Vasario 16-osios išvakarėse pagerbta partizanų deklaracija: tai buvo aukščiausias kovos prieš okupaciją taškas

Prieš 1 metus 69

Vasario 16-osios išvakarėse partizanų memoriale Radviliškio rajone Minaičių kaime pagerbtas Laisvės kovos Sąjūdžio tarybos nepriklausomybės Deklaracijos paskelbimas. Prieš 74 metus, 1949-ųjų vasarį, Minaičiuose buvo sušauktas visos šalies partizanų vadų suvažiavimas. Jame pasirašyta Deklaracija, užtikrintas valstybės tęstinumas ir paskelbta tautos valia atkurti nepriklausomą demokratinę valstybę.

Kartu su kitais tada parengtais dokumentais, buvo sudarytas teisinis ir politinis Lietuvos ginkluotojo pasipriešinimo pagrindas, įteisintas Lietuvos laisvės kovos sąjūdis kaip visuotinio organizuoto ginkluotojo pasipriešinimo organizacija, o Taryba – kaip vienintelė teisėta valdžia okupuotoje Lietuvoje.

Buvo kreipiamasi pagalbos į visą demokratinį pasaulį. Šalies nepriklausomybės nesulaukė nė vienas Deklaraciją pasirašęs partizanas.

„1949 metų vasario 16-osios Deklaracija, vadinama Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio deklaracija, yra pagrindinis partizanų dokumentas. Tai buvo organizacinės kovos aukščiausias taškas, kuomet pasirašyta Deklaracija ir suvienytas Lietuvos partizaninis judėjimas. Be šitos datos neįsivaizduojamas ir pats partizaninis pasipriešinimas“, – paaiškina istorikas Darius Juodis.

„Kiekviena tauta, jos piliečiai turi žinoti savo valstybės istoriją. Ypač šiandieną, visiems žinomo karo, Ukrainos užpuolimo kontekste, tai tampa dar svarbiau“, – teigia Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atstovas Vytas Lukšys.

Skaityti visą pranešimą