Tarptautinių sankcijų koordinavimo komisija aptarė EK gaires dėl prekių tranzito per Lietuvą

Prieš 1 metus 74

Liepos 19 dieną įvykusiame Tarptautinių sankcijų koordinavimo komisijos (Komisija) posėdyje buvo aptartos Europos Komisijos (EK) 2022 metų liepos 13 dieną išleistos gairės dėl ribojamų priemonių taikymo tranzitu per Europos Sąjungos (ES) teritoriją gabenamoms Rusijos prekėms (EK gairės), rašoma Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime.

Siekiant tinkamo ir vienodo sankcijų taikymo Lietuvoje, Komisija sutarė dėl EK gairių įgyvendinimo principų, draudžiančių tranzitu vežti karines, dvigubos paskirties prekes ir technologijas, o taip pat ir dėl būtinųjų (angl. essential) prekių pervežimo.

Šis Komisijos išaiškinimas galioja visiems Reglamente 833/2014 numatytiems ribojimams, su visais iki šiol priimtais pakeitimais ir galimais papildymais ateityje.

Komisija rekomendavo, kad kompetentingos institucijos, vykdydamos tranzitu gabenamų prekių kontrolę vadovautųsi šiais kriterijais:

- prekybos apimtys skaičiuojamos pagal geležinkeliais pervežamų būtinųjų prekių apimtis;

- metiniai leistinų pervežti prekių vidurkiai nustatomi kalendoriniais metais, nuo sausio 1 dienos iki gruodžio 31 dienos;

- metiniai vidurkiai 2022 metams skaičiuojami už trejus metus nuo 2019 metų sausio 1 dienos;

- trejų metų vidurkis nustatomas pagal Reglamente (su visais pakeitimais ir papildymais) ir jo prieduose nustatytas prekių grupes ir būtinosioms prekėms priskirtus prekių kodus.

Kompetentingos institucijos, vykdydamos prekių tranzito per Lietuvą kontrolę, stabdys tranzitą ir sulaikys prekes, jei būtų viršytas metinis sankcionuojamų prekių kiekis.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojantį Tarptautinių sankcijų įstatymą, Susisiekimo ministerija yra kompetentinga institucija, užtikrinanti sklandų sankcijų įgyvendinimą susisiekimo srityje Lietuvoje, o tarptautinės prekybos, įskaitant prekių importą iš trečiųjų valstybių, Lietuvoje priežiūrą atlieka Muitinės departamentas prie Finansų ministerijos. Už tinkamą ES sankcijų taikymą tiesiogiai atsako ekonominiai subjektai.

Atsižvelgiant į tai, kad nėra aišku, ar sankcionuotos prabangos prekės yra priskirtinos būtinųjų prekių kategorijai, Komisija pasiūlė šiuo klausimu papildomai konsultuotis su EK.

Skaityti visą pranešimą