„Valstietė“ nori drausti ministrams atostogauti nepaprastosios padėties metu

Prieš 1 metus 85

Kilus triukšmui dėl užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atostogų, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Asta Kubilienė įregistravo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama drausti ministrams atostogauti, jei šalyje paskelbta karo ar nepaprastoji padėtis.

Pirmadienį pranešta, kad užsienio reikalų ministras G. Landsbergis dalį liepos atostogaus. Tokia žinia sulaukė nemažai kritikos, mat šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje, taip pat nerimsta klausimas dėl Kaliningrado tranzito.

Opozicijos atstovai anksčiau žiniasklaidai teigė, kad tai yra atsainus požiūris ir nesirūpinimas valstybe. Būtent opozicinės „valstiečių“ frakcijos atstovė Asta Kubilienė įregistravo Vyriausybės įstatymo pataisas.

Jomis politikė siūlo numatyti, kad atostogauti ministrai negalėtų, jei šalyje paskelbta karo arba nepaprastoji padėtis.

„Šiuo metu įstatymas nenumato jokių apribojimų dėl kasmetinių atostogų suteikimo Vyriausybės nariams net esant šalyje paskelbtai karo arba nepaprastajai padėčiai. <...>

Karo ir nepaprastosios padėties metu svarbu užtikrinti nepertraukiamą, aukščiausio sutelktumo Vyriausybės ir kompetentingų ministrų darbą siekiant apsaugoti valstybės nepriklausomybę, ūkio stabilumą, šalinant ir slopinant grėsmes, kurios yra karo ar nepaprastosios padėties įvedimo priežastimis“, – rašoma Seimo narės parengto projekto aiškinajame rašte.

Pasak parlamentarės, naujuoju reguliavimu būtų išvengiama demoralizuojančių pavyzdžių, kuomet visuomenei yra siunčiama dviprasmiška žinia, kad valstybė yra pakliuvusi į jos stabilumui ir išlikimui pavojingą situaciją, bet tai nėra priežastis ministrams atsisakyti kasmetinių atostogų.

Portalas LRT.lt primena, kad nors dar nespėjo išeiti atostogų, kritikos dėl planų ilsėtis rugpjūtį sulaukė ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Taip pat primename, kad ministrų kabineto nariai gali atostogauti, tačiau Seimo nariams atostogų galimybė nėra numatyta. Taigi, ministrai, kurie yra ir Seimo nariai, ilsėtis gali tik nuo darbo ministerijoje, bet ne nuo darbo Seime.

Skaityti visą pranešimą