Vilniaus šimtukininkai pasidalijo sėkmės paslaptimis: vienų – nuoseklumas ir motyvacija, kiti pasitelkė net pamokas „Youtube“

Prieš 1 metus 79

Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje antradienį apdovanoti ne mažiau kaip du šimtukus gavę sostinės abiturientai. Šimtukininkai neslepia džiaugsmo dėl egzaminų rezultatų, tačiau prisipažįsta, kad sėkmės neužtenka – reikia nuoseklaus ir ryžtingo darbo.

Du šimtukus – iš anglų kalbos ir fizikos – gavęs Vilniaus Žvėryno gimnazijos absolventas Almantas Mečelė teigia, jog sėkmės per egzaminus paslaptis labai paprasta – reikia nuosekliai mokytis nuo pirmųjų klasių.

„Mokytis paskatino tėvai, jie nuosekliai tikrino namų darbus, vėliau susiformavo įprotis mokytis pačiam“, – sako A. Mečelė.

Absolventas pabrėžia, kad ir geri mokytojai lemia didelę dalį aukštų pasiekimų.

„Nuoširdžiai galiu padėkoti savo fizikos mokytojai, nesitikėjau gauti šimto balų. Ji mane labai gerai paruošė“, – džiaugiasi vaikinas.

Iš matematikos A. Mečelė tikėjosi gauti daugiau nei iš fizikos, tačiau surinko 93 balus. Vaikinas tikras, kad norint išlaikyti matematiką tik gero mokytojo neužteks – būtina ja domėtis.

„Per matematikos pamokas mokiausi savarankiškai. Visa klasė piktindavosi, kad mokytoja neišaiškindavo temų“, – prisimena šimtukininkas.

Rezultatai priklauso ir nuo motyvacijos

Vilniaus jėzuitų gimnazijos absolventė Milda Budzinauskaitė šimtukus gavo iš lietuvių ir anglų kalbų egzaminų. Pasak merginos, mokytis reikia pasiryžti ir nusiteikti.

„Mokykloje visada mokiausi gerai, bet labiausiai reikėjo pasitempti paskutiniais metais“, – dalijasi M. Budzinauskaitė.

Pasak šimtukininkės, geri rezultatai priklauso tiek nuo mokytojo – jo sudominimo, paskatinimų, tiek nuo mokinio ir jo motyvacijos. Vis tik mergina pripažįsta, kad šimtukai yra šiek tiek sėkmės dalykas.

Ruošdamasi egzaminams pagal kiekvieno laikomo dalyko programą mergina buvo pasiruošusi konspektus, taip pat su drauge mokydavosi bibliotekoje, ten viena kitai užduodavo klausimus iš programos medžiagos.

M. Budzinauskaitė tikra, kad studijuos teisę Vilniaus universitete.

Kai kuriems sušlubavo sveikata

Vilniaus Žirmūnų gimnazijos absolventė Rasa Masiliūnaitė džiaugiasi net trimis – istorijos, lietuvių ir anglų kalbos – šimtukais.

Mergina pabrėžia, kad per karantiną buvo sunku mokytis ir daugeliui trūko motyvacijos, tačiau raktas į gerus egzaminų rezultatus yra nuoseklus mokymasis.

„Ypač svarbu buvo ruoštis kiekvienai istorijos pamokai – kartotis datas, sąvokas“, – sako R. Masiliūnaitė.

Mergina tikina, kad tokiu būdu pakankamai greitai išmoko visą kursą ir dar liko laiko pakartoti.

„Tikėjausi gana aukštų rezultatų, bet istorijos šimtukas nustebino“, – džiaugiasi mergina.

Absolventė įsitikinusi, kad egzaminas tėra tik patikrinimas, todėl didelės įtampos nejautė. Vis dėlto, pasak R. Masiliūnaitės, kai kurie mokytojai vis dar spaudžia prieš egzaminus, keletui abiturientų dėl streso sušlubavo sveikata.

„Į viską reikia žiūrėti blaiviai ir suprasti, kad tai tik vienas iš gyvenimo etapų“, – įsitikinusi šimtukininkė.

R. Masiliūnaitei sunku suprasti, kodėl tiek mokinių neišlaikė matematikos.

„Vienu tašku vertinamų uždavinių, kuriuos buvo galima išspręsti, buvo nemažai“, – sako mergina. Tačiau, anot jos, prie priežasčių galėjo prisidėti karantinas, motyvacijos trūkumas, matematikos mokymas ir dalyko programa – mokoma daug temų, kurios retai pasirodo egzaminuose.

Mergina dar neapsisprendė, kur pasuks toliau, tačiau turi variantų, tarp jų – psichologija ir žurnalistika.

Svarbu mokėti klausti

Vilniaus Vasilijaus Kačialovo gimnazijos absolventas Aleksandras Šukelovičius džiaugiasi matematikos ir informatikos šimtukais. Vaikinas planuoja studijuoti informatiką VU.

„Norit išlaikyti matematiką, reikia ja domėtis“, – sako absolventas.

A. Šukelovičių nustebino paskutinė matematikos egzamino užduotis, kuri pareikalavo labai daug laiko. Anot vaikino, jo sėkmės paslaptis – meilė tiksliajam mokslui, papildomos užduotys namuose ir motyvacija. Taip pat mokytis absolventui padėjo filmukai ir pamokos „YouTube“ kanale.

VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas, sveikindamas absolventus pabrėžė, kad universitete yra akcentuojama klausimo kėlimo ir problemos supratimo svarba.

„Šimtukus gauna tie, kurie moka ir žino, kaip klausti“, – sakė R. Petrauskas.

Rektorius linkėjo pasirinkti savo kelią teisingai: „Dabar tas laikas gyvenime, kai galite studijuoti, ką tik norite.“

Ne mažiau kaip du maksimalūs įvertinimai puikuojasi 101 vilniečio brandos atestate. Daugiausia 100-ukų – tarp Jėzuitų gimnazijos abiturientų. Tris 100-ukus gavo 19 Vilniaus miesto abiturientų, du 100-ukus – 61 Vilniaus miesto abiturientas. Ne mažiau kaip vieną šimtuką gavo 549 Vilniaus miesto abiturientai.

Skaityti visą pranešimą