Tapinas apie Žemaitaičio kaltinimus: bandoma sumažinti paramą Ukrainai, kam tai naudinga, didelio klausimo nekyla

Prieš 1 metus 79

Pirmadienį kilus konfliktui tarp visuomenininko, žurnalisto Andriaus Tapino ir Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio, pirmasis dėl reputacijos menkinimo paskelbė besikreipsiantis į teisininkus.

Gresia aiškintis teisme

Konfliktas kilo dėl R. Žemaitaičio mesto kaltinimo, esą paramos Ukrainos kariams rinkėjai – „Laisvės TV“ ir humoristo Oleg Šurajev paramos fondas „Vienas k“ neskaidriai naudoja gautus pinigus – neva šalmus, dronus internete galima įsigyti daug pigiau, nei tai daro minėtos organizacijos.

„Pastaruoju metu vis daugiau mums ir man kilo (kyla) abejonių, ar renkama parama pinigais Ukrainai tikrai nueina teisingu keliu“, – rašė Seimo narys ir tvirtino, esą paramos rinkėjai pelnosi iš paramos Ukrainai – prekes įsigyja pigiau, o kainų skirtumą pasisavina. Jo teigimu, visuomenininkai pasisavina ir PVM mokestį.

Antradienį Seime R. Žemaitaitis pasirodė su lapų glėbiu, juose – atspausdinta informacija, kiek internete kainuoja Ukrainai perkamos prekės.

„Lietuvoje yra taikomi dvigubi standartai, nes vienoms įstaigoms, organizacijoms ataskaitos turi būti teikiamos, pavyzdžiui, jei Seimo narys perka tušinukus, jis nurodo, kam pirko, kiek pirko, sąskaitas faktūras turi pridėti. Bet kai aš paimu Lietuvoje veikiančių asociacijų veiklą, fondų veiklą, matau, kad faktiškai yra viena eilutė ir vienas sakinys, nenurodoma, kaip renkami pinigai“, – LRT.lt sakė Seimo narys.

R. Žemaitaičio teigimu, jis siekė paviešinti įžvelgtą problemą ir sulaukti paramos rinkėjų paaiškinimo.

„Man kilo klausimas, kam yra išleidžiami pinigai <...> Aš tą klausimą iškėliau feisbuke“, – Seimo nario teigimu, jis nesitikėjo, kad jo kaltinimas sukels tokią komentarų audrą.

Po įrašo A. Tapinas paskelbė besikreipsiantis į teisininkus, tam jis iš gyventojų surinko apie 50 tūkst. eurų.

Jis priminė, kad prekių kaina yra pagrįsta dokumentais ir pridūrė, kad R. Žemaitaičio minimus dronus „Laisvės TV“ pirko ne pati, o rinko pinigus ir pervedė juos iniciatyvai „Blue/Yellow“.

Būtent dėl to žurnalistas ir visuomenininkas nusprendė kreiptis į teisininkus. Jis LRT.lt kol kas nekomentavo, iš kurių asmenų konkrečiai pareikalaus atsakomybės ir ar sieks atsiprašymo, ar piniginės kompensacijos, tik užsiminė, jog tai bus politikai, nesistemine žiniasklaida save vadinantys veikėjai.

A. Tapinas leido suprasti, jog atsakomybės už reputacijos griovimą pareikalaus ir iš teisininko Igno Vėgėlės.

Pastarasis prieš savaitę išplatino komentarą, kuriame tvirtina, jog paramos rinkėjai nepateikė ataskaitų Valstybinei mokesčių inspekcijai.

„Ką matėme ir pastarųjų dienų R. Žemaitaičio pasisakymuose, I. Vėgėlės pasisakymuose, yra kryptingai diskredituojama <...> bandoma kryptingai diskredituoti paramą Ukrainai teigiančių fondų veiklą <...> Toks naratyvas yra pakankamai stabilus“, – sakė jis ir užsiminė, kad detalės bus skelbiamos kiek vėliau, pasitarus su teisininkais.

Paaiškino kainą

Jis pakomentavo ir teiginius, neva techniką, kurią perka už surinktus pinigus, galima nusipirkti pigiau. Pasak žurnalisto, skiriasi perkamų prekių komplektacija – pavyzdžiui, dronai yra brangesni, nes prie jų buvo pridėtos papildomos baterijos, termovizoriai.

„Žemaitaitis dirba savo elektoratui, kad už jį balsuotų kaip už kažkokį gelbėtoją. Manau, jis puikiai supranta, kad kalba nesąmones“, – apie tai, kad paramos Ukrainai rinkimas yra politizuojamas, atkreipė dėmesį jis.

„Mes galime pateikti visus dokumentus, juos pateikėme. Seimo narys, išsitraukęs kažkokius popierius iš inteneto parduotuvių, niekuo nepagrįstus, rėkia. Tai tas pats, kas sakyti, kodėl mašiną pirkai už tokią sumą? Puikiai suprantant, kad yra skirtingos komplektacijos, skirtingi modeliai, poreikiai“, – A. Tapinas pažymėjo, kad perkamas prekes fondas derina su Ukrainos kariuomenės atstovais, visada pateikiamos detalės, kokia turi būti technika, tokia ji ir perkama.

A. Tapino teigimu, paramos nepriklausomas auditas bus atliktas, išsami finansinė atsakaita pristatyta, kai bus išleisti visi gauti pinigai, o technika pristatyta kariams.

„Nuosekliai bandoma diskredituoti visus, kurie teikia paramą Ukrainai, sumažinti paramą. Kam tai naudinga, turbūt didelio klausimo nekyla“, – LRT.lt sakė jis.

Žemaitaitis: bylinėsimės

Tuo metu R. Žemaitaitis pareiškė, kad teisinė atsakomybė jo negąsdina, jis mano pasielgęs pilietiškai.

„Manau, kad šis mano pranešimas atkreips Specialiųjų tyrimų tarnybos, Registrų centro ir Vyriausybės, kuri priėmė įstatymą, leidžiantį visiems fondams veikti be ataskaitų, dėmesį.Tai yra nenormalu“, – sakė Seimo Regionų frakcijos narys.

Jis pasmerkė visuomenininkų atsaką – po to, kai A. Tapinas paskelbė apie teisminius procesus, O. Šurajevas išplatino humoristinį vaizdo įrašą, kuriame, be kitų teiginių, tvirtinama, jog R. Žemaitaitis „galimai yra pedofilas“.

„Vietoje to, kad blūdytų, rašytų postus, jie dėmesį turėtų skirti tiesioginiam savo darbui“, – visuomenininkų atsaką komentavo politikas.

Jis sako esantis pasiryžęs bylinėtis.

„Sveikinu šitą dalyką. Vietoje to, kad Ukrainai skirtume 40 ar 50 tūkstančių, mes kokius 3–4 metus bylinėsimės teisme. Matyt, organizatorių tikslas yra ne padėti Ukrainai, o bylinėtis. Jei nori bylinėtis – bylinėsimės. Man byla nekainuoja, aš pats teisininkas, tai nereikės man samdyti advokatų, arba vieną kitą“, – sakė R. Žemaitaitis.

Skaityti visą pranešimą