Vaikų stovyklos šią vasarą: nors savaitė gali kainuoti ir 300 eurų, kai kur vietų jau nebėra

Prieš 1 metus 105

Šįmet vaikų vasaros stovyklose daugiau kaip 4 tūkst. lietuvių ir ukrainiečių vaikų ilsėsis nemokamai. Jose turėtų dirbti ir pedagogai iš Ukrainos. Vaikų vasaros stovyklų organizatorių teigimu, nors vaikų poilsis kainuos daugiau, kai kuriose stovyklose vietų jau nebėra. 

Tik pasibaigus mokslo metams, birželio pabaigoje, kaimo turizmo sodyboje į savaitės stovyklą rinksis pirmieji vaikai. Organizatoriai sako, pagrindinis tėvų noras – kad vaikai kuo daugiau judėtų, atsitrauktų nuo telefonų ir būtų gryname ore.

Tėvai vietas čia pradėjo rezervuoti tik paskelbus apie tris pamainas šią vasarą.

„Tikrai nepinga gyvenimas aplink mus, mūsų kainos tikrai yra konkurencingos, savaitė laiko pas mus kainuoja, priklausomai, kuri stovykla, savaitė vaikui 250 eurų arba 300 eurų“, – sako stovyklos organizatorė Andželika Urbonienė.

Informacinio švietimo projekto „Stovyklų mugė“ vadovė sako, kainas didina visos stovyklos. Tačiau kai kuriose vietų jau neliko.

„Populiaresnės yra dieninės stovyklos, bet tas paieškų pikas dar yra nepasiektas, jis būna nuo gegužės 20 dienos, kada jau artėja birželis, tuomet jau ir tradicinės stovyklos su nakvyne tampa populiaresnės“, – teigia „Stovyklų mugės“ vadovė Kristina Abrutienė.

Dienos stovyklų organizatoriai sako, dvi vasaros dėl ribojimų per pandemiją buvo nelengvos. Jų nelikus, tėvai drąsiau planuoja vaikų poilsį stovyklose.

„Labai daug atvažiuoja emigrantų ir iš Prancūzijos, ir iš Anglijos, tai jie tiesiog vasaras leidžia čia, pas močiutes ar senelius, tada vaikai mielai eina į mūsų stovyklas, būna daug klausimų dėl kalbų, bet vaikai tikrai susikalba, nesvarbu, kad lietuviškai labai gerai nemoka“, – teigia „Bricks 4 Kidz“ įkūrėja Gintarė Aleknienė.

Stovyklose skambės ir ukrainiečių kalba. Švietimo ministerijai skyrus finansavimą, daugiau kaip 4 tūkstančiai vaikų – perpus lietuvių ir ukrainiečių – stovyklas lankys nemokamai.

„Jei anksčiau buvo taip, kad tos stovyklos orientuojamos labiau į, tarkime, įvairius socialinius dalykus, į užimtumą, tai dabar tose stovyklose ne tik ugdomi socialiniai, emociniai įgūdžiai, bet jos yra teminės. Pavyzdžiui, pernai buvo labiau skirtos praradimams dėl pandemijos mažinti, šįmet yra didelis dėmesys skiriamas pilietiškumui, Ukrainos temai“, – tvirtina švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Vienas iš prioritetų siekiant ministerijos finansavimo – stovyklose įdarbinti ukrainiečių pedagogus. Nemokamoms lietuvių ir ukrainiečių vaikų stovykloms numatyta skirti per 870 tūkst. eurų.

Skaityti visą pranešimą