Tėvai jaučia nelygybę: valstybinėse institucijose turės atsirasti vaiko kambariai, tačiau privačiam sektoriui tai tik rekomenduojama

Prieš 2 metus 175

Nuo kitų metų valstybinės institucijose privalės būti įrengti vaiko priežiūros kambariai. Taip siekiama padėti tėvams lanksčiau derinti darbo laiką ir vaiko priežiūrą. Tėvai sako jaučiantys nelygybę, nes privačiam sektoriui įrengti tokius kambarius tik rekomenduojama. Tad abejojama, ar visas verslas į tai atsižvelgs.

Šiaulių Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovės Simonos Iljičiovienės kabinete ne dokumentų krūvos, o žaislai. Kai moteris neturi kur palikti savo atžalos, atsiveda ją į darbovietę, kur įrengtas vaiko priežiūros kambarys, o jame – ir darbo stalas.

„Tikrai labai džiugina, kad mūsų įstaiga galėjo įrengti tokį kambarį. Ir, kai tik turime kažkokį išvykimą, kur reikia truputį padirbėti ir pabūti su vaiku, tai iš tiesų labai gelbėja“, – LRT TELEVIZIJAI teigia darbuotoja.

Šiaulių VMI vaiko priežiūros kambarys įrengtas pernai. Čia ne tik tėvai atveda savo atžalas, bet ir seneliai anūkus.

„Praėjusiais metais nuo kovo iki birželio, per keletą mėnesių, susidėliojome koncepciją – atsiskyrėme erdves, tėveliai, močiutės, mamytės sunešė, sudovanojo visus žaislus“, – pasakoja Šiaulių apskrities VMI viršininkė Auksė Tutkutė.

Jau nuo kitų metų tokius kambarius įrengti privalės ir kitos valstybės ir savivaldybių institucijos, kuriose ne mažiau nei 100 pareigybių. Panevėžio policijoje jau netrukus apie 300 darbuotojų persikels į baigiamą statyti naują pastatą, tačiau jame vaiko priežiūros kambario įrengimas nebuvo numatytas.

„Kol kas apie tai labai nebuvo diskutuojama mūsų darbovietėje ir tokio poreikio nebuvo išreikšta, bet jeigu toks kambarys būtų, manau, atsirastų, kas ir pasinaudotų tuo“, – įsitikinęs Panevėžio policijos atstovas Tadas Martinaitis.

Ši prievolė taikoma tik valstybinėms įstaigoms, privačiam sektoriui – tik rekomenduojama. Pasak Panevėžio šeimų asociacijos prezidentės Ievos Grigaitės, Aukštaitijos sostinėje daugybė pramonės gamyklų, kur dirba po kelis šimtus darbuotojų, čia, anot jos, tokie kambariai būtų itin reikalingi, tačiau kol tai tik rekomendacija. Moteris abejoja, ar privatus sektorius imsis juos steigti.

„Kai yra rekomenduojama, čia kaip ir su kaukių dėvėjimu, pasirenka kiekvienas pagal poreikį, aš manyčiau, kad galbūt reikėtų suvienodinti tuos klausimus arba tada svarstyti pagal poreikį vaikų dienos centrų plėtrą arčiau tų įstaigų“, – svarsto I. Grigaitė.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad ir dabar jau yra privačių įstaigų, kurios turi tokius kambarius. Anot jos, tikimasi, kad kai tokias patalpas įsirengs valstybės institucijos, jų pavyzdžiu paseks ir privatus sektorius. Valstybės įstaigos, kuriose ne mažiau nei 100 pareigybių, anot Seimo pirmininkės, pasirinktos dėl to, kad joms paprasčiau įrengti vaikų kambarius.

„Tokios įstaigos paprastai turi ir pakankamai didelį poreikį, turint galvoje, kad apie 70 procentų viešojo sektoriaus darbuotojų yra moterys ir pakankamai daug vidinių resursų – ar tai būtų finansiniai, ar infrastruktūros prasme surasti tokį kambarį savo patalpose“, – teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Vaiko kambariai turės būti įrengti trumpalaikei priežiūrai, tai yra ne ilgiau nei trims valandoms. Juos prižiūrėti turės vienas iš institucijos darbuotojų.

Skaityti visą pranešimą