Urbonaitė: Grubliausko prisijungimas prie socdemų yra partinės sistemos kastracija

Prieš 1 metus 63

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas prisijungė prie Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir su šia partija žada vėl kandidatuoti į merus. Mykolo Romerio universiteto lektorė, politologė Rima Urbonaitė LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ konstatuoja, kad nors politikai ir bando tokias politikų migracijas normalizuoti, jos rodo tiek partijų devalvaciją, tiek nepagarbą rinkėjui.

R. Urbonaitė pastebi, kad politikai ir partijos bando politikų pereidinėjimus į kitas partijas laikyti normaliu reiškiniu.

„Iš vienos pusės galima pažiūrėti kaip į eilinį mūsų politikoje migracijos atvejį. Tačiau problema yra tame, kad politikai ir politinės partijos tai <...> pradėjo laikyti, lyg tai būtų norma ir visiškai ramiai į tai reaguoti“, – pabrėžia R. Urbonaitė.

Politologė į šį reiškinį žiūri itin kritiškai – pasak jos, migracijos tarp partijų reiškia atsakomybės trūkumą ir nulemia partijų savotišką nuvertėjimą.

„Kadangi politikai nelabai supranta tokios migracijos pasekmių ir esmės, aš išversiu į kitą kalbą – ne, tai nėra migracija, tai yra partinės sistemos kastracija. Tai reiškia, kad jūs užsiimate tuo, kad jūs visiškai toliau devalvuojate politines partijas, kad jūs iš esmės neprisiimate atsakomybės už tą situaciją, kuri klostosi ir už problemas, kurios gilėja“, – sako ji.

Pašnekovė sako, kad LSDP vis dėl to yra sena partija, turinti daug patirties,

„Tačiau aš jau esu sakiusi jiems, kurių simbolis yra rožė – rožės pelkėje neauga. Tai jeigu jūs toliau norite turėti tokią pelkę, tai pirmyn, ir dar su ta daina „Skinsiu raudoną rožę““, – ironizuoja politologė.

Bet priduria, kad politikų perbėginėjimas per partijas yra rimtas procesas ir jeigu to partijos nesupranta, neturėtų stebėtis, kai rinkėjai per rinkimus atsako tuo pačiu.

„Tegul tada ir nesiskundžia, jog, pavyzdžiui, rinkėjai yra nelojalūs. Būti lojaliam tuščiam puodui, nepykite, bet nelabai yra įmanoma“, – pabrėžia R. Urbonaitė.

Pašnekovė primena, kad LSDP šiuo atžvilgiu nėra vienintelis pavyzdys.

„Per, turbūt, pusantrų metų, gal dar ir mažiau, pavyzdžiui, Dovilė Šakalienė yra pabuvusi pas „valstiečius“ frakcijoje, pas liberalus, tada pas socialdemokratus. Liberalai – lygiai taip pat. Kažkada taip įžvelgė liberalizmo geną Viktoro Pranckiečio asmenyje, o dabar pažiūrėkime į jo balsavimus“, – pavyzdžius vardija analitikė.

Anot jos, tokių pavyzdžių yra tiek daug, jog tai verčia keisti toną juos vertinant.

„Savivaldoje irgi nebėra politikos. Ponas Grubliauskas aiškina, kad širdyje jis vis tiek bus liberalu. Tai kas čia? Ką jūs mums siūlote? Katę maiše?“, – retoriškai klausia R. Urbonaitė.

Kaip teigia analitikė, V. Grubliausko sprendimas ir vėl verčia identifikuoti tas pačias politikos problemas.

„Dar kartą sakau – partijos varo save į tam tikrą krachą su tokiais sprendimais“, – įsitikinusi ji.

R. Urbonaitė sako besitikinti, kad LSDP viduje atsiras oponuojančių tokiam Klaipėdos mero sprendimui, esą tai parodys, kad partijoje esama žmonių nemančių, kad partijos yra tušti puodai, į kuriuos galima sumesti bet ką.

Skaityti visą pranešimą