Per mitingą prie Seimo vienas sužeistų policininkų: minia bandė mus žaloti, ne tik ragino, bet ir mėtė akmenis

Prieš 7 mėnesius 259

Per mitingą 2021 metų rugpjūtį prie Seimo, vėliau peraugusį į riaušes, vienas iš nukentėjusiųjų policininkų teismui liudija buvęs sužalotas pagaliu ir apspardytas.

87 kaltinamųjų riaušėmis prie parlamento bylą nagrinėjantis Vilniaus miesto apylinkės teismas per posėdį trečiadienį kaip nukentėjusįjį apklausė Karolį Šitą, tuomet dirbusį Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate kriminalinės policijos Nusikalstamų veikų registravimo skyriaus tyrėju.

„Iš nugaros pajutau skausmą – man pagaliu buvo stipriai suduota į nugaros sritį, aš nemačiau, nes iš nugaros. Minia mus bandė sužaloti, mes pabėgome, kad išvengtumėme sužalojimų“, – per posėdį sakė nukentėjęs policininkas.

Pasak jo, įvykio dieną uniformuoti policininkai apie 19 valandą 30 minučių buvo prie Seimo.

„Mūsų atvykimo metu minia šūkavo, dalis minios buvo neprognozuojama, neklausė mūsų prašymų nutraukti neteisėtą mitingą, buvo atsiųstos didesnės pajėgos“, – pasakojo K. Šitas.

Jis sakė kartu su kolegomis pastebėjo, kad vienas asmuo skatino kitus mėtyti akmenis, pats mėtė, šūkavo, ragino gadinti turtą.

„Jis išsiskyrė stipriai iš minios dalyvių, jis dengė savo veidą marškinėlių rankovėmis, jis vengė sulaikymo, nevykdė reikalavimų“, – sakė pareigūnas.

K. Šitas pasakojo, kad bėgdamas šis asmuo nugriuvo ant žemės. Kai K. Šitas bandė jį surakinti atrankiais, iš nugaros pajuto skausmą – jam buvo stipriai suduota pagaliu. Kas jam sudavė, policininkas nematė. Jis liudijo sulaukęs ir spyrio į nugarą, tačiau taip pat nematęs, kas tai padarė.

Vyro, kurį policininkai bandė sulaikyti, ir kuris nukrito, o slėpdamasis ant galvos vilkėjo marškinėlius, tapatybės nustatyti nebuvo galimybės.

K. Šitas sakė dėl sužalojimų galėjęs toliau tęsti tarnybą.

Pasak jo, prieš vykstant į tarnybą prie Seimo, įvyko instruktažas, per jį buvo informuota, kad minia nevykdo reikalavimų. Tuo jis įsitikino nuvykęs į vietą – minia nepaisė raginimų skirstytis, darėsi agresyvesnė.

„Po nevykdymo reikalavimų susirinkusieji buvo atstumti nuo Seimo, nevykdė nurodymų, vis agresyviau šūkavo, rėkavo, mėtė akmenis į pareigūnus, kol galiausia buvo pasitelkta Viešojo saugumo tarnyba, ji padėjo išvaikyti minią“, – sakė policininkas.

Ankstesniame teismo posėdyje apklaustas nukentėjęs VST pareigūnas Marekas Mickevičius pasakojo, kad 2021 metų rugpjūtį per neramumus prie Seimo į viešąją tvarką užtikrinančius pareigūnus skriejo akmenų kruša, nors pareigūnai susirinkusiųjų niekaip neprovokavo.

25 pareigūnai, daugiausia VST darbuotojai, yra pripažinti nukentėjusiais per riaušes.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, riaušių metu kai kurie asmenys tai ir darė, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.

Skaityti visą pranešimą