Vilniuje, Klaipėdoje ir Anykščiuose vyks Kalėdų liturgija ukrainiečiams ir Lietuvos ortodoksams

Prieš 1 metus 60

Penktadienį ir savaitgalį Vilniuje, Klaipėdoje ir Anykščiuose vyks šventų Kalėdų liturgija Lietuvoje esantiems ukrainiečių pabėgėliams ir kitiems Lietuvos ortodoksams, nenorintiems melstis Maskvos patriarchate.

„Pirmiausia, pamaldos yra skirtos ukrainiečiams, ypač pabėgėliams, kenčiantiems nuo karo“, – LRT RADIJUI sakė Ortodoksų Bažnyčios kunigas Gintaras Jurgis Sungaila.

Lietuviai ir kitų tautybių žmonės taip pat kviečiami prisijungti.

„Žmonės, kuriems irgi aktualu melstis ne Maskvos patriarchato pamaldose, jie, prisitaikydami prie brolių ir seserų ukrainiečių, pasimels irgi kartu ukrainiečių kalba. Ir, žinoma, bus intarpai lietuvių kalba, kad jiems lengviau būtų melstis, bet tokiu būdu bus parodytas solidarumas su ukrainiečiais“, – paaiškino kunigas G. J. Sungaila.

Kunigo teigimu, po to, kai iš Maskvos patriarchato buvo atleisti penki kunigai dėl kritikos patriarchui Kirilui, buvo sulaukta daug visuomenės ir kitų konfesijų palaikymo.

„Tai čia tokia kaip ir bendradarbiavimo viena iš apraiškų, kitų konfesijų suteiktas toks prieglobstis, galimybė pasimelsti. O, žinoma, ta būtinybė pasimelsti, tas poreikis pasimelsti kilo iš to, kad tiesiog ukrainiečių, ir ne tik ukrainiečių, bet ir kitų žmonių, kurie dėl suprantamų priežasčių nenori melstis Maskvos patriarchato pamaldose, buvo kreipimaisi, prašymai organizuoti pamaldas“, – pažymėjo G. J. Sungaila.

Jis pridūrė, kad atleistieji kunigai vis dar negali tarnauti, todėl į pamaldas Lietuvoje, Anykščiuose, pakviestas Kyjivo Sofijos soboro dvasininkas dr. Georgijus Kovalenko iš Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios.

Kalėdų liturgija ortodoksams vyks Klaipėdos evangelikų liuteronų bažnyčioje, Vilniuje – Šv. Jonų bažnyčioje bei Antano Baranausko ir Antano Vienuolio muziejuje Anykščiuose.

Skaityti visą pranešimą