Tėvai nerimauja dėl įrašo „Instagram“: dėl galimo narkotikų platinimo dienas praleidžia sėdėdami mokykloje su savo vaikais

Prieš 1 metus 95

Specialistai pastebi, kad kvaišalai tampa vis labiau prieinami itin jauniems žmonėms. Vienos privačios Vilniaus mokyklos septintokų tėvai uždaroje pokalbių svetainėje teigia aptikę įrodymų, esą jų vaikai atvirai skatinami išbandyti marihuaną.


Savo vardo nenorėjusi sakyti vilnietė LRT RADIJUI atsiuntė keletą ekrano nuotraukų iš septintokės dukters susirašinėjimo su bendraklasiais. „Instagram“ nuotraukose – mergaitė, vienoje rankoje laikanti žiupsnelį žalios augalinės masės, kitoje – rūkstančią suktinę. Prierašas anglų kalba skelbia: esu įsimylėjusi marihuaną.

Anot susirūpinusios vilnietės, jos dukra pasakojo, kad nuotraukos sukėlė bendraklasių susidomėjimą.

„Mano supratimu, tai buvo narkotikų reklama, platinama tarp to amžiaus vaikų. Tai buvo mažų pakuočių vaizdai, kažkokia tai elektroninių cigarečių įranga, nuotraukos, parodančios vizualų malonumą tai daryti, galbūt net reklamuojanti, koks tu būsi kietas tarp šito amžiaus vaikų, jeigu taip darysi. Komentaruose to paties amžiaus vaikai domisi, klausia: ar galės duoti paragauti dūmo. Atsakoma: taip, duosiu. Aš supratau, kad čia tiesiog bendrauja bendraamžiai, 13–14 metų vaikai“, – pasakoja vilnietė.

Vaikų susirašinėjimą vilnietė paviešino dukters klasiokų tėvams, taip pat informavo ir klasės auklėtoją, tikėdamasi, kad mokykla informuos policiją.

„Iš mokyklos reakcija buvo tokia, kad jie apie tai kalba ir dar kalbėsis. Mano supratimu, berods mokykla turi žinių apie tai. Kol kas yra viskas sprendžiama tik kalbomis, kurios, kaip aš suprantu, neduoda jokio rezultato. Mamos net sėdėjo klasėse kartu su savo vaikais, kad neprieitų tam tikri mums žinomi vaikai, kurie tuo užsiiminėja, ir nedaraytų įtakos jų vaikams. Iš policijos pusės, kiek man žinoma, nebuvo jokios reakcijos“, – pasakoja motina.

Anot vilnietės, sunerimus septintokų tėvams, kvaišalus galimai reklamavusi mergaitė perėjo į kitą mokyklą. Tačiau mokyklos direktorius teigia, kad tėvų skundų dėl galimo narkotikų platinimo tarp mokinių negavęs.

„Niekas į mus nesikreipė, ir niekas nieko nesakė. Tai yra tokia pati klasė, kaip ir visos kitos. Nežinau, kas ten nutiko. Pas mus dabar vyksta sutarčių pasirašinėjimai dėl kitų metų ir aš neturiu nei pareiškimo, nei oficialaus pasakymo iš tos klasės, nei vieno tėvo prašymo. Galbūt taip bus dar ateityje. Gal čia kažkas paaiškės artimiausiomis dienomis, bet kol kas aš tokios informacijos neturiu“, – sako mokyklos direktorius.

Savo ruožtu klasės auklėtoja teigia, kad mokyklos administracija apie tėvų įtarimus dėl galimo kvaišalų platinimo buvo informuota.

„Šis klausimas man yra ne naujiena, bet tvirtinti, kad ji platino narkotikus, aš negaliu, nes už rankos tikrai nepagavau. Visa tai buvo vaikų kalbų lygyje. O kiek vaikai kalba, mes ne policija, patikrinti negalėjome. Taip, socialiniuose tinkluose jie dalinasi nuotraukomis. Aš ne ekspertė, ar buvo nufotografuotas vaikas su įkalčiais, negaliu pasakyti, neatpažįstu. O šiaip kažkokiomis nuotraukomis su medžiagos maišeliuose socialiniuose tinkluose jie pasidalino“, – pasakoja klasės auklėtoja.

Praėjusiais metais policija pradėjo 93 ikiteisminius tyrimus, susijusius su narkotinių medžiagų disponavimu ar kontrabanda, kuriose įtariamieji – nepilnamečiai. Šiemet buvo pradėti dar 69 tokie tyrimai. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, kvaišalų vartojimas tarp jaunimo auga.

„Prieinamumas šitų medžiagų ypatingai padidėjo. Dabar visų mūsų rūpestis yra apsaugoti jaunąją kartą. Paskutinis tyrimas atskleidė, kad tarp 15–16 metų vaikų šiek tiek yra padidėjęs būtent kanapių vartojimas. Mes negalime pamiršti šeimos ir mokyklos vaidmens. Mokytojai gali pastebėti, kad su vaiku kažkas ne taip, kažkaip pasikeitė elgesys, pamatyti vaiko elgsenos pokyčius ir tinkamai reaguoti“, – sako laikinoji Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Gražina Belian.

Departamento duomenimis, narkotikus bent kartą gyvenime vartojo 14 proc. Lietuvos gyventojų. Nors statistikos, kiek iš jų vaikai iki 15 metų, nėra, gydytojos toksikologės Gabijos Laubner-Sakalauskienės teigimu, dalis sunkių pacientų prisipažįsta kvaišalus vartojantys nuo ankstyvos paauglystės.

„Mes susiduriame su vyresniais asmenimis – jiems būna 20, 22, 25. Labai liūdna situacija būna, kai jiems jau yra paūmėjusios psichiatrinės patologijos. Yra didžiulė šeimos drama, tragedija, klausiant jų, kas atsitiko? Pasirodo, kad jie tikrai pradėjo vartoti psichoaktyvias medžiagas, dažniausiai kanapes, dar iki 18 metų. Kanapės padaro struktūrinius pakitimus galvos smegenyse, kurie vėliau labai sunkiai koreguojami. Gali būti atminties sutrikimai, tačiau tai lengviausia forma. Tėvai sako, jiems nieko nepasakysi, jie daro, ką nori, tai yra paaugliai, bet mūsų patarimas kaip įmanoma nutolinti bet kokios psichoaktyvios medžiagos vartojimą. Smegenims besivystant labai svarbu iki 18 metų nepradėti vartoti jokios psichoaktyvios medžiagos“, – tikina gydytoja toksikologė G. Laubner-Sakalauskienė.

Apie galimą kvaišalų platinimo atvejį tarp nepilnamečių mokykla policijos neinformavo. Įtartiną vaikų susirašinėjimą „Instagram“ platformoje atskleidusi mama nerimauja, kad situacija gali pasikartoti kitoje mokykloje.

„Mokykla mus patikino, kad konkrečiai šita mergaitė nuo kitų metų mokykloje nesimokys ir pereis į kitą mokyklą. Problema gal bus išspręsta vienos mokyklos mastu, o kaip bus kitoje mokykloje? Klausimas, kur yra tikrasis trylikos metų mergaitės kontaktas, iš kur ji atsineša narkotikus? Nes, mano žiniomis, ji bando surinkinėti po 10 eurų iš vaikų, o juos susirinkusi, kažkur nueina ir jau atneša tuos dalykus“, – sako įtartiną vaikų susirašinėjimą apie kanapes „Instagram“ atskleidusi septintokės mama.

Daugiau klausykitės radijo įraše.

Parengė Miglė Valionytė.

Skaityti visą pranešimą