Ukraina šiemet atsisako brandos egzaminų, rengs tik testą, numatė galimybę jį sustabdyti pasigirdus pavojaus sirenoms

Prieš 2 metus 202

Aida Murauskaitė2022.04.13 16:27

Šiemet Ukraina atsisako brandos egzaminų. Tiesa, bus rengiamas testas tiems, kurie planuoja stoti į Ukrainos aukštąsias mokyklas. Testą sudarys klausimai iš 20-21 amžių Ukrainos istorijos, matematikos ir ukrainiečių kalbos. Neplanuojantiesiems studijuoti pakaks metinių pažymių atestatui gauti. Ši tvarka galios ir nuo karo į kitas šalis pabėgusiems abiturientams, tarp jų – ir įsikūrusiems Lietuvoje. 

Ukraina numatė ir galimybę testą nutraukti, jei jo metu pasigirstų pavojaus sirenos.

„Ukraina atsisakė brandos egzaminų, nes nori, kad kuo daugiau ukrainiečių grįžtų mokytis į tėvynę“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovas Dainoras Lukas.

Kaip paaiškino D. Lukas, bet kurioje pasaulio vietoje esantys Ukrainos abiturientai registruotis ir dokumentus pateikti galės nuotoliniu būdu.

Ukraina nutarė, kad šiemet stojant į Ukrainos aukštąsias mokyklas pakaks šio testo rezultatų, nebus atsižvelgiama į mokyklos pažymius. Stojantieji į menus papildomai turės dalyvauti pokalbyje nuotoliniu būdu.

Kad galėtų stoti į Ukrainos aukštąją mokyklą, mokinys turės pateikti Ukrainos mokyklos baigimą įrodantį dokumentą. Jei vaiko mokykla per karą neišliko, jis gali prisiregistruoti bet kurioje Ukrainos mokykloje. Tai galima padaryti tiek nuvykus į ugdymo įstaigą, tiek per nuotolį.

Jei mokinio dokumentai buvo sunaikinti per karą, pakaks asmens tapatybę įrodančių dokumentų.

Kaip jau skelbė LRT.lt, ukrainiečių abiturientų, kurie brandos egzaminus laikys Lietuvoje, yra per pusšimtį. Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, prašymus laikyti brandos egzaminus iki balandžio 1 d. pateikė 54 abiturientai iš Ukrainos.

Iš Ukrainos atvykę vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniai prašymą dėl brandos egzaminų pasirinkimo ir laikymo vėliausiai turi pateikti iki 2022 m. gegužės 24 d., t. y. iki ugdymo proceso pabaigos.

Jeigu prašymas buvo pateiktas iki 2022 m. balandžio 1 d., tuomet atvykęs mokinys galės dalyvauti pagrindinėje brandos egzaminų sesijoje. Jei mokinys prašymą pateikia po 2022 m. balandžio 1 d., jis dalyvaus pakartotinėje brandos egzaminų sesijoje, skelbia Nacionalinė švietimo agentūra.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą