Sudarant šauktinių sąrašus pastebėta, kad Rusijos karas Ukrainoje iškėlė jaunuolių motyvaciją

Prieš 1 metus 53

Ketvirtadienį Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) bus sudaryti šių metų šauktinių sąrašai. Lietuvos kariuomenės karo prievolės ir komplektavimo tarnybos viršininkiškas, pulkininkas Arūnas Balčiūnas pažymi, kad sąrašus ketinama paskelbti kitos savaitės viduryje.

„Šiandien sudarytas sąrašas tą pačią dieną nėra skelbiamas. Ir nėra skelbiamas dėl to, kad reikalinga papildoma informacija, kuri turi būti parašyta kiekvienam karo prievolininkui – ar tai būtina skubiai susisiekti, ar tai nurodymas pateikti kontaktinę informaciją, ar atvykti pasitikrinti sveikatos ir taip toliau. Tai procesui reikia kelių dienų ir planuojame, kad šiandien sudaryti sąrašai bus paskelbti kitos savaitės viduryje“, – ketvirtadienį LRT RADIJUI teigė A. Balčiūnas.

Vis tik, pulkininkas neslepia, kad dalis į karo tarnybą kviečiamų jaunuolių neatvyksta. Pasak jo, priežasčių yra įvairių, todėl, esant poreikiui, atvykimo terminus koreguojama.

„Vieni pasako, kad pamiršo, nepasižiūrėjo ir panašiai. Kiti tą daro galbūt ir sąmoningai, žinodami, kad reikia ateiti, bet neateis, tai kitas terminas būna nukeltas vėlesniam laikui. Bet yra dalis, kuriems yra rimtų priežasčių, ar tai susirgo, ar tai atsirado šeiminės aplinkybės, ar atvykstant iš užsienio nepavyko gauti bilietų, skrydžio laiku ir taip toliau. Tai į visas šias pateisinamas, pagrįstas aplinkybes tikrai mes visada atsižvelgiame ir tuos terminus atvykimo ar nurodymų įvykdymo koreguojame“, – nurodė A. Balčiūnas.

Be to, Generolo Jono Žemaičio karo akademijos gynybos vadybos ir ekonomikos tyrimų grupės mokslo darbuotoja Vida Česnuitytė pažymi, kad po pandemijos sumažėjusi motyvacija atlikti karo prievolę šiuo metu yra išaugusi. Pasak jos, jaunuolių požiūrį pakeitė Rusijos pradėtas karas Ukrainoje.

„Iš tikrųjų matosi, kad kariai labiau suprato savo asmeninę ir kariuomenės reikšmę. (...) COVID-19 atvirkščiai, paveikė į neigiamą pusę. Nes pats išėjimo momentas gal nebuvo paveiktas COVID-19, bet tarnybos metu kariai labai stipriai nusivylė, kad jie negali išeiti bet kada, pavyzdžiui, savaitgaliais negali grįžti į šeimas, nes karantinas. Tai buvo labai kritusi motyvacija. Bet Ukrainos karas iškėlė vėlgi jų motyvaciją ir iš tiesų pastebime tuos rodiklius, kad jie teigiamai žiūri į tarnybą“, – aiškino V. Česnuitytė

Skaityti visą pranešimą