VRK skelbia: kur ir kada balsuoti pakartotiniuose Visagino savivaldybės mero rinkimuose

Prieš 1 metus 59

Gegužės 2–4 dienomis, organizuojamas išankstinis pakartotinių Visagino savivaldybės mero rinkimų balsavimas, praneša Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Dėl Visagino savivaldybės mero posto varžosi du daugiausiai rinkėjų balsų I savivaldybių tarybų ir merų rinkimų ture gavę kandidatai – Erlandas Galaguz ir Dalia Štraupaitė.

Gegužės 2–4 dienomis bus organizuojamas balsavimas iš anksto savivaldybėse. Jis vyks savivaldybių pastatuose visose Lietuvos savivaldybėse. Balsavimas bus organizuojamas nuo 7 iki 20 valandos, rašoma pranešime.

Balsuoti iš anksto visoje Lietuvoje gali tik tie rinkėjai, kurie savo gyvenamąja vietą yra deklaravę Visagino savivaldybėje iki š. m. sausio 4 d.

Gegužės 3–5 dienomis bus organizuojamas Visagino savivaldybės rinkėjų balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariniuose vienetuose, bausmių atlikimo vietose.

Gegužės 5–6 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės. Taip pat – rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Prieš I rinkimų turą balsuoti namuose užsiregistravusiems rinkėjams nieko papildomai daryti nebereikia. Tie rinkėjai, kurie turi teisę balsuoti namuose ir kurie dar nėra užsiregistravę, gali tai padaryti iki gegužės 3 d. kreipdamiesi į savo rinkimų apylinkę, skelbia VRK.

Gegužės 7-ąją, sekmadienį, rinkėjai savo pilietinę valią išreikšti kviečiami į savo rinkimų apylinkes, kurios darbą pradės 7 val. ryto ir balsavimą organizuos iki 20 val. vakaro.

VRK primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens dokumentas: Lietuvos Respublikos pasas, asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti Lietuvos Respublikoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan.

Teisę balsuoti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose turintys Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai kartu su savo asmens dokumentu turėtų atsinešti ir laikiną arba nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje. Kitų (ne ES) valstybių piliečiams kartu su savo asmens dokumentu reikės pateikti dokumentą, patvirtinantį teisę nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje, rašoma pranešime.

ELTA primena, kad savivaldos rinkimų metu VRK sulaukė nemažai kritikos dėl kilusio teisinio chaoso ir nevienareikšmiškų sprendimų. Po nesusipratimų iš pareigų atsistatydino VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė. Ji tikino apie pasitraukimą iš užimamų pareigų galvojusi dar iki rinkimų pradžios, o tokio sprendimo priežastys, pasak jos, buvo asmeninės – ne prezidento, Seimo pirmininkės ar kitų politikų išsakytos pastabos dėl VRK darbo.

Visgi, Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) patenkinus Visagine kandidatavusios ir rinkimus pralaimėjusios Dalios Štraupaitės kreipimąsi, savivaldybėje bus rengiamas naujas mero rinkimų turas.

Skaityti visą pranešimą