Vilniuje neria tinklus Ukrainos karių maskuotei – vienas jų uždengia tanką arba sunkvežimį

Prieš 1 metus 56

Vienoje Vilniaus požeminių perėjų vakarais besirenkantys savanoriai rezga maskuojamuosius tinklus. Šaulių sąjungos iniciatyva padeda ne tik Ukrainos kariams, bet ir Lietuvoje gyvenantiems ukrainiečiams. Gamindami gyvybes gelbėjančius tinklus, jie jaučiasi galintys tiesiogiai prisidėti prie tėvynės gynybos.

Kiekvieną kartą atėjusi į požeminėje perėjoje šalia Vilniaus savivaldybės įsikūrusias tinklų dirbtuves, Kateryna prisimena pirmąsias karo dienas, kai tokiose vietose slėpdavosi nuo bombų. Beveik prieš metus, atvykusi į Vilnių, moteris ėmėsi iniciatyvos padėti tėvynainiams.

„Tinklus rezgėme ir Ukrainoje. Darėme ir maskuojančius apsiaustus mūsų vaikinams. Tą patį nusprendėme daryti ir čia. Mums tai labai svarbu, nes padeda kariams slėptis, slėpti techniką, gelbėti gyvybes. Mums svarbiausia, kad tinklai padeda gelbėti gyvybes“, – pasakoja karo pabėgėlė iš Ukrainos Kateryna Stupnicka.

Maždaug 40 kvadratinių metrų tinklas padeda apsaugoti apkasuose esančius karius, juo galima uždengti tanką ar karinį sunkvežimį.

„Labai svarbu padaryti taip, kad tinklas būtų panašus į vietovę, kurioje jis naudojamas. Jeigu mes pripinsime nebūdingų tai vietovei spalvų, tai labai išsiskirs, tiesiog išduos tą poziciją“, – sako „Vilniaus vorų“ vadovas Darius Jasiūnas.

Jis priduria, kad savanoriai stengiasi megzti tinklus, kurių spalvos kuo labiau panašėtų į vietovės kraštovaizdį.

„Vilniaus vorais“ pasivadinę Šaulių sąjungos savanoriai tinklus dukart per mėnesį veža į Ukrainą. Anot iniciatyvos sumanytojų, Lietuvoje pagamintus tinklus Ukrainos kariai itin vertinai.

„Paklausėme ukrainiečių, jie sako: Jūsų tinklai yra bomba, patys geriausi. Tai yra geriausias įvertinimas. Sako, net Lenkijoje ar pačioje Ukrainoje ne visi sugeba taip gerai padaryti“, – komentavo D. Jasiūnas.

Tinklai ir maskuojamosios medžiagos už žmonių suaukotus pinigus perkami iš Lietuvos įmonių. Per vieną vakarą paruošiama iki dviejų tinklų.

„Aš kerpu juosteles, kurias reikia pririšti, kad kuo natūraliau atrodytų. Vėjas papūs ir atrodys, kad lyg lapai juda“, – rodo savanorė Ina.

Savanoriai sako, kad darbo rankų netrūksta, nors galėtų būti ir daugiau. Tačiau ne visuomet pakanka medžiagų.

„Labai trūksta pinigų medžiagų pirkimui, ypač sunku su žalia spalva. Pačių pigiausių žalių atspalvių jau nėra, mes viską išpirkome. Ateis vasara ir žalios spalvos bus daug brangesnės. <...> Tinklas yra tiek pat svarbus, kiek tankas, kuris po juo slepiasi. Ir žmonių gyvybes saugo. Tad, jeigu galima, paprašysiu Lietuvos žmonių, kad pervestų kiek kas gali, nes labai labai reikia paramos“, – kalbėjo Ina.

Paaukoti Lietuvos šaulių iniciatyvai „Vilniaus vorai“ galima skambinant trumpuoju numeriu 1892. Norintys prisidėti savo rankomis kiekvieną darbo dienos vakarą nuo šeštos iki devintos val. laukiami požeminėje perėjoje prie Vilniaus miesto savivaldybės. Nuo balandžio pagaminta per 160 tokių tinklų. Jais galima užmaskuoti maždaug futbolo aikštės plotą.

Skaityti visą pranešimą