Vilniuje prie Sakartvelo ambasados rinkosi protestuotojai: ragino iš kalėjimo paleisti Saakašvilį

Prieš 1 metus 64

Vilniuje prie Sakartvelo ambasados surengta akcija, per kurią kelios dešimtys susirinkusių aktyvistų ir politikų reikalavo paleisti kalėjimo ligoninėje laikomą buvusį Sakartvelo prezidentą Michailą Saakašvilį. 

Prie Sakartvelo ambasadų ir atstovybių žmonės susirinko protestuoti ir Ukrainoje, Lenkijoje, Estijoje, Jungtinėse Valstijose bei kitose šalyse. Buvęs prezidentas už akių nuteistas 2018-aisiais, dėl piktnaudžiavimo tarnyba jam skirtas šešerių metų įkalinimas.

Primenama, kad pasiligojęs Sakartvelo eksprezidentas Michailas Saakašvilis gruodžio pabaigoje vaizdo ryšiu pasirodė teisme, kuris svarstė galimybę atidėti jam skirtą bausmę už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi dėl prastos sveikatos būklės.

Išblyškęs, įdubusiais skruostais, drebančiomis rankomis ir žilais plaukais, kurie anksčiau buvo anglies juodumo, M. Saakašvilis atrodė išsekęs, kai prisijungė prie posėdžio iš savo ligoninės.

Jo gydytojai pareiškė, kad M. Saakašviliui, kuris protestuodamas prieš įkalinimą kelis kartus paskelbė bado streiką, reikalinga medicininė pagalba užsienyje.

Praėjusiais metais 54-erių vyras buvo perkeltas iš kalėjimo į ligoninę po to, kai 50-čiai dienų atsisakė maisto, protestuodamas prieš savo įkalinimą, kuris, pasak teisių gynimo grupių, yra politiškai motyvuotas.

Grupė JAV gydytojų, kurie asmeniškai apžiūrėjo M. Saakašvilį jo teisininkų komandos prašymu, naujienų agentūrai AFP sakė, kad dėl kalinimo sąlygų jam gresia gyvybei pavojingos komplikacijos.

„Visiškai aišku, kad su juo labai netinkamai elgiamasi, jis kankinamas“, – rašytiniuose komentaruose agentūrai pasakojo gydytojas Jamesas Cobey.

Skaityti visą pranešimą