UAB „Kauno arena“ iš miesto savivaldybės už nepilnus 2 tūkst. eurų nuomosis per 1 ha žemės

Prieš 1 metus 149

Pagal parengtą Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimo projektą, ketinama ne aukciono būdu išnuomoti iki 2024 m. rugsėjo 2 d., UAB „Kauno arena“ savivaldybės nuosavybės teise valdomo kitos paskirties 1,0058 ha žemės sklypo dalį.

Valstybinės įmonės Registrų centro duomenimis, minimo sklypo 2022 metų vidutinė rinkos vertė 2 mln. 334 808 eurų. Savivaldybės Tarybos patvirtintas metinis žemės nuomos mokesčio tarifas – 0,8 proc. žemės vertės. Tad 2022 metų žemės nuomos mokestis už 1,0058 ha žemės sklypo dalį (adresu Karaliaus Mindaugo pr. 50, Kaune) savivaldybės biudžetą praturtins 1867,85 eurų.

Tokius duomenis politikams pateikė projekto iniciatorius bei rengėjas – Kauno miesto savivaldybės administracijos Nekilnojamojo turto skyrius. Rengėjai dar primena: „atsižvelgiant į tai, kad sprendimo projektas nėra norminis teisės aktas, sprendimas nebus skelbiamas Teisės aktų registre. Neigiamų sprendimo pasekmių nenumatoma“.

Jei kokiems verslininkams, kils klausimų, kodėl vystydami verslus miesto centre, jie privalo brangiai mokėti už sklypų nuomą, o kažkam galbūt daromos išimtys, tai seks paaiškinimas, kad sprendimo projektas parengtas, remiantis Kauno miesto savivaldybės nuosavybės teise valdomų žemės sklypų nuomos ne aukciono būdu tvarkos aprašu, patvirtintu Kauno miesto savivaldybės tarybos 2007 m. kovo 1 d. sprendimu. Ta proga galima priminti, kad kaip tik tuo metu keitėsi miesto valdžios, bet nuo to laiko tiek konservatoriaus Andriaus Kupčinsko, tiek jį pakeitusio dabartinio Kauno mero Visvaldo Matijošaičio vadovaujamai savivaldybės tarybai nekilo noro aprašo „patobulinti“, atsižvelgiant į besikeičiančias sąlygas. Nors daugybė ankstesnių miesto valdžių priimtų sprendimų buvo pakeista.

Sprendimo projekte nurodoma, jog bendrovei „Kauno arena“ (Karaliaus Mindaugo pr. 50 išnuomotiems statiniams eksploatuoti) numatomo ne aukciono būdu išnuomoti dalies Kauno miesto savivaldybės nuosavybės teise valdomo žemės sklypo naudojimo būdas – „visuomeninės paskirties teritorijos, rekreacinės teritorijos, susisiekimo ir inžinerinių komunikacijų aptarnavimo objektų teritorijos, susisiekimo ir inžinerinių tinklų koridorių teritorijos. Visas salos sklypo plotas – 32,8732 ha“,- teigia Nekilnojamojo turto skyriaus vadovas Donatas Valiukas.

Jo pasirašytame dokumente dar primenama, kad dėl minimos sklypo dalies (1 ha) išnuomojimo UAB „Kauno arena“ į savivaldybę kreipėsi 2022 metų rugsėjo 6 dieną. Prašymas pateiktas, vadovaujantis 2022 m. birželio 13 d. pasirašytos Savivaldybės nekilnojamojo turto nuomos sutarties (…) punktu.

…O prieš keletą metų žurnalistams teko išklausyti smulkiųjų verslininkų nusiskundimus, kad Laisvės alėjos renovacijos metu perkėlus tradicinę Kauno mugę prie arenos, į salą, teisę joje prekiauti alumi turėjo tik pati arena. Problema lyg ir nebuvo tokia reikšminga žurnalistiniam tyrimui pradėti, tad liko „nutylėta“. Bet jei tada tokia išimtimi kažkas tikrai pasinaudojo be teisinio pagrindo, tai ateityje arenos valdytojai galės nustatyti, ką iš galimų konkurentų įsileisti į išsinuomotą iš savivaldybės žemės plotą, o ko – ne. Ir tas „įsileidimas“ neabejotinai su kaupu arenai kompensuos savivaldybės nustatytą žemės sklypo (Nemuno salos) dalies metinę nuomos kainą.

Beje, tą pačią dieną, antradienį, kai miesto politikai spręs dėl žemės sklypo dalies nuomos, pasiūlyta jiems pritarti ir kitam su „Žalgirio“ arena susijusiam sprendimui. Konkrečiai – dėl sutikimo atidaryti joje lošimų organizavimo vietą.

UAB „TOP SPORT“ dėl tokio sutikimo į Kauno savivaldybę kreipėsi šių metų rugsėjo 26-ąją. Pagal birželį miesto tarybos patvirtintą tvarkos aprašą, sprendimą dėl sutikimo atidaryti ar steigti lošimų organizavimo vietą ar tęsti lošimų organizavimo veiklą lošimų organizavimo vietoje Kauno mieste priima Kauno miesto savivaldybės taryba. Tačiau vėlesniu etapu leidimą tokiai veiklai išduoda ne savivaldybė, bet Lošimų priežiūros tarnyba prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos. Savo ruožtu savivaldybė, prieš jos tarybai priimant sprendimą, turi atlikti poveikio aplinkai vertinimą.

Anot Kauno miesto savivaldybės administracijos Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėjos Sonatos Šėlienės, toks vertinimas atliktas, atsižvelgiant į nustatytus kriterijus. Mažesniu nei 100 metrų atstumu iki planuojamos atidaryti lošimų organizavimo vietos Karaliaus Mindaugo pr. 50, Kaune nėra įsteigta švietimo įstaigų, o pastatas („Žalgirio“ arena) – negyvenamas. Tad sutikimas steigti jame lošimų organizavimo vietą yra galimas.

Pernai UAB „Kauno arena“ pajamos (kaip skelbiama portale rekvizitai.vz. lt) sudarė 2 607 657 eurus, gauta 111 955 eur. grynojo pelno. Pauliaus Motiejūno vadovaujama įmonė nurodo veikianti daugiau nei 12 metų ir 5 mėnesius. Jos įstatinis kapitalas – 377 tūkst. eurų. Įmonėje dirba 204 darbuotojai (apdraustieji).

Skaityti visą pranešimą