STT ir Automobilių kelių direkcija inicijavo Kauno tarybos sprendimą nustatyti naujus prioritetus

Prieš 1 metus 166

Kauno miesto savivaldybės administracija, balandžio 4-ąją gavusi LR Specialiųjų tyrimų tarnybos antikorupcinio vertinimo išvadą „Dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių teisės aktų, reglamentuojančių Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo lėšų paskirstymą“, parengė dar vieną miesto tarybos sprendimo projektą, kurį numatoma patvirtinti ateinantį antradienį.

Kadangi antikorupciniu požiūriu buvo vertintas finansavimo lėšų, skirtų Kauno miesto savivaldybės vietinės reikšmės keliams ir gatvėms tiesti, rekonstruoti, taisyti (remontuoti), prižiūrėti ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti, naudojimo bei skirstymo, objektų eiliškumo nustatymo tvarkos aprašas, tad pagal gautas išvadas atliktos tam tikros korekcijos, nustatant naują numatytų gatvėse darbų eiliškumą.

Lygiai prieš metus, 2021-ųjų birželio 22-ąją buvo patvirtintas Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimas dėl miesto tiltų, viadukų, estakadų, tunelių, kuriuos planuojama statyti, rekonstruoti, taisyti (remontuoti) 2022-2024-aisiais, prioritetinis sąrašas. Šiemet, gegužės 24-osios dienos sprendimu, taryba, atsižvelgusi į STT bei Automobilių kelių direkcijos pastabas ir rekomendacijas, patvirtino naują finansavimo lėšų naudojimo ir skirstymo objektams aprašo redakciją. Dabar tarybai siūloma patvirtinti patikslintą Tiltų sąrašą.

Anot savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, vadovaujantis naujai patvirtintu Tvarkos aprašu bei atsižvelgus į Lietuvos automobilių kelių direkcijos rekomendacijas, buvo sudaryti du prioritetiniai sąrašai: – Kauno miesto kelių, gatvių rekonstravimo, taisymo ir priežiūros darbų 2022- 2024 metų prioritetinis sąrašas, o taip pat – Kauno miesto tiltų, viadukų, estakadų, tunelių, kuriuos planuojama statyti, rekonstruoti, taisyti (remontuoti), 2022-2024 metų prioritetinis sąrašas (Tiltų sąrašas).

„Gatvių sąraše objektai liko tie patys, tik pasikeitė jų eiliškumo tvarka bei sąrašas papildytas naujais objektais. Tiltų sąrašas buvo bendrame Kauno miesto gatvių ir kitų transporto statinių tiesimo, rekonstravimo, taisymo ir priežiūros darbų 2022-2024 metų prioritetiniame sąraše, patvirtintame 2022-02-22 sprendimu. Jis nebuvo pakeistas, tik sudarytas kaip atskiras sąrašas, kad, vadovaujantis Tvarkos aprašu, objektus, esančius šiame sąraše, būtų galimybė įtraukti į Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP ) einamųjų metų objektų sąrašą ir finansuoti šios programos lėšomis. Tiltų sąraše objektai vertinami pagal ekspertų metinių apžiūrų išvadas“, – paaiškino A. Pakalniškis.

Naujai sudarytame Tiltų sąraše pirmuoju įrašytas Kėdainių tiltas (tarp Užnemunės ir Brastos gatvių) bei su šiuo objektu susijusi strateginė veikla – projektavimas ir nauja statyba. Antruoju ir trečiuoju objektais sąraše tapo du viadukai (virš geležinkelio Tunelio gatvėje), kuriuos numatoma kapitaliai remontuoti. Neseniai apie šiuos prastai apleistus viadukus netoli miesto vartais vadinamos Geležinkelio stoties pasakojo portalas „Kas vyksta Kaune“.

Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 32 punktu savivaldybėms priskirta funkcijas – užtikrinti vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūrą, taisymą, tiesimą, o taip pat saugaus eismo organizavimą. Viešai skelbiamame Aiškinamajame rašte minimos teigiamos naujo sprendimo, kurį siūloma priimti miesto savivaldybės politikams, pasekmės. Tai – „atitinkanti šiuolaikinius reikalavimus Kauno miesto gatvių būklė, saugesnės eismo sąlygos, mažesnės išlaidos už patirtą žalą dėl netinkamos gatvių būklės“.

Skaityti visą pranešimą