„Vaikai iš streso apsišlapina“ – dalis darželių per pietus vis dar verčia mažamečius miegoti per prievartą

Prieš 1 metus 56

Dalis darželių per pietus vis dar verčia miegoti ir to nenorinčius vaikus. Šeimos gydytoja sako, kad miegas per prievartą – ne į sveikatą ir gali išbalansuoti dienos ritmą, o tėvai pastebi, kad vaikai yra traumuojami ir psichologiškai. 

Švietimo ministerijos teigimu, jokiame teisės akte nėra parašyta, kad pietų miegas vaikų darželiuose yra privalomas, todėl poilsio procesas turi būti organizuojamas lanksčiai.

„Neleidžia vaikams atsisėsti, neleidžia judėti“

Vilniaus Atžalėlės darželyje po pietų vienoje iš grupių visi miega, bet taip būna ne visada. Kaip pasakoja direktorė, yra dienų, kai vienas kitas nenori miegoti, todėl vaikai užsiima kitomis veiklomis.

„Jie klausosi pasakų, varto knygeles. Jeigu kažkoks išskirtinis atvejis ir matome, kad vaikui sunku būti ramybėje, turime sensorinį kambarį“, – sako Vilniaus lopšelio-darželio „Atžalėlė" direktorė Eglė Varnienė.

Tačiau, tėvų teigimu, dar yra darželių, kurie vaikams liepia miegoti.

„Neleidžia vaikams atsisėsti, neleidžia judėti, vaikas turi gulėti ir jam griežtai sakoma – gulėk, nejudėk“, – pasakoja vilnietė Elita Balčiūnienė.

„Žinau vaikų, kurie užmiega po dviejų valandų gulėjimo. Per tiek laiko ir akmuo užmigtų“, – taip pat pastebi klaipėdietė Neringa Valantiejūtė.

Miego poreikis, pasak medikės, skiriasi, tad per prievartą miegoti vaikams ne į sveikatą.

„Jis eina vėliau miegoti, vėliau užmigdamas turi anksti keltis ir to miego dar labiau sumažėja. Taip gali tęstis miego trūkumas dėl to, kad jis miega dieną“, – teigia šeimos gydytoja Vytenė Menkevičienė.

Tėvai sako, tai ir psichologiškai traumuoja. „Aš jo klausiu, ar tau buvo nuobodu? Taip. Ar tau buvo liūdna? Taip, man buvo liūdna. Jie taip susitaiko, atsigula ir guli. O ką jiems daryti? Priešintis?“, – klausia N. Valantiejūtė.

„Vaikai apsišlapina iš to streso, kad jie turi gulėti“, – taip pat tvirtina E. Balčiūnienė.

Ministerija: darželiai negali versti vaikų miegoti

Švietimo ministerijos teigimu, darželiai negali vaikų versti miegoti, higienos normose minimas tik poilsis.

„Jokiame teisės akte nėra parašyta, kad pietų miegas vaikų darželiuose yra privalomas“, – akcentuoja ministerijos atstovas Dainoras Lukas.

„Tai nėra sisteminė problema. Labai dažnai kalbamės su vadovais, ypač per vadovų pasitarimus, kad turi būti atsižvelgiama į kiekvieno vaiko individualius poreikius. Labai svarbu poilsio procesą organizuoti lanksčiai“, – pabrėžia Vilniaus savivaldybės ikimokyklinio ugdymo skyriaus vedėja Kristina Cibulskytė.

Tėvai sako, kad nenorinčių kompromisų darželių yra daug. Vien socialiniame tinkle
„Facebook“ susibūrė beveik 700 tėvų, kurie dalijasi blogosiomis patirtimis ir nori paskatinti pokyčius.

Pasak tėvų, dabar jie yra siuntinėjami nuo švietimo skyriaus prie darželio administracijos ar auklėtojos, bet rezultato nėra.

Vilnietė pasakoja, kad dėl prašymo nemigdyti per prievartą vaiko darželis sukvietė vaiko gerovės komisiją.

„Tave tardo, ką tu čia ne taip darai, kad tavo vaikas negali miegoti pietų, o vaikui 7 metai. Paverčiama kažkokia anomalija, kažkuo neįprastu, kai pasaulyje tyrimai rodo, kad nuo 5 metų daugumai vaikų nereikia pietų miego“, – dėsto vilnietė Zita Šlepetienė.

Tėvai pyksta, kad sulaukia ir tokių pasiūlymų kaip vaiko paėmimas iš darželio iki pietų. Ministerija sako, kad nėra kitos išeities, tik tartis su darželio administracija.

„Tarkime, galima pasirašant ugdymo sutartį numatyti vietoje pietų miego, kad vaikas gaus arba kitas ugdymo paslaugas, arba bus prižiūrimas nekvalifikuotų specialistų“, – atkreipia dėmesį D. Lukas.

„Sakys eikite į privatų darželį, ką ir padaro dauguma šeimų, kurie nenori gadinti sau nervų. Nemanome, kad tai turi būti daugiau pinigų turinčių šeimų privilegija“, – sako Z. Šlepetienė.

Tėvų manymu, institucijos turi rasti išeitį, kad darželiai nesavivaliautų.

Skaityti visą pranešimą