VRK tyrimo dėl verslininkų paramos Majauskui kol kas nesiims

Prieš 1 metus 66

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kol kas nesiims tyrimo dėl restoranų verslo atstovų paramos Vilniaus miesto mero posto siekiančiam Mykolui Majauskui. Tačiau galutinį sprendimą dėl to priimti nutarta vėliau, išnagrinėjus turimą informaciją.

„Manau, kad kol kas nėra jokio teisinio pagrindo pradėti tyrimą. Ne VRK čia funkcija aiškintis, ar kandidatas gavo paramą, ar kažkokie neskaidrūs dalykai. Tegul STT tokius dalykus tiria. Visi pinigai, visos aukos pervestos legaliai į rinkimų sąskaitą, žmonės turi teisę aukoti.

Kol kas nematau jokių perspektyvų šitame tyrime. Galbūt, arba darome kažkokias užklausas, arba netiriame, nes man čia politikavimas atrodo tie skundų rašymas vienam ant kito“, – teigė VRK narys Martynas Čerkauskas.

Komisijos narė Inga Milašiūtė siūlė VRK skyriui pavesti atlikti pirminę analizę, kuri netruktų nė mėnesio ir kitame VRK posėdyje spręsti, ar surinktos medžiagos pakanka pradėti tyrimui.

„Galbūt net ne tuo pagrindu, kurį nurodė skundžiantysis, galbūt skyrius kažką kitą atras. Tiesiog iš karto nešokime į kažkokias išvadas, o susirinkime pradinę informaciją“, – sakė I. Milašiūtė.

Jos pozicijai pritarė VRK pirmininkės pavaduotojas Andrius Puksas. Pagrindo tyrimui sakė nematanti ir VRK narė Olga Kilkinova. Tačiau ji sutiko, kad VRK galėtų patikrinti, ar M. Majausko surinktos aukos atitinka Rinkimų kodekso nuostatas.

„Ne tyrimą, o informacijos surinkimą tam, kad nuspręstume, ar reikia pradėtį tyrimą, ar jo apskritai neverta pradėti“, – ko turėtų imtis VRK sakė komisijos narė Laura Martinaitytė.

Tuo metu VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė teigė, kad M. Majauskos gautos aukos yra patikrintos ir atitinka teisės aktų reikalavimus.

„Manau, kad visi pritariame tam, kad šiandieną kažkokio galutinio sprendimo tikrai nėra, nes nėra dėl ko apsispręsti. Peržiūrėkime dar sykį, kokią VRK turi informaciją“, – teigė VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Kaip pranešė agentūra ELTA, VRK narius pasiekė buvusio Seimo nario, partijos „Jaunoji Lietuva“ lyderio Stanislovo Buškevičiaus laiškas.

Primename, kad LRT RADIJAS antradienį skelbė, jog M. Majauskas dėl palaikymo ilgesnei PVM lengvatai maitinimo sektoriui buvo išmestas iš partijos, o dabar šio verslo atstovai finansuoja Vilniaus mero posto siekiančio politiko rinkimų kampaniją. LRT RADIJUI pats M. Majauskas tvirtino, kad taip verslininkai ne siekia atsidėkoti už jiems palankius sprendimus, o tiesiog išreiškia jam pasitikėjimą.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) internetiniame puslapyje nurodoma, jog iš viso M. Majauskas rinkimų kampanijai yra surinkęs daugiau nei 45 tūkst. eurų. Iš jų 6 tūkst. eurų jam paaukojo Aurelijus Jasevičius – prekės ženklą „iLunch“ valdančios bendrovės „Inovatyvūs restoranai“ įkūrėjas ir direktorius.

M. Majausko rinkimų kampanijai aukoja ir „Amber Food“ grupės, kurios akcininku anksčiau buvo ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, darbuotojai. Ši bendrovė valdo tokias kavines, kaip „Charlie Pizza“ ir „Katpėdėlė“. 2 tūkst. eurų M. Majauskui paaukojo grupės Transporto ir statybų skyriaus vadovas Stanislovas Andrijauskas, o 3 tūkst. eurų – grupės rinkodaros vadovė Lina Nikonovaitė.

Skaityti visą pranešimą