Valatka po lygiosiomis pasibaigusių LRT vadovo rinkimų: reikalinga platesnė diskusija, kaip tobulinti esamą tvarką

Prieš 1 metus 52

Antradienį vykusiuose visuomeninio transliuotojo Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) generalinio direktoriaus rinkimuose nė vienam pretendentui nesurinkus daugumos balsų, bus skelbiamas naujas konkursas. LRT vadovą renkančios LRT tarybos pirmininkas Eugenijus Valatka sako, kad dėl konkurso nuostatų bus nutarta balandį vyksiančio posėdžio metu, o iki konkurso birželį LRT laikinai vadovaus dabartinė generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

„Laikinai LRT generalinio direktoriaus pareigas nuo balandžio pradžios, kuomet baigiasi dabartinės generalinės direktorės kadencija, ji toliau eis. O kitame LRT tarybos posėdyje ir bus priimtas nutarimas dėl naujojo konkurso nuostatų ir terminų“, – LRT RADIJUI teigia E. Valatka.

LRT.lt primena, kad LRT vadovas išrenkamas, jei jo kandidatūrą slaptame LRT tarybos balsavime palaiko bent septyni iš 12 tarybos narių. Jei per pirmąjį balsavimą nė vienas kandidatas nesurenka tiek balsų, tuomet rengiamas antrasis balsavimas, kur rungiasi didžiausio tarybos narių palaikymo sulaukę pretendentai.

Pasak LRT tarybos pirmininko E. Valatkos, antradienį vyko ir antrasis balsavimas, jame kandidatai gavo vienodą balsų skaičių. BNS šaltiniai patvirtino, kad po šešis LRT tarybos narių balsus antrajame ture surinko M. Garbačiauskaitė-Budrienė ir komunikacijos agentūros „Adverum“ vykdomasis direktorius Aistis Zabarauskas.

Po antradienį vykusių LRT vadovo rinkimų viešojoje erdvėje buvo keliami klausimai, ar nereikėtų keisti esamos tvarkos, jog konkursas neužsibaigtų lygiosiomis. LRT tarybos pirmininkas E. Valatka tikina, kad „čia reikalinga platesnė diskusija“.

„Šį kartą mes elgėmės pagal galiojančius teisės aktus, pagal reglamentą. Be abejonės, viešojoje erdvėje aš matau nuomones, keliami klausimai apie tai. Netgi tarybos narių skaičius yra dvylika, t.y. lyginis skaičius. Kaip ir rodo vakarykštė praktika, kai pasiskirsto [balsai] vienodai, mes gauname tokią situaciją, kai neišrenkamas generalinis direktorius.

(...) Tų klausimų yra nemažai, pagaliau netgi dėl duomenų apsaugos reglamento taikymo. Vėlgi viešojoje erdvėje nemažai nuomonių, kodėl lyg ir slepiamos kandidatų pavardės. Bet vėlgi turiu pasakyti, kad reikalinga diskusija ir labai aiškus supratimas duomenų apsaugos reglamento taikymo“, – pabrėžia pašnekovas.

Jo nuomone, vertinant kandidatų tinkamumą eiti LRT vadovo pareigas, LRT tarybai išties padėtų didesnis visuomenės įsitraukimas, viešas kandidatų prisistatymas.

„Mano supratimu, viešumas visuomet yra gerai. Aš nesakyčiau, kad dabartinė tvarka yra kažkokia slapta, tiesiog yra taikomos tam tikros nuostatos, kaip duomenų apsaugos reglamento. Bet, be abejonės, viešumas ir, sakykim, kandidatų prisistatymas ir žinomumas, aš manau, tik padėtų pačiam procesui“, – sako E. Valatka.

LRT tarybos vadovo teigimu, naujajame konkurse dėl LRT generalinio direktoriaus posto galės varžytis tiek šiame konkurse dalyvavę, tiek ir nauji kandidatai. Pirmieji visus dokumentus turės pateikti iš naujo.

Antradienį vykusiame konkurse dėl LRT vadovo posto varžėsi šeši asmenys. Savo kandidatūrą patys viešai patvirtino trys iš jų: perrinkimo siekusi dabartinė LRT generalinė direktorė M. Garbačiauskaitė-Budrienė, komunikacijos agentūros „Adverum“ vykdomasis direktorius A. Zabarauskas ir Vilniaus universiteto dėstytojas Mantas Martišius.

BNS žiniomis, pirmajame ture M. Garbačiauskaitė-Budrienė surinko šešis, A. Zabarauskas penkis, o „Lietuvos ryto televizijos“ vadovas Audrius Siaurusevičius – vieną tarybos nario balsą.

LRT generalinį direktorių penkeriems metams renka LRT taryba. Ši sudaryta iš žinomų visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų. Po keturis tarybos narius skirtingu metu skiria prezidentas ir Seimas, po vieną narį deleguoja Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija ir Lietuvos vyskupų konferencija.

Šiuo metu LRT tarybą sudaro jos pirmininkas Eugenijus Valatka, jo pavaduotoja Irena Vaišvilaitė, Renaldas Gudauskas, Deimantas Jastramskis, Laura Matjošaitytė, Juozas Pabrėža, Giedrė Švedienė, Mindaugas Jurkynas, Norbertas Černiauskas, Renata Šerelytė-Mendeikienė, Darijus Beinoravičius ir Jonas Staselis.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.

Skaityti visą pranešimą