Tiesiogiai iš Vyriausybės: premjerės Šimonytės spaudos konferencija dėl Kaliningrado tranzito klausimo

Prieš 1 metus 137

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Europos Komisijos (EK) išaiškinimas apie prekių tranzitą į Kaliningradą dar nereiškia, jog, kad absoliučiai visos prekes Rusijai bus galima gabenti į eksklavą. Ji kartu pabrėžė, jog Lietuva yra dėkinga EK už tai, kad komisija konsultavosi su Lietuva, tačiau, anot I. Šimonytės, Lietuva nėra atsakinga už EK poziciją.

Europos Komisija naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Europos Sąjungos (ES) teritoriją, tačiau tik šio eksklavo poreikiams. Šis sprendimas Lietuvoje buvo sutiktas kritiškai. Ekspertai tikino, kad Maskva tai įvertins kaip silpnumo ženklą, kiti rėžė – tai yra diplomatinė Lietuvos valdžios kapituliacija.

Dalies Rusijos prekių tranzitas į Kaliningradą sustojo, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

Ketvirtadienį Vyriausybėje surengtos spaudos konferencijos metu ministrė pirmininkė pažymėjo, kad naujas EK išaiškinimas dėl Kalinigrado tranzito dar nereiškia, kad grįžtama į situaciją, kai Rusija į Kaliningradą ir iš jo galėjo gabenti visų rūšių prekes.

„Lietuva, Lietuvos institucijos sveikina ne pačias gaires, o gairių nuostatas, kurios aiškiai sako, kad nėra jokio grįžimo į situaciją, kuri buvo birželio 16 dieną, kai visos prekės galėjo būti gabenamos tranzitu Europos Sąjungos teritoriją į ir iš Kaliningrado. Ir tas yra labai aiškiai paminėtina, kalbant apie dvigubos paskirties prekes, apie karines paskirties prekes, apie technologijas, bet taip pat ir apie kitas prekes“, – atkreipė dėmesį premjerė.

Anot I. Šimonytės, EK išaiškinimai yra aktuali komisijos nuomonė apie ES reglamentų taikymą, siekiant, kad šios taisyklės būtų taikomos visoms ES narėms vienodai.

„Europos Komisija neprivalo savo nuomonės suderinti su valstybėmis narėmis kaip ir valstybės narės neturi galimybės blokuoti Europos Komisijos nuomonės, todėl esame dėkingi Europos Komisijai, kad ji konsultavosi su Lietuvos institucijomis, girdėjo pastabas ir pasiūlymus, kuriuos Lietuvos institucijos teikė, tačiau atsakomybę už Europos Komisijos nuomonę Lietuvos institucijos nei turėtų, nei galėtų, juoba, kad, kaip ir minėjau, šitos gairės yra skirtos tam, kad būtų pasiūlyta vienoda praktika visoms narėms“, – žurnalistams spaudos konferencijoje sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė pažymėjo, kad Lietuva vykdys EK paskelbtas gaires dėl Rusijos tranzito į Kaliningradą.

„Patvirtinsiu, kad Lietuvos Respublikos institucijos ketina atsižvelgti į šitą nuomonę ir ne todėl, kad manytume, kad kažkas nuo birželio 17 dienos buvo taikoma ne taip, kaip turėjo būti taikoma, nes tikrai kitokių gairių ar oficialių aiškinimų nebuvo“, – dėstė I. Šimonytė.

Ji pažymėjo, kad Lietuva vykdys EK pasklebtas gaires dėl Kaliningrado tranzito, nes gerbia EK nuomonę, laikosi ES reglamentų ir remia transatlantinę vienybę.

I. Šimonytės manymu, toliau ginčytis dėl Kaliningrado tranzito su EK būtų buvę neracionalu. Ji ragina toliau telktis ir remtis nuo Rusijos besiginančią Ukrainą ir kartu siekti naujų sankcijų Rusijai.

„Nėra racionalu, kad mūsų laikas ir dėmesys būtų blaškomas ir naudojamas diskusijoms, ar viena kilotona plieno gali būti pervežta iš vienos Rusijos dalies į Kaliningrado sritį geležinkeliais“, – aiškino ministrė pirmininkė.

Kartu ji užsiminė, kad tolesni debatai dėl EK išaiškinimo galėtų tapti Kremliaus pergale, tad diskusijos šia tema tęsiamos nebus.

Skaityti visą pranešimą