Ukrainos Aukščiausios Rados narys dėkoja Lietuvai už „Radarom!“: tai dar vienas įrodymas, kad einame teisingu keliu

Prieš 1 metus 47

Ukrainos Aukščiausiosios Rados komiteto dėl Ukrainos integracijos į ES pirmininko pavaduotojas Vadimas Halajčukas tvirtina, kad tokios iniciatyvos kaip Lietuvoje vykstanti paramos Ukrainai akcija „Radarom!”, kurios metu renkamos lėšos, skirtos įsigyti ir ukrainiečiams perduoti oro erdvės stebėjimo radarus, yra labai svarbios. Pasak jo, tokia pagalba ir išlikęs entuziazmas praėjus metams nuo Rusijos pilno masto invazijos į Ukrainą rodo, kad yra einama teisingu keliu.

„Tokios akcijos yra labai svarbios ir esame be galo dėkingi. Iki dabar mums labai daug padėjo mūsų draugai Lietuvoje. Ir tai, kad dabar, praėjus metams, ši pagalba ir entuziazmas neišnyko, kaip tikėjosi Putinas, yra dar vienas įrodymas, kad einame teisingu keliu“, – Eltai Strasbūre komentavo V. Halajčukas.

Aukščiausios Rados atstovas pažymėjo, kad Lietuva ir Ukrainai siekia to paties tikslo ir supranta, kad pergalinga karo pabaiga leistų ir Europos Sąjungai, kartu su ukrainiečių tautos pagalba, tapti labai stipriu geopolitiniu žaidėju.

„Mes visi siekiame to paties tikslo, suprantame, koks jis svarbus ukrainiečių tautos ir Europos Sąjungos kaip darinio išlikimui. Ir ne tik išlikimui, bet Europos Sąjungos stiprybės augimui ir tapimui labai stipriu geopolitiniu žaidėju“, – sakė politikas.

„Tam reikia daug politinės valios, o tam reikia šios valios, kylančios iš norinčių kovoti žmonių. Taip kartu su mumis kaunasi ir lietuviai. Ir mes esame labai dėkingi už tokią paramą“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad sausio pabaigoje startavo paramos Ukrainai akcija, kurios metu bus siekiama surinkti lėšų, skirtų įsigyti ir ukrainiečiams perduoti oro erdvės stebėjimo radarų. Į simboliškai pavadintą iniciatyvą „Radarom!“ susivienijo keturios paramą Ukrainai teikiančios organizacijos – „Blue/Yellow“, „Laisvės TV“, „1K fondas“ bei „Stiprūs kartu“.

Nuo sausio 30 d. iki vasario 24 d. aktyvistai siekė surinkti bent 5 mln. eurų, už kuriuos bus nupirkti oro erdvės stebėjimo radarai, padėsiantys stebėti Ukrainos dangų ir efektyviau apsisaugoti nuo okupantų raketų smūgių.

Vasario 18 d. vakaro duomenimis, jau yra surinkti beveik 8 mln. eurų.

Už surinktas lėšas aktyvistai rengiasi pirkti radarus iš Izraelio gamintojų – vieno įrenginio komplekto kaina siekia 1 mln. eurų. Pasak akcijos organizatorių, visos derybinės detalės yra sutartos, tereikia atitinkamo kiekio finansų.

Skaityti visą pranešimą