Tragiškosios Sausio 13-osios atminimas: prie LRT Vilniuje pagerbiant aukas suliepsnojo laužai

Prieš 1 metus 65

Minint tragiškus Sausio 13-osios įvykius, prie LRT Sausio 13-osios memorialo Vilniuje uždegti laužai ir pagerbtos Sausio 13-osios aukos. Čia susirinkusieji kalbėjo apie tai, kad turime būti pasirengę ginti savo laisvę, mat ji yra labai trapi, kaip parodė karas Ukrainoje. 

Per aukų pagerbimo ceremoniją gėles prie monumento nuo šalies valdžios atstovų padėjo Lietuvos garbės sargybos kuopos karys. Pagarbą žuvusiesiems atidavė Lietuvos Seimo pirmininko pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys, Seimo narys Juozas Olekas

Gėlių prie monumento padėjo Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė..

Prie memorialo, žūties vietoje, padėtos gėlės ir LRT gynėjo Alvydo Kanapinsko atminimui.

„Iš šių dienų perspektyvos žiūrint, labai simboliška ir labai jautru. Visą laiką jautru. Ir dabar, atiduodant pagarbą, justi jaudulys. Jis yra dvigubas. Mes prieš metus čia buvome susirinkę, atrodė, kad mūsų kasdienybė visiškai kitokia, tačiau karas Ukrainoje rodo, kad viskas yra trapu“, – kalbėjo Seimo pirmininkės pavaduotoja R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ji per tragiškus Sausio įvykius su šeima buvo prie Parlamento.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas priminė, kad reikia visuomet ruoštis ginti laisvę.

„Prabėgo 30 metų, bet Europos viduryje tebemiršta žmonės nuo agresoriaus rankos. Okupantai vis dar mėgina sugrįžti į laisvas šalis, pavergti laisvas tautas. Kaip 1991-ieji parodė, manau, ir šie metai parodys, kad laisvos tautos nėra pavergiamos“, – kalbėjo A. Anušauskas.

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys priminė, kad jei nebūtume iškovoję laisvės, kalbėtume kita kalba ir būtų taip baisu, kaip yra okupuotoje Ukrainos dalyje.

„Šiandien vertindamas, ką mes padarėme tuomet, 1991 metų sausio mėnesį, linkęs paklausti, kas būtų, jei būtų. Mes labai aiškiai matome, kas dabar vyksta Ukrainoje. Tai būtų taip baisiai, kaip dabar Ukrainoje. Mūsų ryžtas, mūsų drąsa, mūsų noras turėti laisvę nugalėjo
viską ir mes dabar esame laisvi, klestintys ir visi mylime savo Lietuvą“, – savo mintimis dalijosi V. Rupšys.

M. Garbačiauskaitė-Budrienė, prisimindama, kaip buvo užimti LRT pastatai tą dramatiškąjį sausį, atkreipė dėmesį į tai, kad okupantų siekį užgniaužti laisvą žodį patyrė ir kolegos Ukrainoje.

„Jie taip susidūrė su brutalia jėgas, buvo užgrobti korespondentų punktai, jie taip pat susiduria su elektros pertrūkiais, jie dirba iš slėptuvių“, – kalbėjo M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Ji ragino pasitikėti savo valstybe, būti tvirtiems.

Sausio 13-osios aukų pagerbimo ceremoniją tiesiogiai transliavo LRT RADIJAS.Žurnalistas Darius Matas vedė iš LRT kiemelio. Tradiciškai greta monumento, skirto pagerbti Sausio 13-osios aukų atminimą, uždegti simboliu tapę laužai. 1991 m. sausio 13-osios naktį, sovietų kariškiams šturmuojant Televizijos bokštą, žuvo keturiolika žmonių. Tą naktį buvo užimti Lietuvos radijo ir televizijos pastatai.

1991 metų Sausio 13-osios naktį, apie antrą valandą, šarvuočiai ir tankai apsupo Radijo ir televizijos komitetą. Šturmą pradėjo „Alfa“ būrio smogikai. Pastatą ir jame dirbusius žurnalistus, kitus darbuotojus saugojo beginkliai žmonės.

D. Matas paragino nenutildytų žodžių istorijų, tapusių ekskursijos palydovais, klausytis specialiame LRT.lt sukurtame polapyje arba aplankyti objektus gyvai ir prie jų išgirsti šias istorijas.

Klausytojams pristatytas ir išskirtinis LRT KLASIKOS garsinis filmas, kurį sukūrė režisierius Karolis Kaupinis. Jo herojumi tapo Tadas Vyšniauskas. T. Vyšniauskas 1991-ųjų Sausio 13-ąją rado būdą, kaip pasauliui perduoti žinias iš Lietuvos.

Pilietiškumui skirtoje laidoje „Vardan tos“ nuo 21.05 val. klausytojai išgirs išskirtinius pasakojimus, kuriais dalijasi 1991-ųjų Sausio 13-osios liudytojai, įvykius stebėję nuo Šiaulių iki Niujorko. Laidą veda Luka Lesauskaitė.

Skaityti visą pranešimą