Sovietinių veikėjų gatvių pavadinimų keitimas įskėlė aistrų: vietos žmonės sako, reikėjo anksčiau tai daryti, baiminasi galimų išlaidų

Prieš 1 metus 87

Nesulaukusios  desovietizacijos įstatymo, kuris įsigalios lapkritį, savivaldybės keičia sovietinių veikėjų gatvių pavadinimus. Gyventojai kviečiami dalyvauti apklausose, siūlyti naujus pavadinimus. Nuomonių yra įvairių, kai kurie baiminasi, kad  už adresų perrašymą dokumentuose teks susimokėti.

Druskininkietė Aldona Liudo Giros ir Petro Cvirkos gatvių sankirtos nuosavame name gyvena 40 metų. Ji sako prie gatvių pavadinimų įpratusi, bet pritarė, kad sovietų santvarką palaikiusių rašytojų vardais pavadintos gatvės būtų pakeistos.

„Paskui antra apklausa mūsų buvo. Tai va, aš norėjau, kad būtų Aguonų šita mūsų Liudo Giros gatvė“, – sakė moteris.

Iš Druskininkų savivaldybės apklaustų šioje gatvėje gyvenančių druskininkiečių, Liudo Giros pavadinimą keisti pageidavo vos pusė. Dėl Petro Cvirkos gyventojų nuomonės irgi išsiskyrė. Savivadybės taryba nutarė Liudo Giros gatvės pavadinimą pakeisti į Nidos, Petro Cvirkos – į Žalgirio.

„Man tai visai ne prie ko tas Žalgiris. Aš suprantu, gal arčiau kokių iškilesnių vietų, gal didmiestyje, o dabar kurorte, prie upelio ir miško“, – sakė vietos gyventoja.

Kurorto savivaldybė lenteles su naujais gatvių pavadinimais žada iškabinti rugpjūtį.

„Truko ir pačios procedūros, be abejo, ir pati apklausa buvo vykdoma gegužės 9-20 dienomis, tai yra etapai, reikia pasiruošti. Viskas vyko operatyviai, kiek tai leido mums padaryti teisiniai procesai“, – kalbėjo Druskininkų savivaldybės komunikacijos specialistė Diana Sinkevičiūtė.

Pervadinti gatves ruošiasi ir Vilkaviškio rajonas. Čia su sovietų valdžia kolaboravusių veikėjų gatvių daugiau nei Druskininkuose. Savivaldybė siūlo pervadinti Juliaus Janonio, Salomėjos Nėries, Petro Cvirkos, Liudo Giros, Tarybų, Vytauto Montvilos gatves. Šiuo metu apklausiami rašytojo Vytauto Montvilos gatvės gyventojai Kybartuose.

„Pagal namų ūkius, tai daugiau negu pusę perėjau, kai kurių neradau namuose. Tai savaitgalį eisiu“, – sakė Kybartų seniūnas Romas Šunokas.

„Čia gyvenu nuo 1980 metų ir to vardo nenorėčiau perkrikštyti. Koks buvo, tegul toks ir lieka. Įpratę ir gerai“, – sakė vietos gyventoja.

„Pavadinimą gal ir reikėtų keisti, bet problemų kokių ten adresų perrašymo bus, tai sutinkam geriau, kad nekeistume“, – kalbėjo kitas gyventojas.

„Tai reikėjo daryti daug anksčiau. Kai atgavome Nepriklausomybę“, – įsitikinusi vietinė.

Dėl gatvės pervadinimo apklausiami ir Vilkaviškio Vytauto Montvilos gatvės gyventojai. Jų gatvė būtų pervadinta greičiausiai, jau rugpjūtį.

„Reikėtų keisti, nes jis buvo kolaborantas, kaip čia pasakius, kaip dzūkas pasakysiu – pakalikas rusų buvo“, – aiškino vietos gyventojas.

Vilkaviškio rajono vadovai gyventojus ramina – pasikeitimai nekainuos, į Registrų centro sistemą informacija bus perduota automatiškai.

„Nebent kainuotų, kai žmogui reikalingas popierinis dokumentas. Ir jis eis išsiimti išrašą. Negalios jau turimas. Bet manau, kad turėtume ramintis, bet kur teikiant dokumentus jie turi būti ne senesni nei metų, tai bet kokiu atveju žmonės turėtų kreiptis į Registrų centrą“, – aiškino Vilkaviškio rajono administracijos direktoriaus pavaduotoja Daiva Riklienė.

Vilkaviškio rajono savivaldybė, atsiklaususi gyventojų, planuoja iki metų pabaigos pakeisti sovietų santvarką šlovinusių veikėjų ir rašytojų gatvių pavadinimus. Esą lapkritį įsigaliosiantis desovietizacijos įstatymas yra labai nekonkretus.

Skaityti visą pranešimą