Su Lietuvos pagalba atstatyta mokykla Ukrainoje vėl patyrė rusų smūgį: skendi liepsnose, gaisro malšinti neleidžia apšaudymai

Prieš 1 metus 195

Aida Murauskaitė, LRT.lt2022.05.23 10:24

Su Lietuvos pagalba atstatyta ir įrengta mokykla Avdijivkoje Ukrainos Donecko srityje praėjusią naktį vėl patyrė Rusijos atakas. Mokykla po apšaudymų užsiliepsnojo. Lietuvos centrinės projektų valdymo agentūros atstovas Artūras Žarnovskis sulaukė pranešimų, kad gaisro neįmanoma užgesinti dėl nesiliaujančių apšaudymų. 

Avdijivkos mokykla Nr. 2 duris atvėrė praėjusį rugsėjį. Prie šios po atakų 2014-aisiais atstatytos mokyklos įrengimo prisidėjo Lietuva.

Kaip skelbia deputatas Musa Mahamedovas, rusai stengiasi nušluoti Avdijivką nuo žemės paviršiaus, miestą niokoja nesiliaujantys gaisrai.

„Prieš savaitę buvo sunaikinta kita mokykla – Nr. 1. O mūsų rekonstruota – antroji mokykla – šiuo metu dega. Yra pranešimų, kad gesinti neįmanoma dėl intensyvių apšaudymų.

Tai, kad mokyklos tampa taikiniais, kas vyksta nuolat Ukrainoje, yra šio karo siaubas“, – LRT.lt sakė Centrinės projektų valdymo agentūros atstovas A. Žarnovskis, kuravęs vadinamosios lietuviškos mokyklos atkūrimo darbus.

#Lithuanians and Poles restored this school in #Avdiivka and put it into operation only on September 1.

And again the fair-haired oekpant bombed it.

People's Deputy Musa Magomedov reports that the occupiers are now wiping Avdiivka, $Donetsk region, off the face of the earth. pic.twitter.com/9OkH1ajmwI

— Ukraine News Live🇺🇦 (@UkraineNewsLive) May 23, 2022

Tai ne pirmoji ataka prieš mokyklą Nr. 2. nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios. Kovo 22-ąją į šią mokyklą pataikė Rusijos armijos sviedinys.

Tuomet miesto Civilinė-karinė administracija LRT.lt patvirtino, kad mokykla buvo apšaudyta. Buvo sugriautas pastato stogas, sporto salė ir valgykla. Taip pat sugadinta dauguma langų rėmų. Žmonės nenukentėjo.

Dar 2014 metų balandžio mėnesį nedidelis miestelis Avdijivka, esantis Ukrainos Donecko srityje, buvo okupuotas prorusiškų separatistų. Tų pačių metų liepos mėnesį Ukrainos karinės pajėgos jį atkovojo ir nuo tada Avdijivka yra karo tarp Ukrainos ir Rusijos rytinės fronto linijos zonoje.

Langai išdaužyti, pastato sienos išvarpytos kulkų – tokį mokyklos vaizdą išvydo projekto dalyviai, atvykę į Advijivką. Įgyvendinti atstatymo ir įrengimo darbus teko miestelyje aidint šūviams.

Šios mokyklos įrengimas yra didžiausias Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo projektas Ukrainoje – mokyklai Donecko srityje atstatyti Lietuva paskyrė 1 mln. eurų.

Lietuvos Vyriausybės kanceliarijos duomenimis, ši mokykla buvo viena moderniausių Ukrainoje, ji buvo atstatyta Ukrainai 2018 m. pradėjus mokyklų reformą.

Prieš kelias dienas kone sunaikinta ir kita Avdijivkos ugdymo įstaiga.

Russians Drop Phosphorus Bombs on School

May 18, russian occupiers dropped banned phosphorus bombs on a school in #Avdiivka, #Donetsk region, burning it to the ground. Before the invasion, the school housed over 200 students. Fortunately, no one was hurt in the attack pic.twitter.com/XL8JCnWNPs

— DATTALION (@dattalion) May 19, 2022

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą