Žemės tarnybai liepus nugriauti Mažeikių savivaldybei priklausančius Šventosios namelius, ši priešinasi: tai prašymas, o ne reikalavimas

Prieš 1 metus 76

Po LRT TELEVIZIJOS parodyto reportažo apie medinius Šventosios namelius, Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) specialistai patikrino, kaip vykdomas teismo sprendimas pašalinti valstybinėje žemėje esančius statinius, priklausančius Mažeikių rajono savivaldybei. Savivaldybė nenusileidžia ir namelių negriaus: žemės tarnybos įpareigojimą vertina tik kaip rekomendaciją. 

Prie kabančio tilto Šventojoje NŽT specialistai tikrina, kaip naudojama valstybinė žemė ir ar vykdomas teismo sprendimas. Čia esantys 11 namelių priklauso Mažeikių rajono savivaldybei. Pašalinti namelius ir sutvarkyti valstybinę žemę teismo sprendimu prašyta 2021-aisiais, tam duotas pusmetis.

„Buvo parašyta „prašome nukelti“. <...> Teismas mūsų skundą atsisakė nagrinėti ir nustatė, kad šitas raštas nesukuria jokių teisinių pasekmių, nėra privalomas vykdyti, o tiesiog rekomendacinio pobūdžio raštas“, – sako Mažeikių rajono savivaldybės Teisės ir personalo skyriaus vedėjas Michailas Norbutas.

Tad į raštą numota ranka. Mažeikių savivaldybės administracija ne kartą kreipėsi į teismą dėl namelių įteisinimo. Palangos savivaldybė laimėjo ne vieną bylą nesuteikdama adreso ir taip užkirsdama kelią namelį registruoti.

„Uždarė ratą: norint įregistruot, turi būti adresas, norint suteikt adresą, jis turi būt įregistruotas. <...> Statybos inspekcijai dokumentų, kurių mes turim, pilnai užtenka pripažinti, kad statyba buvo teisėta“, – tikina M. Norbutas.

Statybos inspekcijos specialistai abejoja, ar statinius galėtų pripažinti kaip teisėtus, jei teismas yra konstatavęs, kad jie neteisėtai stovi valstybinėje žemėje, bet reikėtų tyrimo.

Į pusę amžiaus skaičiuojančius namelius buvo įvestas vandentiekis, nuotekos pajungtos į Kopų gatvės šulinį, bet dokumentai netvarkingi – prisijungimas vertintas kaip savavališkas, kanalizaciją liepta atjungti. Pernai poilsiautojai naudojosi biotualetais.

„Poilsiaudavome dažnai čia, savotiška romantika yra. Taip, tai yra ne visi patogumai, užtat tu atvažiuoji, iš ryto atsibundi, paukšteliai čiulba“, – pasakoja M. Norbutas.

Pasak pašnekovo, investuoti į senus namelius nežinant, ar tikrai neteks jų griauti, rizikinga. NŽT yra pateikus dar tris ieškinius dėl 30 namelių Šventojoje pašalinimo, atsakovai bando visais būdais įsiregistruoti, įsiteisinti namelius, net ir pralaimėję bylas gudrauja, neskuba namelių griauti, nes vasarą dar yra galimybė užsidirbti iš poilsiautojų.

Skaityti visą pranešimą