Vokietijos ministrė reikalauja paleisti sergančią Baltarusijos opozicionierę Kalesnikavą

Prieš 1 metus 53

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock trečiadienį paragino nedelsiant paleisti įkalintą Baltarusijos opozicijos lyderę Maryją Kalesnikavą, kuri buvo paguldyta į ligoninės intensyviosios terapijos skyrių.

„Mane labai sukrėtė pranešimai apie Marijos Kalesnikavos būklę, – tviteryje rašė A. Baerbock. – Baltarusijos režimas turi prisiimti atsakomybę už jos sveikatą ir nedelsiant ją paleisti. Jos kova už demokratiją nėra nusikaltimas“.

Opozicijos politiko Viktoro Babaryko spaudos tarnyba antradienį pranešė, kad M. Kalesnikava yra Baltarusijos pietrytinio Gomelio miesto ligoninės reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

Trečiadienį komanda „Telegram“ parašė, kad „visą naktį ir rytą laukė žinių“.

„Šiuo metu Gomelio ligoninės skubios pagalbos tarnyba neatsako į telefono skambučius. Tikimės, kad Gomelio gydytojai suteikia Mašai visą jai reikalingą ir kokybišką pagalbą“, – teigė spaudos tarnyba.

Tame pačiame pranešime cituojami jos sesers Tatjanos Chomič žodžiai: „Mes norime žinoti tiesą apie jos sveikatą ir hospitalizavimo priežastis“.

40 metų M. Kalesnikava buvo viena iš moterų trejeto – kartu su Veronika Cepkalo ir Svetlana Cichanouskaja – kuris 2020 metais vadovavo istoriniams protestams prieš Baltarusijos autoritarinio lyderio Aleksandro Lukašenkos pasiskelbimą prezidentu šeštai kadencijai.

Šiuo metu ji vienintelė iš to trejeto tebėra šalyje, tačiau atlieka 11 metų laisvės atėmimo bausmę už tariamai sukeltą grėsmę Baltarusijos nacionaliniam saugumui.

Antradienį paskelbtame pranešime spaudai rašoma, kad pirmiausia ji buvo paguldyta į chirurginį skyrių, o paskui perkelta į intensyviosios terapijos skyrių.

Praėjusią savaitę V. Babaryko spaudos tarnyba pranešė, kad M. Kalesnikava buvo uždaryta į izoliatorių dėl „nemandagaus elgesio“. Tarnybos teigimu, M. Kalesnikavos advokatui nebuvo leista su ja susitikti.

Skaityti visą pranešimą