuosiu, kelsiu savo kandidatūrą Vilniaus miesto mero rinkimuose“, – laidoje N. Pumprickaitei patvirtino A. Zuokas, pridūręs, kad turi patirtį ir žino, ką ir kaip daryti, jog Vilnius taptų miestų, kuriame šienaujama žolė.

LRT.lt primena, kad dar birželio viduryje partija „Laisvė ir teisingumas“ iškėlė A. Zuoką kandidatu į Vilniaus miesto mero postą.

Partijos Valdybos narių sprendimas dėl A. Zuoko kandidatūros buvo priimtas vienbalsiai.

„Dėkoju partijos kolegoms už pasitikėjimą. Vilnius man buvo, yra ir visada bus labai svarbus. Tai didžiulis iššūkis, todėl kolegų paprašysiu duoti man mėnesį laiko pagalvoti ir pateikti galutinį sprendimą“, – anuomet sakė A. Zuokas.

Politikas pirmą kartą Vilniaus meru išrinktas 2000 m. Sostinei jis vadovavo tris kadencijas: 2000–2007 ir 2011–2015 m.

Atsiprašė tų, kuriuos įžeidė Žemaitaitis

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Savaitė“ A. Zuokas su N. Pumprickaite kalbėjo apie daug dėmesio socialiniuose tinkluose sulaukusį partijos „Laisvė ir teisingumas“ pirmininko Remigijaus Žemaitaičio pasisakymą apie Ukrainai pagalbą telkiančias organizacijas bei jų veiklos skaidrumą.

A. Zuokas laidoje kalbėjo, kad nei jis, nei partijos valdyba R. Žemaitaičio nuomonei, kuri yra asmeninė, nepritarė, o apie šį įvykį su pačiu R. Žemaitačiu bus kalbamasi valdyboje. Buvęs Vilniaus meras tikino, kad nemano, jog terminologija, kuria savo nuomonę reiškė R. Žemaitaitis yra tinkama politikui.

„Net ir norint kažką pasakyti, reikia mokėti, kaip pasakyti. Kita vertus, tikimės, kad ir, šiuo atveju, socialinių tinklų terpėje bus mažiau tų užgaulionių. Kartais klausimas galbūt ir nėra malonus, bet reikia atsakyti į klausimą, o ne dalintis atgal tais pačiais epitetais. Manau, kad čia Remigijus Žemaitaitis pabandė kalbėtis ta pačia kalba kaip dažniausiai šiais laikais kalbama socialiniuose tinkluose“, – kolegos elgesį komentavo A. Zuokas, pridūręs, kad toks jos elgesys nėra pateisinamas – tai ne seimo nario, ne partijos pirmininko, ne kultūringo žmogaus žodynas.

N. Pumprickaitė laudoje pacitavo R. Žemaitaičio frazę: „Manau, kad šis mano pranešimas atkreips Specialiųjų tyrimų tarnybos, „Registrų centro“ ir Vyriausybės, kuri priėmė įstatymą, leidžiantį visiems fondams veikti be ataskaitų, dėmesį.“

– Pirmiausia, būnant teisininku, o ponas Žemaitaitis tokiu save pateikia ir pristato, tuo labiau tiek metų praleidusiam Seime, nedovanotina nežinoti, kad ne Vyriausybė Lietuvoje priima įstatymus, o Seimas. Ir jei jis tą žino, ir manipuliuoja žmonių nuomone, užmesdamas tarsi priekaištus Vyriausybei, tai irgi nėra solidu. Antra, jei jis sako, kad atsakomybę prisiims tie, į kuriuos jis čia kreipiasi, tai kodėl pačiam to neprisiimti. Inicijuoti įstatymų pataisas, jei tas įstatymas neužtikrina skaidrumo. Manipuliacija rinkėjais. Kaip jūs tą komentuotumėt? – teiravosi laidos vedėja.

– Socialinėje erdvėje ir visoje toje terpėje tikrai labai mažai tikslumo ir detalių. Čia galbūt ne ta vieta, kur ieškotum realių atsakymų. Aš iš savo patirties žinau, kad jei tu kažką darai realaus, yra begalė asmenų, kurie bando tave vertinti, kritikuoti, gal už kažkokią klaidą. Mano manymu, ypač šiandien, kai turime temą susijusią su karu, su spec. įranga, su tam tikrais apribojimais, slaptumu pagaliau, šiandien reikia džiaugtis, kad yra iniciatyvų, kurios remiamos, pirmiausia, didele dalimi Lietuvos žmonių, jos teikia realią naudą šiandien Ukrainoje.

Tie, kurie nori realius klausimus iškelti tikrai yra daug daugiau būdų nei panašaus lygio komentarus, reikalavimus ar pretenzijas socialiniuose tinkluose. Ypač Seimo nariui. Aš manau, kad Remigijus Žemaitaitis įvertins savo pasikarščiavimą. Be abejonės, čia yra jo nuomonė, neturinti nieko bendro su partine pozicija, o valdyboje po atostogų dar mes turėsime pokalbį.

– Kai Jūs sukūrėte šitą politinę jėgą, tai buvo prieš dvejus metus, jūs pats kalbėjote, kad partija bus prezidento V. Adamkaus politikos tęsėja. Jūs įsitikinęs, kad prezidentas buvo tokios politikos? Tokių kalbų, tokio elgesio, kurį demonstruoja partijos pirmininkas?

– Tikrai ne, tai tikrai tema diskusijai partijai vadovybės lygmenyje. Iš tikrųjų norėtume būti ta politine organizacija, kuri toleruoja ir supranta, kad partijos viduje gali būti skirtingos nuomonės, bet išankstiniai kaltinimai, bendravimais tokiais žodžiais, necituosiu, yra nepriimtini, nei man kaip asmeniui, nei vicepirmininkui, o juolab V. Adamkus nepagirtų mūsų nei vieno už tokią poziciją. Todėl turiu atsiprašyti už Remigijų Žemaitaitį tų, kuriuos jis įžeidė. Ieškokime, kas mus telkia šiandien, o ne skiria.

– Kai jūs sukūrėte partiją, svajojote apie 15 vietų Seime, turite vieną – tą patį Remigijų Žemaitaitį. Mano klausimas, ar tokios partijos pirmininko užuominos, kad jis tarsi mėgina sumenkinti tą paramą Ukrainai, ką jūs ir pats paminėjot, tarsi mėgina diskredituoti tuos paramos telkėjus, gali pakenkti visuomenės nuomonei, tai yra potencialiems rinkėjams ateityje per rinkimus?

– Natūralu, kad yra žmonės, kurie vertina, kuriems reikia to aštrumo. Labai apmaudu, kad šiandien socialiniuose tinkluose, norint kad tave išgirstų, turi naudoti triaukščius keiksmažodžius arba labai žiaurius epitetus. Aš nesu šalininkas tokio dialogo, aš tikiu, kad žmonės, kurie mus palaiko, mus išgirs. Lygiai taip pat, Remigijus Žemaitaitis padarys išvadas ir judėsime į priekį. Esu būtent už telkimą, o ne konfliktą, šiandien jų tikrai per daug.

Skaityti visą pranešimą