Vilniaus rajone esančioje mokykloje iš trečio aukšto iššoko mergaitė, įvykis tiriamas policijos

Prieš 1 metus 65

Praėjusią savaitę Vilniaus rajone esančioje mokykloje pro mokyklos langą iššoko mergaitė. Šiuo metu moksleivės būklė stabili, įvykis tiriamas policijos, o moksleiviams ir pedagogams buvo organizuoti grupiniai užsiėmimai bei suteiktos individualios konsultacijos.

Kaip portalui LRT.lt patvirtino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja, praėjusį penktadienį Mickūnų gimnazijoje buvo aptikta iš mokyklos trečio aukšto pro langą iššokusi mergaitė.

Anot J. Samorokovskajos, įvykis šiuo metu tiriamas.

Mickūnų gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Julija Agafonova, laikinai einanti direktoriaus pareigas, LRT.lt sakė, kad mergaitei suteikta būtina medicininė bei psichologinė pagalba.

Situacija žinoma ir Vilniaus rajono savivaldybei. Komentare LRT.lt Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus vyr. specialistė Ilona Leganovič teigė, kad apie įvykį buvo informuotas Švietimo skyrius.

„Moksleiviui suteikta būtina medicininė ir psichologinė pagalba, šiuo metu moksleivio būklė stabili“, – sakė I. Leganovič.

Pasak jos, į įvykį nedelsiant reagavo Vilniaus rajono Pedagoginės psichologinės tarnybos psichologai, moksleiviams ir pedagogams buvo organizuoti grupiniai emocinių ventiliavimo užsiėmimai bei suteiktos individualios konsultacijos.

„Mokykla ėmėsi visų reikalingų veiksmų krizinei situacijai valdyti, sudarytas krizių valdymo planas“, – komentavo Vilniaus rajono savivaldybės atstovė.

Ministerija: į krizinę situaciją turi būti reaguojama tuojau pat

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) teigimu, įvykus krizei, mokykla pirmiausiai apie tai turi informuoti steigėją – šiuo atveju tai yra savivaldybė.

„Svarbu, kad įvykus emociškai sukrečiančiam įvykiui, visi pagalbą teikiantys specialistai laikytųsi konfidencialumo, gautų ir teiktų informaciją tiek, kiek būtina atlikti jiems pavestas funkcijas ir nepažeistų vaiko teisių ir teisėtų interesų“, – komentare LRT.lt teigia ministerija.

Kaip pabrėžia ŠMSM, į skaudų įvykį ar bet kokią krizinę situaciją mokykloje turi būti reaguojama tuojau pat. Mokyklos vadovas taip pat sprendžia, kas teiks psichologinę pagalbą mokiniams ar tėvams: mokyklos psichologas, savivaldybės pedagoginės psichologinės tarnybos darbuotojai ir panašiai.

Anot ministerijos, kiekviena mokykla turi savo vadovo įsakymu patvirtintą reagavimo į krizinių situacijų, smurto, patyčių atvejus tvarką, numatančią konkrečius žingsnius. Patvirtintoje tvarkoje taip pat nustatoma pranešimų procedūra – kokia forma, kam ir per kiek laiko apie įvykį praneša mokyklos bendruomenės nariai, numatomos pagalbos priemonės.

Psichologinė pagalba

Psichologinės pagalbos tarnyba

Kontaktai

Emocinė parama teikiama jaunimui

Budi savanoriai konsultantai

Atsako per 2 darbo dienas

Emocinė parama vaikams, paaugliams

Budi savanoriai konsultantai, profesionalai

Pagalba suaugusiesiems

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai

Atsako per 3 darbo dienas

Atsako per 3 darbo dienas

Pagalba moterims ir merginoms

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai

Atsako per 3 darbo dienas

Emocinę paramą teikia savanoriai moksleiviai (rusų kalba paaugliams ir jaunimui)

Jeigu ieškote skubios psichologinės pagalbos, kviečiame kreiptis į specialistą jo budėjimo laiku. Konsultacijos teikiamos per „Skype“ arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius).

Pirminė konsultacija nemokama, be išankstinės registracijos, amžiaus apribojimų nėra.

I-V 16:00–20:00

VI 12:00–16:00

(išskyrus švenčių dienas)

Emocinė parama pilnamečiams vyrams telefonu.

Internetiniai pokalbiai I-V nuo 18-21val.

Konsultuoja krizių įveikimo specialistai. Gali atvykti į vietą sutartu metu bei konsultuoti nuotoliniu būdu.

Paslauga nemokama ir teikiama visoje Lietuvoje.

Psichologinės konsultacijos

Internetu emigrantams Pagalbą teikia profesionalūs psichologai.

Atsako per 2 darbo dienas

Draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms

Atsako per 1 darbo dieną

Darbo dienomis 8:00–22:00

Savaitgaliais ir švenčių dienomis 11:00–19:00

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems

Pagalba teikiama nusižudžiusiųjų artimiesiems. Savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt

Atsako per 2–3 darbo dienas

tuesi.lt interneto svetainė, skirta savižudybės krizę išgyvenančiam žmogui

Informacija svetainėje pateikiama glaustai, atsižvelgiant į specifinius kiekvienos tikslinės grupės poreikius. Savižudybės krizę patiriančiam asmeniui suteikiama informacija apie įvairius pagalbos būdus ir jos teikėjus konkrečioje savivaldybėje ir ko jis gali tikėtis, kreipdamasis pagalbos telefonu, internetu ar susitikęs su specialistu. Norintieji padėti išgyvenantiems savižudybės krizę šioje svetainėje sužinos apie rizikos ženklus, priežastis ir mitus apie savižudybes, ras patarimų, kaip tinkamai suteikti pagalbą. Specialistams pateikiama išsami informacija, kaip elgtis konkrečioje situacijoje. Svetainėje taip pat publikuojamos savižudybės krizę išgyvenusiųjų istorijos. tuesi.lt

Skaityti visą pranešimą