Teismas buvusį VDU dekaną Krupavičių pripažino kaltu dėl plagijavimo, skyrė 5 tūkst. eurų baudą

Prieš 1 metus 55

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjų kolegija lapkričio pradžioje pripažino kaltu buvusį Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dekaną Algį Krupavičių dėl plagijavimo ir jam skirta 5 tūkst. eurų bauda.

Teismas nustatė, kad A. Krupavičius savo ir Kauno technologijos universiteto mokslininkės Vitalijos Simonaitytės vardu viešai išleido mokslo kūrinį, kuriame panaudojo kito autoriaus kūrinio dalis, tokiu būdu pasisavindamas autorystę.

A. Krupavičius kaltinamas pažeidęs Baudžiamojo kodekso 191 straipsnį: tas, kas savo vardu išleido arba viešai paskelbė svetimą literatūros, mokslo ar meno kūrinį (įskaitant kompiuterių programas ir duomenų bazes) arba jo dalį, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tačiau remiantis teismo nutartimi, įvertinus aplinkybes, A. Krupavičiui skirtina bauda, kuri numatyta už nesunkų nusikaltimą – 100 MGL t. y. 5 tūkst. eurų. Nuosprendis per 20 darbo dienų galėjo būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Antradienį A. Krupavičius situacijos komentuoti nenorėjo. LRT.lt susisiekus, prisistačius ir pasiteiravus, ar kalbama su A. Krupavičiumi, šis atsakė neigiamai ir padėjo ragelį.

LRT.lt primena, kad 2020 m. metų birželį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė neskundžiamą nutartį ir paliko galioti Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus padarytą išvadą, kad A. Krupavičius mokslinėje publikacijoje neetiškai citavo tuo metu buvusio doktoranto Giedriaus Žvaliausko tekstą.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus paskelbtoje išvadoje buvo teigiama, kad A. Krupavičius ir V. Simonaitytė pažeidė savo aukštųjų mokyklų etikos kodeksuose įtvirtintą pagarbos intelektinei nuosavybei normą, kad akademiniam sąžiningumui prieštarauja plagijavimas ir mokslinei veiklai talkinusių žmonių arba organizacijų įnašo neigimas arba nutylėjimas. Anot kontrolieriaus, taip pat pažeisti Mokslo ir studijų įstatyme įtvirtinti akademinės etikos ir intelektinės nuosavybės teisių užtikrinimo principai.

Tokį akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus sprendimą dėstytojai apskundė.

LRT.lt primena, kad anksčiau A. Krupavičius buvo VDU dekanas, tačiau vėliau priimtu VDU Senato sprendimu, dekanų pareigų A. Krupavičius nebeina. Rektoriaus įsakymu suspenduota A. Krupavičiaus veikla VDU doktorantūros komitetuose.

Tačiau tokia nuostata pasikeitė, ir pernai vasario 25 dieną jis įtrauktas į VDU su Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, Kauno technologijos universitetu bei Klaipėdos universitetu Politikos mokslų krypties doktorantūros komitetą.

Be to, pernai A. Krupavičius nuo rugsėjo pradžios laikinai ėjo Mykolo Romerio universiteto (MRU) Politikos mokslų instituto direktoriaus pareigas. Kaip anuomet LRT.lt teigė MRU atstovė, universitetas įvertino teismo nutartis, kuriomis A. Krupavičius pripažintas neetiškai citavęs tekstą, tačiau A. Krupavičiaus „pasiekimai mokslinėje ir administracinėje veikloje akademinėje bendruomenėje yra svarūs“.

Tiesa, po poros dienų A. Krupavičius atsistatydino iš šių pareigų, bet šiuo metu dirba MRU Viešojo valdymo ir verslo fakultete Vadybos ir politikos mokslų instituto profesoriumi. Universiteto teigimu, gavus teismo sprendimą, bus sprendžiama, ar imtis kokių nors veiksmų dėl to.

Skaityti visą pranešimą