Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos abiturientai, net ir neišlaikę matematikos egzamino, visi gavo brandos atestatus

Prieš 1 metus 78

Nors trečdalis Lietuvos abiturientų neišlaikė matematikos egzamino, mokyklos baigimo atestatą jie vis tiek gauna, o pačios išleistuvių tradicijos kinta ir dabar toli gražu ne visi abiturientai eina pasitikti saulės ar rengia išleistuvių pokylį.


Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos abiturientai išleistuvių dieną sakė, kad jaudinasi dėl naujo gyvenimo etapo, vieni džiaugėsi, kiti liūdėjo. Dar kiti prisipažino esantys išsigandę ar sumišę, pajutę daug streso.

Gimnazijos direktorė Jolita Marcinkevičienė teigė besididžiuojanti mokyklos abiturientais, o patys moksleiviai kalba apie egzaminų rezultatus. Šiemet daugiausia dėmesio ir emocijų susilaukė matematikos egzaminas. Jo neišlaikė 35 proc. šalies dvyliktokų. Nors ir S. Nėries gimnazijoje ne visiems abiturientams pavyko išlaikyti matematikos egzaminą, tačiau kitų dalykų vertinimai, dalies moksleivių manymu, pranoko lūkesčius.

Buvo ir tokių, kurie prisipažino, kad aukšti egzaminų rezultatai nebuvo jų tikslas, nes, kai kurių abiturientų manymu, tai didelės įtakos jų gyvenime neturės. Sako, kad pagrindinis tikslas buvo gauti mokyklos baigimo atestatą.

Norint gauti brandos atestatą, būtina išlaikyti privalomąjį lietuvių kalbos egzaminą ir dar bent vieną pasirinktą egzaminą.

Fizinio ugdymo mokytojas Kazimieras Kuprys pažymi, kad gyvenime svarbiausia būti geru žmogumi. „Tikiu, kad jie bus geri žmonės ir pasieks aukštų rezultatų, aš manau, kad nebūtina gerai mokytis, svarbiausia mokėti bendrauti ir būti gerais žmonėmis, tada gyvenime bus pasiekti ir geri rezultatai“, – sako mokytojas.

Abiturientai su nekantrumu laukia naujo gyvenimo etapo pradžios ir visi turi ateities planų. Vieni apie juos kalba drąsiau, kitiems užtikrintumo trūksta.

Tradiciškai pasitikti saulėtekio ši abiturientų karta neplanavo. Tradicijos akivaizdžiai keičiasi, pasibaigus Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos atestatų įteikimo šventei, nenumatytas ir išleistuvių vakaras. Vieni sako vakarą praleisti suplanavę su šeima, o kiti – siaurame draugų rate.

Visą reportažą išgirskite LRT RADIJO laidos „Lietuvos diena“ įraše.

Parengė Domantė Slavinskaitė.

Skaityti visą pranešimą