Teisme nepasirodžius Astrauskaitei, jos gynėjas tikisi daugiausiai administracinės atsakomybės: yra tokių aštresnių pasakymų

Prieš 1 metus 66

Praėjus daugiau nei pusantrų metų po riaušių prie Seimo, surengtas pirmas šios bylos teismo posėdis. Prieš teismą stoja beveik 100 kaltinamųjų, tarp jų ir aktyvūs protestuotojai prieš pandemijos valdymą: Astra Astrauskaitė, Antanas Kandrotas, Andrius Lobovas. Daugumai pareikšti kaltinimai dėl riaušių, keliems – dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ar sprogmenimis. Jau pirmajame posėdyje paprašyta nušalinti vieną iš trijų teisėjų.

„Slava Litve. Nausėda pašol na***. Bl**, chebra, sumaišiau biškį pavardes. Visiems geros dienos, gerai? Laikykitės“, – teismo salėje sako A. Lobovas.

Toks rytas Vilniaus apylinkės teisme. Čia pradėta nagrinėti riaušių prie Seimo byla. Vien eilė patekti į posėdžio salę sufleruoja – tokios bylos čia dar nėra buvę: 87 kaltinamieji ir tiek pat jų advokatų, taip pat daugiau nei 20 nukentėjusiųjų. Teismo posėdis vyko 200 žmonių talpinančioje konferencijų salėje.

Nors ši byla – prioritetinė, teismas ją jau pripažino kaip galinčią užsitęsti. Vadinasi, bent šiemet spendimo tikrai nebus.

„Šioje byloje yra apie 260 liudytojų. Net ir pačiu optimistiškiausiu scenarijumi liudytojo apklausa užtrunka apie pusę valandos. Jau nekalbu apie tai, kad kaltinamieji turi teisę duoti parodymus“, – nurodo Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė Viktorija Šelmienė.

Kaltinamieji turi teisę ir padrąsinti likimo draugus.

„Iš jūsų solidariai išskaičiuos „šaibas“. Nusiteikit taip, kad, „karočė“, jūs būsit nubausti finansiškai“, – kalba A. Lobovas.

„O teistumas yra, žinokit, gyvenimo diplomas“, – komentuoja A. Kandrotas-Celofanas.

Daugumai pareikšti kaltinimai dalyvavus riaušėse, tai yra smurtavus, niokojus turtą ar kitaip pažeidus viešąją tvarką. Už tai numatyta iki 6 metų nelaisvės.

„Šitoj byloj aš visą laiką buvau tiesioginėj transliacijoje. Visą laiką. Ir kuom tada kaltina? Kad riaušes padariau? Tegu sukviečia visus 23 tūkst. žmonių, kurie tuo metu žiūrėjo mano transliaciją“, – pareiškė kaltinamasis A. Kandrotas-Celofanas.

Riaušių organizavimu kaltinama tik Astra Astrauskaitė. Ji teismo posėdyje nepasirodė – serga. Moteris kaltinama ir viešai raginusi smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

„Jeigu jie neklauso tautos – darykite karinį perversmą ir imkite į savo rankas Tėvynę Lietuvą“, – yra sakiusi A. Astrauskaitė.

Už tai gresia iki penkerių metų nelaisvės. A. Astrauskaitės advokatas sako – jo ginamoji labai emocionali moteris, todėl ir kalba emocingai.

„Eikime, ginkime kaip sugebėsime“. Dar kažkokia mintis buvo pasakyta, ar su tomis kartuvėmis kažkas buvo. <...> Yra tokių aštresnių pasakymų, bet jie buvo vieši. Emocionalūs, sakysime, taip. Tai aš čia matau maksimaliai, ką galima galvoti, administracinę atsakomybę“, – mano advokato padėjėjas Erikas Pavlovičius.

Jau pirmajame posėdyje daugiau nei 50 kaltinamųjų paprašė nušalinti vieną teisėjų – Mindaugą Striauką, nes jis prieš beveik 3 metus sulaikytas vairavęs neblaivus.

„Ir jis čia dabar teisia. Tai man kažkoks pijokas aiškins, kaip man čia gyvent reikia, ar kaip čia dabar suprast?“ – kalba A. Kandrotas-Celofanas.

Ieškinių turtinei žalai atlyginti pateikta už beveik 93 tūkstančius eurų. Riaušių prie Seimo bylą sudaro per 130 tomų. Vien kaltinamasis aktas – 600 lapų.

Skaityti visą pranešimą