Spyrių į futbolo kamuolį Dariaus ir Girėno stadione dar teks luktelti – rekonstrukcijos pabaiga keliasi į rugpjūtį

Prieš 1 metus 96

Šių metų pirmą vasaros dieną Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis sakė, kad iki Dariaus ir Girėno stadiono atidarymo liko „mėnuo ir maksimum dvi savaitės“. Kaip tada dar pridūrė meras, planuota, kad liepos 15–20 d. bus galima pradėti stadiono vertinimo darbus. To dar teks palaukti – statybų užbaigimas keliasi į paskutinį vasaros mėnesį, bet svajojama, kad dar šį rudenį pavyks surengti stadiono atidarymo šventę.

„Visus pagrindinius darbus stadione planuojame užbaigti šį mėnesį, kad rugpjūtį galėtų prasidėti stadiono atidavimo vertinti procedūros. Tačiau išties nemažai priklausys nuo oro sąlygų. Pavyzdžiui, bėgimo takų klojimo procesas reikalauja didelio kruopštumo. Viskas atliekama rankomis. Lietingos dienos tokiems darbams tikrai nepadeda“, – LRT.lt komentavo Kauno miesto savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Anot jo, dabar reikia užbaigti šiuos darbus – pakloti bėgimo takų dangą, sureguliuoti apšvietimą, sudėti paskutinius štrichus vidaus patalpose ir sutvarkyti aplinką. Tikimasi, kad dar šį rudenį pavyks pakviesti į Dariaus ir Girėno stadiono atidarymą.

„Dėl atidarymo renginio formato ir tikslios datos visuomenę informuosime, vos tik bus priimtas sprendimas. Tačiau pirminis planas nesikeičia – tikimės gyventojus į atidarymo šventę pakviesti dar šį rudenį“, – teigė V. Abramavičius.

Be to, pasak Kauno miesto savivaldybės atstovo, šią savaitę stadione lankėsi UEFA inspektorius. Kaip sakė V. Abramavičius, puikaus įvertinimo sulaukė patalpų kiekis ir jų išdėstymas, patogumų neįgaliesiems įrengimas.

„Visa tai atitinka keliamus reikalavimus ir net pranoksta lūkesčius. Pats rekonstrukcijos progresas šios organizacijos atstovui paliko gerą įspūdį. Sulaukėme rekomendacijų, kaip ateityje turimas erdves galėtume išnaudoti dar efektyviau. Į jas tikrai atsižvelgsime. Galutinio įvertinimo dėl 4 kategorijos licencijos lauksime tik užbaigę statybas ir visus formalumus“, – aiškino V. Abramavičius.

LRT.lt primena, kad Kaune, Žaliakalnyje, esančio Dariaus ir Girėno stadiono rekonstrukcija prasidėjo 2018 m. vasarą. Kai Kauno miesto savivaldybė su Turkijos įmone „Kayi Construction“ sukirto rankomis, svajota, kad stadionas bus pastatytas per 20 mėnesių. Statybos turėjo kainuoti 34,95 mln. eurų.

2019 m. pabaigoje stadioną statę turkai ėmė protestuoti: skelbta, kad vėluoja algos. Netrukus Kauno miesto savivaldybė nutraukė sutartį su statytojais ir ėmė ieškoti naujo rangovo. Konkursą laimėjo „Autokausta“: 2020 m. rugpjūtį pasirašyta sutartis, darbų vertė – 32 mln. eurų, tačiau ši suma padidėjo ir dabar siekia 36 mln. eurų. Teko kiek keisti ir projektą – ne per seniausiai savivaldybė paskelbė, kad planuotus medinius apdailos elementus išorėje pakeis aliumininės lamelės.

Dariaus ir Girėno stadionas turėtų atitikti aukščiausios, ketvirtos, UEFA kategorijos reikalavimus. Tai reiškia, kad Kaune bus galima ne tik rengti Lietuvos futbolo rinktinės rungtynes, bet ir pretenduoti į kitus UEFA turnyrus – supertaurę, kuri, pavyzdžiui, prieš trejus metus vyko Taline, Estijoje.

Stadionas bus pritaikytas ne tik futbolui. Aikštę sups lengvosios atletikos bėgimo takeliai, todėl Kaune galės vykti ir aukščiausio lygio atletikos varžybos, stadionas atitiks IAAF II standartus. Tiek futbolo rungtynes, tiek lengvosios atletikos varžybas galės stebėti 15 tūkst. žiūrovų. Iki rekonstrukcijų stadionas talpino kiek daugiau nei 9 tūkst. sirgalių.

Kaip birželį teigė Kauno miesto savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas V. Abramavičius, Dariaus ir Girėno stadiono statybos kainavo 43 mln. eurų. Anot jo, jei statybas būtų tekę pradėti šiemet, viskas kainuotų turbūt 70–80 proc. brangiau.

Skaityti visą pranešimą